Kakijeva marmelada
Se je je katera od vas že kdaj lotila?
Pri nas imamo kakijev kar nekaj na drevesu, vseh ne moremo pojesti, pa sem razmišljala o marmeladi. Ampak kaj, ko sem na netu zasledila, da se je večim sesirila. Ni mi sicer jasno kako je to možno a očitno je. Morda kdo ve zakaj bi do tega prišlo?
Prosim kakšen nasvet iz prve roke.
Glej, jaz sem vzela ene 8 kg čisto mehkih tipo kakijev, jim dala koščice stran in vrgla v lonec, jih s paličnim zmiksala, dodala na 4 kg ene dva zribana jabolka (pektin), malo cimeta, klinčkov in to sem počakala, da je najprej zavrelo, potem sem še ene 10minut počasi vrela, dodala 1kg želirnega sladkorja, še 7 minut počasi vrela, nalila v lončke in to je vsa umetnost. Delam že desetletje, pa se mi nikoli sesirilo…
Kakije sem narezala in jih posula z želirnim sladkorjem dr. Odker. Polovico zavitka za dobra dva kg. kakija. Nisem ga lupila, uporabila sem zrelejše vanilijeve kakije. Ko je zmes zavrela, sem jih zmiksala s paličnim mešalnikom. Dodala sem nekaj klinčkov in cimeta. Kuhala sem še pribl. 10 min. Na koncu sem dodala še sok ene limone. Marmelado sem nalila v vroče kozarčke, zaprla in jih postavila na glavo v toplo pečico. Čez pet min. sem kozarčke obrnila in vse pustila v pečici, da se je ohladilo.
Drugo rundo sem naredila tako, da sem dvema kilogramoma kakijev dodala dober kg. ananasa. Sledil je popolnoma enak postopek.