Kakadu
[list=][/list]Lep pozdrav.
Z družino nakupujemo kakaduja pa na internetu ne najdem veliko informacij o njemu. Pa me zanima:
Ali se ga da naučiti govoriti?
Ali si ta vrsta izbere tudi eno osebo k ga uboga?
Ali se papige dobro razumejo s psmi (zlatimi prinašalcem)?
Kašna kletka je primerna zanj?
Ga lahko naučis da ga imas zunaj in da ne pobegne in da ti prileti na roko?
In kje bi tako kletko lahko dobil?
Ali se naj posvetujem s sosedi preden ga kupim?
Vesel bi bi če mi ga tisti ki ga ima doma še malo opiše.
Se opravičujem za morebitne napake. Se že vnaprej zahvaljujem za odgovore.
Najprej se moraš zavedati tega, da to ni igračka, katere se naveličaš in jo odložiš v škatlo in da je življenjska doba nekje 80 let. Če imate namen nabavit ptico je dobro, da razmišljate tudi o tem, da ima zunaj preletalnico, če je ni možno spuščati na prosto. Kletka bi načeloma morala biti tako velika, da se lahko pretegne-razširi krila do konca. Predvsem je pa potrebno veliko ukvarjanja z njo, jin dati na razpolago igrače, večkrat dnevno zamenjati vodo, redno čistiti kletko, primerna prehrana, spuščanje po stanovanju. Ji dati občutek, da je kletka njeno zatočišče, ne pa zapor ( če kaj ušpiči, se je ne vrže za kazen v kletko). Vsaka ptica ima svoj značaj. Nekateri se zelo navežejo na enega lastnika in lahko nastane problem, če ta oseba odpotuje za par dni, si lahko papiga od žalosti populi perje. So tudi zelo občutljivi in če jim kaj ne odgovarja, so sposobni sebe fentat. Slišala sem za primer od rejca, ko je lastnik odnesel kakaduja s kletko na podstrešje zaradi obiska in ga pozabil gor čez noč, drugo jutro ko je prišel na podstrešje, je videl da si je kakadu pogrizel nogice do te mere, da je izkrvavel).
Poznam fanta na primorskem, ki ima kakaduja in ga prosto spušča zunaj, ker ga je tako zdresiral od malega in mu nikamor ne pobegne. Glede govorjenja pa tako, več se boste ukvarjali z njim ( se pogovarjali, mu naštimali muziko), več bo govoril. Kako se razumejo s psi je spet odvisno od karakterja psa in papagaja. Večja verjetnost je, če je papagaj mladič, da se bo lažje spoprijateljil s psom. Kakaduji so nagajivci in veliki cartljivci. V dom pa prinesejo neverjetno pozitivno vzdušje in s svojimi vragolijami vračajo hvaležnost lastniku, ki jim posveča veliko pozornosti.
http://www.dominvrt.si/clanek/predstavitev_ljubljenckov/velike-papige.html
https://www.zootic.si/velike-papige-vrste-papig-in-znacilnosti/
Najprej se moraš zavedati tega, da to ni igračka, katere se naveličaš in jo odložiš v škatlo in da je življenjska doba nekje 80 let. Če imate namen nabavit ptico je dobro, da razmišljate tudi o tem, da ima zunaj preletalnico, če je ni možno spuščati na prosto. Kletka bi načeloma morala biti tako velika, da se lahko pretegne-razširi krila do konca. Predvsem je pa potrebno veliko ukvarjanja z njo, jin dati na razpolago igrače, večkrat dnevno zamenjati vodo, redno čistiti kletko, primerna prehrana, spuščanje po stanovanju. Ji dati občutek, da je kletka njeno zatočišče, ne pa zapor ( če kaj ušpiči, se je ne vrže za kazen v kletko). Vsaka ptica ima svoj značaj. Nekateri se zelo navežejo na enega lastnika in lahko nastane problem, če ta oseba odpotuje za par dni, si lahko papiga od žalosti populi perje. So tudi zelo občutljivi in če jim kaj ne odgovarja, so sposobni sebe fentat. Slišala sem za primer od rejca, ko je lastnik odnesel kakaduja s kletko na podstrešje zaradi obiska in ga pozabil gor čez noč, drugo jutro ko je prišel na podstrešje, je videl da si je kakadu pogrizel nogice do te mere, da je izkrvavel).
Poznam fanta na primorskem, ki ima kakaduja in ga prosto spušča zunaj, ker ga je tako zdresiral od malega in mu nikamor ne pobegne. Glede govorjenja pa tako, več se boste ukvarjali z njim ( se pogovarjali, mu naštimali muziko), več bo govoril. Kako se razumejo s psi je spet odvisno od karakterja psa in papagaja. Večja verjetnost je, če je papagaj mladič, da se bo lažje spoprijateljil s psom. Kakaduji so nagajivci in veliki cartljivci. V dom pa prinesejo neverjetno pozitivno vzdušje in s svojimi vragolijami vračajo hvaležnost lastniku, ki jim posveča veliko pozornosti.
[/quote]
Hvala za tako izčrpen odgovor.
Zavedam se da ni igrača.
