Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako do nove osebne izkaznice, ko si v tujini

Kako do nove osebne izkaznice, ko si v tujini

Kako do nove osebne izkaznice, če si v tujini? Znotraj EU.
Vlogo lahko daš samo osebno na UE, ne gre digitilano.
Sicer nameravam priti v Slovenijo, vendar ne za en teden. Potem pa več mesecev ne bom v Sloveniji.

Potem pa traja en teden, da naredijo novo. Zdaj, če imaš naslov v tujini, jo lahko samo osebno dvigneš na UE. Nočejo jo poslati v tujino, tudi, če je znotraj EU.
Obstaja varianta, da plačaš cca 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več in jo naredijo isti dan, ampak moraš pa it v Celje ponjo, kar mi pa ne odgovarja.
Možno je, da napišeš pooblastilo in nekdo drug dvigne osebno namesto tebe. Vendar mora v tem primeru dati zraven tvojo staro osebno. Pa potem mora ta oseba poslati osebno izkaznico na tvoj naslov v tujino. Torej je težava, ker nimaš osebne izkaznice za prehod meje, ker jo ima pooblaščenec.
Tu bi bila varianta it čez mejo s potnim listom, kjer pa nimam veljavnega naslova, ampak stari naslov. Zaenkrat ga ne želim spremeniti, ker bo potem potni list fuč. Je pa nov in ga rabim šele čez kako leto za kako potovanje. Zato mi ni za spreminjat naslova.

Je pa še varianta, da imam par mesecev osebno izkaznico s starim naslovom (ki je tudi v tujini) in pač potem čez par mesecev uredim. Ampak to pomeni, da osebna v bistvu ni veljavna.

Jaz pa te nič ne razumem, kaj ti poteče, kje imaš kak naslov in kaj bi sploh rada.

No verjetno imaš se kakšen drug veljaven dokument, tako da neke hude panike tu ni. Jaz sem bila več kot leto brez osebne (in potnega lista), ker skrtarim in nočem preplačati postopka na konzulatu. Sem ob priliki dala vlogo med počitnicami v SLO in pustila se leto stati na tobačni. Potem sem pooblastila mamo, da je dvignila, seveda brez stare osebne.
Letos poleti ponovim vajo za otroka. Ampak se imam za bolj pametno, dam vlogo prvi dan dopusta, in grem dvignit zadnji dan v SLO. Napaka! 274 ljudi pred mano in par salterjev. Ko bi bil le en samo za dvige, pa 5 za prošnje ali nekaj podobnega. Skrztka, osebne so na tobačni v prihodnosti pa mislim kar (pre)plačat na konzulatu. Si kakšen živec prisparam.

Živim v tujini, EU.
Spremenila bom naslov. Torej rabim novo osebno izkaznico, ki jo lahko dobim pa samo v Sloveniji osebno. Na sedanji izkaznici imam naslov, kjer sedaj bivam. Se pa selim.
Težava pa je, kar bom samo kaka dva dni v Sloveniji in ne morem ne iskat osebne izkaznice v Celje (če fajn doplačaš, jo naredijo v enem dnevu) in ne čakat, da jo naredijo novo (to je en teden).
Potem pa več mesecev ne bom v Sloveniji.

Tisti, ki živite v tujini, vam je jasno za kaj gre. Ostali pa verjetno ne boste vedeli za kaj gre.

Ne, nimam drugega veljavnega dokumenta. Itak sta ustrezna dokumenta le osebna ali potni list.
Imam sicer potni list, kjer pa je še star, slovenski naslov. Torej že sedaj ni veljaven. Ne bi pa dajal spreminjat naslova v PL, ker bom tale nov naslov imela samo 3 mesece, kar pomeni, da bi PL bil potem zanič. Pa v bistvu še sploh ni bil uporabljen.
Aja, tole imam zdaj par selitev zaporedoma, po mesece ali dva naslov. Potem pa spet drugam.

Aja, na UE so mi izrecno poudarili, da lahko pooblaščenec dvigne mojo osebno, ampak samo, če ima zraven mojo staro osebno.

Jaz te pa razumem. Daj si narediti nov potni list z novim naslovom na konzulatu/ ambasadi in je problem resen. Ce imas dvojno drzavljanstvo, uporabljaj tuji potni list, ceprav menda ta v Sloveniji ne velja, ampak meni ne komplicirajo. Ce nimas drugega, pac nimas. Na Dob ali na Ig te zato ne bodo odvrgli.

