kajmak
Pozdravljene drage gospodinje, gospodinjci.
Imam eno vprašanje. Dobila sem odličen ročno izdelan domač ovčji kajmak bio eko ne vem kaj še vse. Ker ga pri nas skorajda ne jemo oz. samo, ko pečemo, mi ga je škoda, da pride preč. Rok trajanja je zaradi naravnih sestavin krajši. Preverjeno. Ali ga lahko dam zmrznit? Ima kdo izkušnje s tem? Pri nas skorajda nič ne zmrzujemo, nekateri pa praktično vse. DA malce razširim temo, kaj vse date zmrznit, pa da je potem ok še vedno za uporabo.
Bojda se da lahko sir, maslo. Kaj pa smetane, jogurti.
hvala
Lahko zamrznes, ampak za krajsi cas, mogoce kaki mesec. Maslo in sladko smetano enako. Kar vsebuje veliko mascobe, naj ne bi bilo predolgo v skrinji. Smetana se lepse zamrzne stepena, seveda brez sladkorja, ce jo potem uporabis za kuhanje. S stepanjem odmrznjene tekoce smetane nimam izkusenj. Zamrzujem trde sire za na pasto (parmezan, pecorino) in je v redu. Navadne sire za kuhanje/pecenje tudi, pa na koncu ni nic narobe, ce se odmrznjen nareze za v sendvic. Za kislo smetano pa imam v spominu, da pri odmrzovanju postane kosmicasta, tako da je ne zamrzujem.