Kajmak
Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami
Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami
[/quote]
U super. To bomo pa tut pr nas probal. Za sir pa lahko dam feta?
Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami
[/quote]
Saj veš, da to ni niti k od kajmaka?
Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami
[/quote]
To kar ti elaš je en bučkuriš, to ni K od kajmaka, to je sir, maslo in kisla smetana, ki imajo s kajmakom skupno samo to, da so iz mleka!
Kajmak je samo in edino “smetana” pobrana z zavretega mleka, ista opna, ki se nabere na vrhu mleka, kateri se lahko doda sol zaradi obstojnosti ali pa jo poješ kar tako, mladi kajmak in ni boljšega od tega… uf, se mi kar sline cedijo…
Na Novem Beogradu je ena trgovinica s takmi domačimi izdelki, kajmak pa sanjski, tak kot bi ga moja babica naredila… V Sloveniji takega še nisem našla za kupit, edini približek je kajmak iz kakšne dobre čevapđinice.
To kar ti elaš je en bučkuriš, to ni K od kajmaka, to je sir, maslo in kisla smetana, ki imajo s kajmakom skupno samo to, da so iz mleka!
Kajmak je samo in edino “smetana” pobrana z zavretega mleka, ista opna, ki se nabere na vrhu mleka, kateri se lahko doda sol zaradi obstojnosti ali pa jo poješ kar tako, mladi kajmak in ni boljšega od tega… uf, se mi kar sline cedijo…
Na Novem Beogradu je ena trgovinica s takmi domačimi izdelki, kajmak pa sanjski, tak kot bi ga moja babica naredila… V Sloveniji takega še nisem našla za kupit, edini približek je kajmak iz kakšne dobre čevapđinice.
[/quote]
Sej sm napisala, da tega kot ti opisuješ dela moja bakica. Vem, je dobr, ampak ta kot ga sama delam, je pa brzinski in tud dobr. Ni pa res tist taprav pač z mlekom in soljo.
Smetano z mleka daš v šalčko in poješ z žličko ali pa jo namažeš na kruh.
Meni je dobro tako ali drugače, nisem pa ljubitelj mleka, ga sploh ne pijem.
[/quote]
Smetano z mleka dajemo v salcko in porabimo za kake njoke, pire, zavitek, pecivo …. mleko kupujemo domace pri kmetu, tako da je smetana tista prava, debela.
Mleko imam rada, ce je mleko samo, mora biti iz hladilnika, ce je pogreto, mora biti kakav. Pa obvezno cedim.
Sej sm napisala, da tega kot ti opisuješ dela moja bakica. Vem, je dobr, ampak ta kot ga sama delam, je pa brzinski in tud dobr. Ni pa res tist taprav pač z mlekom in soljo.
[/quote]
In to kar ti delaš ni kajmak, je nek “mlečni” namaz, ni pa kajmak, ker je od kajmaka videlo samo mleko enkrat dolgo nazaj…
Ne trdim, da ni dobro, nisem probala, a po sestavinah mislim, da slabo ne more bit, ni pa kajmak.
Smetano z mleka dajemo v salcko in porabimo za kake njoke, pire, zavitek, pecivo …. mleko kupujemo domace pri kmetu, tako da je smetana tista prava, debela.
Mleko imam rada, ce je mleko samo, mora biti iz hladilnika, ce je pogreto, mora biti kakav. Pa obvezno cedim.
[/quote]
Jaz pa z domačega mleka poberem smetano z vilico in pojem, mleka pa povoham ne, pa naj bo toplo ali mrzlo :))
In to kar ti delaš ni kajmak, je nek “mlečni” namaz, ni pa kajmak, ker je od kajmaka videlo samo mleko enkrat dolgo nazaj…
Ne trdim, da ni dobro, nisem probala, a po sestavinah mislim, da slabo ne more bit, ni pa kajmak.
[/quote]
To je brzinski kajmak, lažni kajmak
https://www.coolinarika.com/recept/domaci-brzi-kajmak-iz-kucne-radinosti/
https://www.coolinarika.com/recept/zamjenski-kajmak/
No na tak način pa dela moja bakica:
http://prijatno-recepti.blogspot.com/2009/04/domaci-kajmak.html?m=1
V Sloveniji prej dobiš mamutove ocvirke kot pravi kajmak. Po okusu se mu zasilno približa subotički, po teksturi pa tudi ta ne.
Do leta 91 so ga na Lj tržnici prodajali Srbi in se še dobro spomnim, kakšen mora biti. Občasno dobim še kakšno pošiljko iz Srbije, slovenskega pa sem po več razočaranjih nehal kupovati.
Jz ga tu kupim in sem čist zadovoljna. Don’t judge me
Jaz sem s tem doslej bila še vedno zadovoljna, še posebej s ta-pekočim, njamiii. Trenutno je tudi po izredno ugodni ceni, 1,49€. =) poskusit ne škodi n