Kako delate zelenjavne omake?
Jaz jo naredim sledeče:
na olju prepražim čebulo in potem dodam zelenjavo po želji (paprika, paradižnik, grah, korenček, proti koncu bučke….), na drobno nasekljam česen, lovorov list, timjan, sol, poper, malo rdeče paprike, malo vegete (1/4 žličke ali še manj), zalijem z vodo in dušim do mehkega. Na koncu malo pomokam in še malo podušim in to je to. Če vam je všeč bolj pikantni okus, dodaj na koncu malo gorčice.
Dober tek!
15 min dela-Polovico velike (ali 1 malo) čebulo malo popražiš na olju, dodaš pol narezane paprike, 1 pomidor.Vsako toliko premešaš in dodaš eno malo cuketo narezano na kocke. Še malo pomešaš in pokuhaš, še ščepec soli drobne in priloga k pireju je gotova. Pa še 1 šnicelj ali košček piščančjega mesa. Dober tek !
Prepražiš čebulo, rumeno kolerabo, korenje (rdeče, rumeno), malo timijana, soliš, ko je mehko zmiksaš – dodaš toliko vode, da je primerne gostote. Potem lahko dodaš še pikico kisle smetane ali pa tudi ne.
Lahko na česnu (in čebuli) prepražiš bučko, na male koščke narezan krompir, majaron, zmiksaš, dodaš malo kisle smetane. Če te moti bleda barva te omakice, že na začetku dodaš korenček. V bistvu lahko prepražiš in zmiksaš katerokoli zelenjavo, ki ti je všeč in ti po okusu paše skupaj.
Jaz kdaj za hranljivejši filing dodam v omako fižol iz konzerve ali pa dodam predhodno namočene
sojine koščke (ne tiste čisto drobne in ne tiste v velikosti polpetov, ampak tiste vmes). Tudi paradižnikovo omako za testenine lahko obogatiš s sojo – tisto drobno, ki pride kot mleto meso – če se želiš izogniti mesu. Važno je, da sojine koščke v vsakem primeru predhodno dobro prepojiš z juho, da že pred kuhanjem postanejo mehki, nato pa jih dalje obdeluješ kot meso – popečeš, kuhaš,…