Kako bi ocenili kvaliteto prehrane v Sparovih restavracijah oz. menzah
solate so dejansko zelo dobre tam
od klasičnih solat:
imaš recimo veliko zeleno solato, pa radič s krompirjem, ribano črno redkev, zelje s fižolom
potem imaš kuhana jajca, kuhano zelenjavo, koruzo, rdečo peso, več vrst kuhanih zelenjav, ribano zelje s korenčkom v majonezi (coleslaw), testeninske solate, mesne solate, solate z morskimi sadeži, solata s tuno…
pač, lahko je kot klasična solata, ali pa dejansko kot samostojna jed.
[/quote]
Izbira solat je že res velika, a je okus vseh precej isti – nimajo nekega okusa. Enako recimo jabolka, ki ti jih včasih dajo v restavracijah, če vzameš meni, a nočeš solate. Brez okusa.
ne psoplouj…
Kej dela ta tvoja znanka – interspar Vič Lj v tanovi restavraciji ali kje drugje po Sloveniji?
Dajte se ljudje navadit, da na podlagi svoje izkušnje, če imate izkušnjo samo na eni lokaciji, ne poslošujete kar vsevprek…. Bo šlo?
[/quote]
Pa ti menda veš, da imajo Šparove restavracije enoten tedenski jedilnik? In iste recepture zanj? Ali misliš, da na Viču kupujejo organsko zelenjavo s Štajerske in Zvijezda majonezo s pravimi jajci ter Ramseya, da jim sestavi menu?
Bo zdaj šlo?
Pa ti menda veš, da imajo Šparove restavracije enoten tedenski jedilnik? In iste recepture zanj? Ali misliš, da na Viču kupujejo organsko zelenjavo s Štajerske in Zvijezda majonezo s pravimi jajci ter Ramseya, da jim sestavi menu?
Bo zdaj šlo?
[/quote]
Noooo šiiiit….
Je razlika ja. Sploh po prenovi. Bite your ass now.
Hvala za vaše odgovore – vaša mnenja.
Zanima pa me, če je vaše mnenje, da v “boljših” restavracijah kupujejo boljšo solato, boljše meso, boljši krompir (seveda vem, da si npr. v tem restavracijah običajno nimajo krompir iz vrečke) in kje mislite, da se ta “boljša” hrana kupuje – v katerih trgovinah.
Bila enkrat.
In ker dejansko nisem mogla verjeti, da res obstaja nekaj, čemur lahko v slabšalnem smislu rečem ‘menza’, sem jim dala še eno priložnost. Poskus no.2: NO GO. Tričetrt plačanega (resda malo) je šlo v smeti. Zaključek: za svoje zdravje bom naredila največ, če se bom tem pomijam izognila v zelo širokem krogu. Morda je kriva poklicna deformacija, službeno se namreč precej dosti spoznam na hrano in gastronomijo. Razumem in žal mi je, da so ljudje revni in zato jedo čimcenejšo hrano, ampak … just NO.
Hvala za ta zapis. Sem mislila, da sem jaz čudna, ker meni je ta hrana res brez pravega okusa. Vem, kakšna je hrana doma in kakšna je v Sparovi menzi. In verjetno v vseh menzah. Ni primerjave. Tako umetno je. Zakaj, kaj uporabljajo, nočem niti razmišljat. Ljude, kaj nimate nič brbončic? Je vse skurila vegeta? Kako vam je drugače lahko ta hrana dobra. Razumem, da jo ljudje morajo jest, ker za kaj drugega nimajo, ampak da jo tako hvalite?
[code][/code]
Hvala za ta zapis. Sem mislila, da sem jaz čudna, ker meni je ta hrana res brez pravega okusa. Vem, kakšna je hrana doma in kakšna je v Sparovi menzi. In verjetno v vseh menzah. Ni primerjave. Tako umetno je. Zakaj, kaj uporabljajo, nočem niti razmišljat. Ljude, kaj nimate nič brbončic? Je vse skurila vegeta? Kako vam je drugače lahko ta hrana dobra. Razumem, da jo ljudje morajo jest, ker za kaj drugega nimajo, ampak da jo tako hvalite?
[/quote]
Sem starejša generacija. Mlajše se večinoma vzvišeno posmehujejo (nekdanjim) menzam v pozitivnem smislu besede. Niso bile ravno slika zdrave in visoke kulinarike, se strinjam. A. Za razliko od današnjih Šparov, so v (post)komunističnih menzah za pire krompir uporabili krompir, ki so ga skuhali in zmečkali, za mineštro svežo in sezonsko zelenjavo, za pasulj so skuhali suh slovenski fižol in ne egiptovskega iz konzerve, klobasa je bila kranjska in ne neka cenena gmota (slabega mesa in soje iz španije) … to kar je v Šparih na krožnikih, je zločin. Žal mi je za ljudi, ki so v vseh pogledih v resnici samo žrtve današnjega sistema.
