Kakati na kahlico
Kolegica ima skoraj triletno hčerkico, ki že od drugega rojstnega dne hodi lulat na kahlico, kakat pa nikakor ne. Vedno pove, da jo tišči, tako da ji nadene pleničko in opravi potrebo v njo.
Imate kake izkušnje s podobnimi primeri? Poskusila je že vse mogoče, pa je ne more in ne more prepričati:-)
V njenem imenu hvala za odgovore in lp!
Tudi mi smo imeli tak primer, hčerka je že od 1 leta in pol hodila lulat na kahlico, kakaknje pa samo v pleničko, če pleničke ni bilo se ni pokakala v hlačke. To je trajalo do 3 leta in pol. Vmes smo parkrat poskušali in tudi sama je šla nekajkrat na kahlico in se pokakala, bila zelo vesela in mi z njo, vendar je že naslednji dan prosila za pleničko in je bilo vse po starem. Potem ji je babi obljubila eno igračko, ko jo je dobila smo rekli da sedaj pa ne bo več kakanja v plenico in je rekla prav. Pa ni bilo tako, vzeli smo pleničko po dveh dneh ko ni kakala smo ji pleničko vzeli in potem še dva dni ni kakala ker se je bala da bo izgubila igračko-dojenčka če se bo pokakala v plenico. Za nekaj časa sem stvar pustila tako kot je, letos ko pa je bila stara že 3 leta in pol sem se nekega dne ko je rekla da jo kakat in naj ji dam pleničko vsedla z njo na wc ona na kahlico in sem rekla da sedaj ne rabimo več pleničke ker je že velika punca in naj se potrudi da bo naredila klobasico. Kar ene pol ure sva bili na wc-ju in se vse sorte pogovarjali, ampak je uspelo. In tako vsak dan in vsi so morali hoditi gledat kakec. To je trajalo 14 dni potem je tudi sama že rekla da gre kakat in sedaj po 3 mesecih ni več nobenih problemov s kakanjem. Čeprav pravijo da ne nič na silo, da bo že. Pri enih otrokih gre pri drugih pa spet drugače. Jaz sem se ravnala malo po njenem občutku, ker sem vedela da si želi kakat na kahlico, pa je imela en strah in nikakor ni šlo. Potem ko smo zalavfali pa ni bilo nobenega problema več.
Srečno tvoji prijateljici in njenemu otroču
Približno enako kot Liza….
Le, da smo mi nagrajevali drugače.
Ker bolj poredko kakamo, smo začeli vsako kakico nagrajevati z majčkeno čokolado (drobni čokoladni pirhi).
Za kakanje v pleničko, je dobila eno čokoladko, za kakanje v kahlico pa dve čokoladki.
Pri nas je delovalo.
Mirno, brez panike sem ji vsakič, ko je prosila za pleničko najprej predlagala stranišče ali kahlico. In če je vztrajala, sem ji pač nataknila pleničko.
Če je privolila v kahlico, sem sedla zraven nje in sva se pogovarjali, brali knjigice, izmišljevala sem si pravljice o kakici v kahlici …..
Pred pol ure sem ji dala dve čokoladki! :)))
Nataša
PS: stara je tri leta in pol. V kahlico kakamo približno mesec dni.