Kajenje
Svetujte, kaj naj storim. V moji pisarni je še ena mala kuhinji predelana z lesom. V tej kuhinji mi sodelavke pridejo kadit, čeprav imamo posebej za to namenjen prostor. Največkrat pa pride kadit sam varnostnik. Pred časom sem prebolela pljučnico in zelo težko diham oz. me dim moti. Sem nekadilka. Še doma mi smrdi plašč in vsa obleka, ki se je nalezla v službi. Prosila sem jih že, če bi naredili tistih par korakov po stopnicah v zato namenjen prostor /za kajenje/. V začetku so upoštevali, zdaj več ne. Nadrejeni so vsi kadilci in še včasih si kdo prižge cigatreto tudi tu. Ima kdo odgovor?
Pojdi do najvišjega šefa in mu povej kako in kaj. Zakonsko si zavarovana, da tam ne smejo kadit … Zato pa se ima kadilnico. Če ne bo pomagalo rečt enkrat, reči še enkrat in še enkrat … in če bodo še vedno hodili tja kadit se lepo pritoži.
Jaz sem bila tudi kadilka in sem v vsakem vremenu, ob vsakem letnem času … mraz ali vroče, sonce ali sneg … hodila kadit ali na bakon ali pa v kadilnico … (najraje na balkon, ker v kadilnici je tako grozno smrdelo) …
Lp, Bgv
Na A2 papir z mocnimi barvami narisi z rdecim krizem prekrizano cigareto, zraven napisi “prepovedano kajenje” in nalepi na vidno mesto v tej kuhinji.
Mogoce bo pa pomagalo?
Ne, ne, napiši raje: zelo vam bom hvaležna, če boste kadili v za to namenjenih prostorih – hvala!
Jaz mislim, da to bolje deluje kot prepovedi.
odkar imamo kadilski zakon, so kadilci preganjani kot le kaj. Ne imej slabe vesti, če jih preženeš (sploh, če je pod vprašajem tvoje zdravje in počutje). Če obzirno opozorilo ne bo zaleglo, jim povej, da boš čla do nadrejenega.
V tem je problem, nadrejeni “presliši”. Če sem pa tečnoba, pa veste kako je danes to – knjižica in lahko greš, pa če si še tako dobra delavka.
Na vidnem mestu – pravzaprav na vratih je od začetka Zakona nalepka KAJENJE NI DOVOLJENO.
Takoj po bolezni sem na mizi pustila listek (ko so še malce ubogali), da se zahvaljujem vsem, ki ne kadijo tukaj. Pa je varnostnik tebi nič meni nič raztrgal.
Drugače pa hvala za pomoč in nasvete. Lep dan želim, Nika
Kaj drugega kot tečnarjenje ti ne preostane. Sicer boš tatečna, ampak če se gre za tvoje zdravje in dobro počutje, kar tečnari. Še enkrat pojdi do šefa, mu razloži problem, potem pa lahko tudi namestiš listek z “Hvala, ker ne kadite”. Če ga varnostnik raztrga, ga pa ponovno daj v kuhinjo. Če ne bo efekta, pa zahtevaj, naj te premestijo v drugo pisarno – pa naj v to dajo katerega izmed kadilcev, ki sedaj prihajajo v kuhinjo. V glavnem, problem se lahko reši s tem, da nehajo kaditi ali pa, da tebe dajo v drug prostor. To povej tudi šefu na razgovoru. Ne povej kar tako mimogrede na hodniku šefu, da te moti, ampak naredi iz tega resen sestanek (mogoče mu predaš tudi pisno, ne vem, kako velika firma ste….)
Delodajalec ti je po zakonu dolžan zagotoviti delovni prostor brez cigaretnega dima, zato mislim, da je tale s knjižico malo huda. Saj tečnariš za svoje zdravje in tudi kadilci se povečinoma zavedajo, da jim kajenje škoduje. Da bi te odpustili, ker nočeš biti v zakajenem prostoru, je pa res malo pretirana, a ne?
Nika, imaš malo primitivne sodelavce, zato ne bi bila rada v tvoji koži.
Kregati se je hudo, poniževati nič bolje, s šefom o tem govoriti – izgleda, kot bi bila špecarka – kaj ti preostane? Res, najbolje, da prosiš za premestitev, če je le mogoče v drugo pisarno in to utemelji, s svojim slabim zdravstvenim počutjem. Pri tem nikogar ne imenuj, samo vljudno prosi za uslugo. – Ljudje so res brezobzirni, egoistični in nevzgojeni. LP
Zaprosi za drugo pisarno in prosi šefa, naj v to pisarno da kakšno kadilko. Razloži situacijo čisto prijazno in mogoče boš dobila še boljšo pisarno.
No, tukaj gor sem res našla več razumevanja, kot pa v službi. Se počutim malce nelagodno. Hvala vsem, punce.
Nika
Šefu se izmisli, da težko dihaš (začni loviti sapo) in ga prosi, če lahko odideš k zdravniku. To nekajkrat ponovi, ob tem pa mu vedno povej, da ti je zdravnik rekel, da moraš paziti na kakšnem zraku si, ker mejiš na astmo.
Nekajkrat boš ponovila, pa bodo sami ugotovili, da ti slab zrak res škodi.
Forum je zaprt za komentiranje.