Sem starejša generacija. Mlajše se večinoma vzvišeno posmehujejo (nekdanjim) menzam v pozitivnem smislu besede. Niso bile ravno slika zdrave in visoke kulinarike, se strinjam. A. Za razliko od današnjih Šparov, so v (post)komunističnih menzah za pire krompir uporabili krompir, ki so ga skuhali in zmečkali, za mineštro svežo in sezonsko zelenjavo, za pasulj so skuhali suh slovenski fižol in ne egiptovskega iz konzerve, klobasa je bila kranjska in ne neka cenena gmota (slabega mesa in soje iz španije) … to kar je v Šparih na krožnikih, je zločin. Žal mi je za ljudi, ki so v vseh pogledih v resnici samo žrtve današnjega sistema.
[/quote]
Res je tako.
[/quote]
se strinjam z zapisom. pire iz kosmičev ki ga delajo v sparu, ne bi smeli klicati pire ker to ni. vsaka omaka ima okus po moki. francoska solata je včasih tekoča, zakaj? enkrat sem v francoski našla tuno. pomfri je iz skrinje. vsa zelenjava je istega okusa, vse, grah, koren, fižol, krompir, vse ima isti okus, vse. tja hodim na malico ker je blizu, a zadnje čase raje vzamem sendvič v trgovini. se mi ne sporigava kot po hrani iz restavracije.
V te menze hodijo po večini študenti in upokojenci, ki se jim doma ne splača kuhat.
Hrana je tipična za menze – poceni sestavine in ojačevalci okusov. Omake so po okusu enake, ne glede na to, da v nekaterih dobiš par zrn popra (poprova), v drugih malo artičok, v tretjih nekaj koščkov paprike, v nekaterih malo dodanega senfa. Nič pretresljivega, ampak za na hitro in poceni napolnit želodec je restavracija ok (tako kot tudi druge menze).
Solatni bar je super. Je pa res, da če nabereš nekaj raznovrstnih solat (ne samo par gramov navadne zelene solate, ki ti jo štejejo v menu po ceni 80 centov), si takoj na vsaj 5 eur za solato. Torej solatni bar ni namenjen tistim, ki hodijo na dnevne menuje.
Torej v osnovi solidna menza, imaš pa možnost pojesti kaj boljšega, za več denarja. Nič več in nič manj.
bejz no bejz. zato pa vedno polna restavracija. saj drzga ne znate kot sinfat. slovenceljni.
[/quote]
Saj sem povedala, zakaj. Brbončice, skurjene od vegete. Eno je jesti to hrano, ker jo moraš, ker je poceni, drugo pa trditi, da je dobra. To lahko reče samo nekdo, ki v ustih sploh nima več občutka za okuse. V tej hrani ni nič lokalnega in sezonskega, ampak vse odmrznjeno, instant. In to se v hrani čuti.
Tudi McDonalds je zmeraj poln. Kaj hočeš povedat s tem argumentom? Da je tudi McDonalds vrhunec kulinarike?
se strinjam z zapisom. pire iz kosmičev ki ga delajo v sparu, ne bi smeli klicati pire ker to ni. vsaka omaka ima okus po moki. francoska solata je včasih tekoča, zakaj? enkrat sem v francoski našla tuno. pomfri je iz skrinje. vsa zelenjava je istega okusa, vse, grah, koren, fižol, krompir, vse ima isti okus, vse. tja hodim na malico ker je blizu, a zadnje čase raje vzamem sendvič v trgovini. se mi ne sporigava kot po hrani iz restavracije.
[/quote]
Od kje pa naj bo pomfri, če ne iz skrinje? Pire iz kosmičev zna bit kar fajn zadeva. Kaj je narobe s tuno v francoski? In tako dalje.
Težko dam realno oceno, ker že kake 8 let nisem bil…smo pa v času mojega akviziterskega dela za Mladinsko knjigo šli s sodelavci nekajkrat v Mariboru v to restavracijo. Moram reči, da mi je bila hrana všeč, edino enkrat se spomnim da je riž bil totalno presušen…aja, pa nek solatni preliv mi je bil obupen. Jogurtov s česnom če se ne motim. Smo se spraševali, če kje plin spušča, ker je bil zelo podoben vonj, pa sem naposled ugotovil, da je krivec za vonjave ravno solatni dressing. Drugače pa sem bil kar presenečen, price/performance vsekakor plus takrat…
Za kar so Vam vsi hvalezni.
Crko, da Bog da.
[/quote]
Tud men paše da se ogibam ljudi ki jim je vegeta in juha iz vrečke vrhunec kosila.
Poudarjam pa da v to skupino ne štejem ljudi, ki so zaradi, recimo temu, finančnih težav, se prisiljeni prehranjevati v takih menzah.
Nobenmu, tud avtorju teh bedastoč, pa ne želim, kot je navedeno: “Crko, da Bog da”….
Avtorju polagam na srce….sej poznate znameniti pregovor, kdor drugemu jamo koplje….