Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kajmak

Kajmak

Evo, to zmeraj pozabim vprašat. Mogoče kdo ve, kje se v Sloveniji dobi res dober Kajmak? Sem gledal pri nas po trgovinah, ampak ga še nisem najdu. Mogoč ga kdo od vas (punce) zna tut sam narest?

Prodajajo drugorazredne kajmake. Solidni so v cevapi lokalih.

Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami 😉

Tržnica bo pravi naslov.

Uf, kajmak pa delajo na razne načine. Eni sam mleko in sol (tako ga dela moja bakica), eni še kaj dodajajo.
Jaz ga nardim tako:
Vse po 100g: slani sir, putr in kislo smetano. Vse dobr pregnetš, čist mjčkn posoliš, odvisn od slanosti sira, še 1x prenešaš in je. Zravn paše pečen kruh pa paradajz, mjami 😉
[/quote]

U super. To bomo pa tut pr nas probal. Za sir pa lahko dam feta?

U super. To bomo pa tut pr nas probal. Za sir pa lahko dam feta?
[/quote]

Komot, tud jaz največkrat feti. Men je tak kajmak supr, si ga dostkrat nardim, to me je moja “tašča” naučila 😉

Jaz ga nardim tako:
[/quote]

Saj veš, da to ni niti k od kajmaka?

[/quote]

Je pa zanimivo, da imam kajmak rada, smetane na kuhanem mleku pa niti slucajno ne spravim po grlu 🙂

[/quote]Hihihi, kajmakov je kot sirov…miljon vrst..
Tisti Gorenjski, sarajevski sa bššačaršije i uni sa marmeladom 🙂 ahahahaaaa

Je pa zanimivo, da imam kajmak rada, smetane na kuhanem mleku pa niti slucajno ne spravim po grlu 🙂
[/quote]

Kaj naj rečem – edina stvar, ki mi obrne želodec v trenutku, kajmak pa:)))

[/quote]

Men je dobr.

Jaz ga nardim tako:
[/quote]

To kar ti elaš je en bučkuriš, to ni K od kajmaka, to je sir, maslo in kisla smetana, ki imajo s kajmakom skupno samo to, da so iz mleka!

Kajmak je samo in edino “smetana” pobrana z zavretega mleka, ista opna, ki se nabere na vrhu mleka, kateri se lahko doda sol zaradi obstojnosti ali pa jo poješ kar tako, mladi kajmak in ni boljšega od tega… uf, se mi kar sline cedijo…
Na Novem Beogradu je ena trgovinica s takmi domačimi izdelki, kajmak pa sanjski, tak kot bi ga moja babica naredila… V Sloveniji takega še nisem našla za kupit, edini približek je kajmak iz kakšne dobre čevapđinice.

Verjamem, da je ta namaz od Ene juzne po okusu cisto primerljiv s tem, kar dobis v trgovini pod imenom kajmak. Pred kratkim sem nasla nekaj podobnega: zmesas enake dele masla in kremnega sira (abc, philadelphia ali tudi kaj cenejsega). Probala se nisem nobenega, bom pa v kratkem.

[/quote]

Smetano z mleka daš v šalčko in poješ z žličko ali pa jo namažeš na kruh.
Meni je dobro tako ali drugače, nisem pa ljubitelj mleka, ga sploh ne pijem.

To kar ti elaš je en bučkuriš, to ni K od kajmaka, to je sir, maslo in kisla smetana, ki imajo s kajmakom skupno samo to, da so iz mleka!