Zavedam se dolge življenske dobe.
Imam izkušnje s papagaje samo ne z velikimi.
Lp Laguna
[/quote]
Obadva že dva članka sem že prej prebral da nebo mislil da se nism nič ze pozanimal.
Izkušnje z nimafami in skobčevkami tu ne igrajo popolnoma nobene veze. Resno ti govorim, ker je vseeno če bi si na podlagi teh izkušenj krokodila omislili.
Obe vrsti papig, ki ju omenjaš potrebujeta ogromno pozornosti. Potencirano in se ne zafrkavam. Ne moreš jih malo samih pustit, ker se začno samodestruktivno obnašat. OK, najprej se samo derejo in delajo štalo. Nato si populijo perje. Ko tega ni več, se pokljuvajo do krvi in niti takrat ne odnehajo. Vem za primer, ko so za neko papigo iskali nov dom, ker enostavno niti do trgovine niso mogli brez nje, ker se je takoj spravila sama nase. Na koncu je poginila, ker dejansko ni ostalo več dovolj kože na njej, da bi sploh lahko živela. Torej pamet v roke.
[/quote]
Obadva že dva članka sem že prej prebral da nebo mislil da se nism nič ze pozanimal.
[/quote]
2 članka ste prebrali? Ne bi raje stopili v kontakt z ljudmi, ki te živali imajo?
Mislim, da bi bil tale ptiček idealen, tudi govoriti že zna
[img]https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/cnj-img/images/Dz/DzPjyiVU6FFE[/img]
luštkani so :))
ja res ja, tule v prispevku je kar nekaj povedano. Tudi vidiš kakšne kletke imajo.
Sama sem imela Nimfo – je bila razvajenček… papige so mi ljube zelo. Ptički na sploh.
Zadnjič se je prostoživeči Pogorelček mladiček zatekel k meni na zastekljen balkon (pod njihovim gnezdom)- in ni hotel ven, ga je bilo strah, še uloviti ga je bil problem, ker se je kot mladiček non stop skrival in to v najmanjše možne luknje, sploh ni hotel leteti, ven niti slučajno, samo skrival se je – iskal zavetje gnezda.
Ko mi ga je s pomočjo drugih šele uspelo uloviti – smo ga dali ven skozi okno na prosto pod gnezdo – in bili začudeni, iz roke najprej sploh ni odletel – tako strah ga je očitno bilo – stal je na dlani in nas gledal. No, čez nekaj časa je zbral pogum in šel v svet
Zdaj se velikokrat vidim družinico, leta tukaj naokoli, se lovijo in pojejo – upam,da je tudi ta najdenček – rešenček med njimi, saj je ostala družina z mladički odletela iz gnezda tudi tiste dni, ko smo tega najdenčka uspeli rešiti in spustiti v svet. Upam,da so se našli.
lepe in pametne živalce so ptički
se opravičujem, sem pozabila prilimati povezavo:
http://www.mojvideo.com/video-inteligenca-afriskih-sivih-papig-sivi-zako/cc8134175db4191078dd#
Jaz bi ti mogoče predlagala modročelo amazonko. Ročno hranjenega mladička se da zelo lepo vzgojiti. Dobra plat je, da začne zelo hitro govorit in špičit vragolije, pa tudi občuljiv ni tako kot kakadu. Slabe izkušnje, ki smo jih doživeli so bile, da smo ga vsi cartali in ročno hranili, ampak se je v roku par mesecev tako zelo navezal name, da ko sem bila doma, se ga nihče drug ni smel dotaknit, niti mene, ker je grizel do krvavega. Če pa me ni bilo doma, pa mu je vsak drug prav prišel za spuščanje iz kletke in početje vragolij. Žal smo ga morali oddat v par kjer se je lepo umiril in je zdaj srečen v družbi svoje lepotičke.
Tudi veliki aleksander je dobra izbira.
Pri papagajih je isto tako kot pri ostalih živalih pomemben pristop-vzgoja in velika mera potrpljenja.
Če se odločaš za večjo papigo moraš prvotno skrbeti za njeno varnost-nikoli je ne spuščaj brez nadzora po stanovanju, ker so raziskovalci in jih pritegne vse mogoče. Posledice se kažejo kot pogrizeni stoli, vrata, leseni okvirji, zid, rože, počeno steklo na telefonu, luknje na zavesah, polomljeni kuliji,…) in vedno imej v mislih, da imajo zelo veliko moč v kljunu ( naš v.aleksander zmelje kolešček od vžigalnika). Ne gre se samo za to kaj lahko uničijo ampak predvsem za to kako se lahko poškodujejo brez nadzora ( zataknjena sponka obeska v kljunu, razlito polnilo flomastra ali kulija po grlu, zaužitje strupene lončnice, zapletanje nogice v zaveso, vrezan jezik od pločevinke,… ) Predvsem pa si zapomni, da je za papige največji strup čokolada in avokado!!!
http://www.zverce.si/katera-hrana-ni-primerna-za-ptice
Prijavi se tudi v fb skupino PAPIGE SLOVENIJA kjer ti bo vedno kdo na razpolago.