kako delajo prestave
Včeraj sem si v Hervisu kupila treking kolo. Gor so prestave na levi in na desni strani. Prej sem imela Holand kolo s 3 prestavami. Sedaj pa ne vem, kaj naj delam s toliko prestavami. V navodilih piše samo, da so na levi strani za sprednje kolo, na desni pa za zadnje. In da je na št. 1 na najmanjšem obroču, na št. 3 pa največjem. Prestave so pa Shimano revo-shift. Kako naj vem, kdaj kakšne uporabiti? Na Holandu sem imela 1 za v hrib, 2 za normalno vožnjo, 3 pa če sem hotela malo več “migat”. Kaj naj pa sedaj delam s prestavami na levi in desni strani. A če grem v hrib moram prestavit levo in desno prestavo?
ma ne.. po mojm ne no,upam da ne bom tresla klobase,ampak..po mojem imaš pač več prestav. Ne da se mi zdaj logike uklapljat ampak verjetno je ravno obratno.. če daš ta prvo na 3 ta drugo na 1 je najlažja možnost in obratno za najtežje..recimo po ravnini ali pa recimo v klanc. sicer pa.. pejt na kolo,pa naredi 2 kroga pa boš vidla. to pa res ni problem. poiskusi pa malo šaltaj pa boš vidla..
Ti ne znam pomagati, ker sem verjetno eden najslabših talentov za menjavanje. Lažje mi je bilo narediti vsak izpit, kot si zapomniti to. Sicer delam po občutku, tako, da mi pač lažje gre, vendar vedno znova poslušam, da gonim v nemogočih prestavah, čeprav se mizdi, da mi gre prav lepo. Enostavno ne najdem ključa, po katerem si bi zapomnila. Resnično je to moje ena najslabših toč, kar jih imam.
Predvsem pazi, da je veriga med kolesarjenjem cimbolj naravnost. Ce se ti bo krizala, je velika verjetnost, da bo padla dol, pa tudi za verigo in menjalnik ni dobro. Menjaj pa po obcutku. Na najvecjem sprednjem zobniku je najtezje poganjati, torej na tem ne bos imela, ce bos gonila v klanec.
Ce pa imas nad prestavnimi rocicami kvadratke in v njih kazalec pa glej, da je kazalec na levi in desni strani v enakem kvadratku.
Pa srecno voznjo in cimvec prevozenih kilometrov.
pa dobro ljudje, kaj ste vsi v šoli spali..??
prestav imate verjetno 3 x 6 ali (7) = 21..
ko imate na 1 na levi strani, in na desni izbirate do 7 so to počasne..za v hrib..
ko imate na 3 na levi strani in na desni do 7 so to hitre- če hočete vetr v laseh..
..
nisem še slišal da so prestave za prednje kolo, za prednje pesto/zobnik pa..to so 3 zobniki pri pedalih
desne prestave pa so za zadnje zobnike- na osi zadnjega kolesa -teh je 7
torej za v hrib: levo na 1 in desno na 1-3
torej za po cesti za dirjat: levo na 3 in desno 5-7..pa jezik do tal..