Kajmak je samo in edino “smetana” pobrana z zavretega mleka, ista opna, ki se nabere na vrhu mleka, kateri se lahko doda sol zaradi obstojnosti ali pa jo poješ kar tako, mladi kajmak in ni boljšega od tega… uf, se mi kar sline cedijo…
Na Novem Beogradu je ena trgovinica s takmi domačimi izdelki, kajmak pa sanjski, tak kot bi ga moja babica naredila… V Sloveniji takega še nisem našla za kupit, edini približek je kajmak iz kakšne dobre čevapđinice.
[/quote]

Sej sm napisala, da tega kot ti opisuješ dela moja bakica. Vem, je dobr, ampak ta kot ga sama delam, je pa brzinski in tud dobr. Ni pa res tist taprav pač z mlekom in soljo.

Nek približek se dobi pri nas, Tuš ga ima občasno in sicer subotički kajmak. Tak lonček je. Zelo je dober. Vse ostalo je brez veze.

Smetano z mleka daš v šalčko in poješ z žličko ali pa jo namažeš na kruh.
Meni je dobro tako ali drugače, nisem pa ljubitelj mleka, ga sploh ne pijem.
[/quote]

Smetano z mleka dajemo v salcko in porabimo za kake njoke, pire, zavitek, pecivo …. mleko kupujemo domace pri kmetu, tako da je smetana tista prava, debela.
Mleko imam rada, ce je mleko samo, mora biti iz hladilnika, ce je pogreto, mora biti kakav. Pa obvezno cedim.

Sej sm napisala, da tega kot ti opisuješ dela moja bakica. Vem, je dobr, ampak ta kot ga sama delam, je pa brzinski in tud dobr. Ni pa res tist taprav pač z mlekom in soljo.
[/quote]

In to kar ti delaš ni kajmak, je nek “mlečni” namaz, ni pa kajmak, ker je od kajmaka videlo samo mleko enkrat dolgo nazaj…
Ne trdim, da ni dobro, nisem probala, a po sestavinah mislim, da slabo ne more bit, ni pa kajmak.

Smetano z mleka dajemo v salcko in porabimo za kake njoke, pire, zavitek, pecivo …. mleko kupujemo domace pri kmetu, tako da je smetana tista prava, debela.
Mleko imam rada, ce je mleko samo, mora biti iz hladilnika, ce je pogreto, mora biti kakav. Pa obvezno cedim.
[/quote]

Jaz pa z domačega mleka poberem smetano z vilico in pojem, mleka pa povoham ne, pa naj bo toplo ali mrzlo :))

In to kar ti delaš ni kajmak, je nek “mlečni” namaz, ni pa kajmak, ker je od kajmaka videlo samo mleko enkrat dolgo nazaj…
Ne trdim, da ni dobro, nisem probala, a po sestavinah mislim, da slabo ne more bit, ni pa kajmak.
[/quote]

To je brzinski kajmak, lažni kajmak 😉

https://www.coolinarika.com/recept/domaci-brzi-kajmak-iz-kucne-radinosti/

https://www.coolinarika.com/recept/zamjenski-kajmak/

No na tak način pa dela moja bakica:
http://prijatno-recepti.blogspot.com/2009/04/domaci-kajmak.html?m=1

Meni je še najboljši približek od Loskih mlekarn. Ga pa težko dobiš. Poglej v kakšnih kmečkih zadrugah.

V Sloveniji prej dobiš mamutove ocvirke kot pravi kajmak. Po okusu se mu zasilno približa subotički, po teksturi pa tudi ta ne.
Do leta 91 so ga na Lj tržnici prodajali Srbi in se še dobro spomnim, kakšen mora biti. Občasno dobim še kakšno pošiljko iz Srbije, slovenskega pa sem po več razočaranjih nehal kupovati.

Jz ga tu kupim in sem čist zadovoljna. Don’t judge me 😉

Včasih sem ga kupovala v Lj zaprti tržnici – ena gospa je imela res okusnega. Zdaj že dolgo nisem bila na tržnici.

Jaz sem s tem doslej bila še vedno zadovoljna, še posebej s ta-pekočim, njamiii. Trenutno je tudi po izredno ugodni ceni, 1,49€. =) poskusit ne škodi n

New Report

Close