Kaj zraven sivke v lonec?
Hvala vsem za odgovore. Lonec je premer nekje pol metra ali malo več in visok prav tako toliko … betonski. A zemlja je lahko kar za balkonsko cvetje, ali rajši tista za vrtno? Če dam samo sivko notri bo prazno (trenutno). Mogoče bi pa res pušpan, čeprav si to bolj predstavljam na tleh, v vrtu. Rada bi, da bi bilo pestro že letos. A sivko je nujno obrezovat?
Ja, če sivke ne boš obrezovala, boš imela čez par let preveč olesenele in predolge poganjke in zelenje in cvetke samo na vrhu..
Glede na to, da lonec ni zelo velik, bi jaz letos posadila sivko na sredino lonca in dala ob robu dve sadiki visečega grobeljnika, naslednje leto je lahko sivka že sama v tem loncu.
Jaz vsako leto veliko sivke razmnožim in je potem nekje dve leti v loncih in nato gre v zemljo. Tako, da če si sivko kupila je recimo prvo leto super za malo večji lonec skupaj z drugimi rastlinami, naslednje leto bo pa že sama.
Sivka se vsako leto obreže 2x sicer jo boš čez kakšno leto že stran vrgla. Z vsakoletnim obrezovanjem ti bo zdržala sigurno 8 do 10 let. Potem se sivka že menjuje.
Prvič jo boš rezala, ko bo cvetela. Če jo boš imela za šopke ali boš delal vrečke potem pazi, da jo pobereš pravočasno. Ko porežeš cvetove si delaš tudi podtaknjence, če bi rada imela še kakšno. Se zelo lepo razmnožuje. Zgodaj spomladi (na obali velja, da ko zacveti prvi grm se reže sivka) jo pa pomladimo. Tu jo pa močno porežeš zato, da bo odgnala spet nizko pri zemlji.
Sicer jo pa imam jaz v loncih skupaj z bržljanom, hortenzijami, nageljčki in še ene deset drugih vrst rožic, ki jim niti ne vem imena. Pač malo pogledaš kaj tebi po izgledu skupaj paše. Sadim pa od cvetja razen naštetih vedno enoletnice tako, da težav pri presajanju naslednje leto ni.