Sem šla se enkrat prebrat, ker me tvoj problem ni povsem jasen.
Očitno te moti tvoja sprememba naslova na dokumentih. Ampak meni v 40 letih v tujini niso enkrat preverjali naslova. Identiteto ja, seveda, pa za v ZDA je malo bolj sensitive sem imela potni list s pravim naslovom, ampak za te majhne znotraj EU prestope pa to res nebi smel biti problem. Tudi rahlo pretečena osebna velja če se prav spomnim (ne vem več, se mi zdi da smo imeli tudi to težavo)

Moja mama je zivela v tujini in je ob vlogi za potni list zaprosila, naj vanj ne vpisejo njenega naslova in ga niso. Ne vem, ali je njej slucajno ratalo, ali je to standard, da na prosnjo izpustijo naslov. Pozanimaj se. V tujih potnih listih pogosto ni naslova. Slovenska birokracija pac rada komplicira.

Če je panika in se mudi greš na konzulatu, oddaj vlogo, čakaš malo dlje a preko valise diplomatique ti uredijo.
Če si npr v Luxembourgu kjer konzulata ni, ali kakšnem drugem oddaljenem kraju, imaš konzularne ure, mislim da enkrat na mesec.
Seveda če si bi nacionalka, urejaj najprej z drugim potnim listom. V noben primeru pa to ni nemogoče urediti drugje kot v SLO.

Ja, v roku 30 dni po spremembi naslova naj bi se pri nas uredili dokumenti.
Jaz pa zdajle menjam naslove kot gate. Vsaka dva meseca nov naslov. Tale bo spet samo za 3 mesece.
Razen, če tvegam in imam še 3 mesece pač osebno, kjer ni veljaven naslov (je pa znotraj iste države). In si potem, ko bom imela bolj stalno bivališče uredim novo osebno.

Konzulat imam pa tako, daleč, da ne pride upoštev. Bi bila prej na kaki slovenski EU. Ampak v prihajajočem času ne bo možnosti, da grem na daljšo pot. Tako, da to odpade.
Potni list pa je bistveno dražji kot osebna izkaznica.
Državljanstvo imam kar lepo slovensko :).

Zdaj imam tako:
vozniška in potni list: naslov 1 (slovenski naslov)
osebna izkaznica: naslov 2 (nemški naslov)
bivam: naslov 3 (nemški naslov) – tu sploh nisem spreminjala dokumenta, ker sem vedela, da bo le za en mesec
selim se na naslov 4 (nemški naslov), vendar za samo 3 mesece

Torej v bistvu že sedaj noben dokument ne kaže mojega pravega naslova.

Ne vem kaj kompliciraš s potnim listom, če je tam stari naslov. V bistvo je, da še ni potekel, je tvoja slika in na tvoj ime in ga lahko brez skrbi uporabljaš.
Stara osebna pa ti je veljavna dokler ne poteče 10 let od izdaje ali pa ti je preluknjana.

Kar se pa tiče izdelave nove osebne izkaznice. Ja moraš iti osebno na UE v kaerikoli UE (medvode, grosuplje, brezovica, tobačna…), ker moraš prinesti svojo sliko, se podpisat.
Za dvig nove osebne sta dve možnosti.
1.če obdržiš staro osebno, potem moraš novo dvigniti osebno na UE tobačni v lj (ne v manjših enorah, kjer si dal vlogo).
2.če jo želiš prejeti po pošti, ti staro osebno takoj preluknja(in je stara osebna neveljavna) in dobiš listek oziroma račun za izdelavo nove osebne Po pošti je prišla čez dva dni. Na domačem naslovu jo lahko dvigne kdorkoli, ki je doma. Jaz sem podpisal, ko je pošrat prinesel za očeta. Če pa te ni doma in greš z listkom na pošto dvignit, pa ti mora lastnik osebne napisat pooblastilo s katerim dvigneš osebno na poštnem okencu.

to je to brez komplikacij

Strinjam se z “ne kompliciraj”, v končni fazi je pomembna veljavnost dokumenta in ne naslov. če ne spremeniš naslova v dokumentu si sicer v prekršku, ampak ne poznam niti enega primera, kjer bi komu iz tujine s slovenskim dokumentom izrekli tako globo. Saj navsezadnje niti ne morejo vedeti za tvoje naslove v tujini.

Pa naprej: praviš da si predaleč od konzulata in da bi bila prej v RS na UE. Sem zaznala, da si v Nemčiji (omenjaš nemško naslov). Nemčija ima pa zelo veliko slovenskih predstavništev, ne mi rečt, da nisi bližje enega od njih kot do slovenije?? berlin, München, Frankfurt, Dresden, Dortmund, Stuttgart, Hannover. In na kateremkoli boš zrihtala nov dokument, če ga potrebuješ.

http://www.berlin.embassy.si/index.php?id=1104

Pa naprej: če te tako muči, kaj je najbolj prav in ne bi rada živela v prekršku, napiši mail s svojim vprašanjem na naš MZZ, konzularni oddelek, kjer ti bodo prijazno in predvsem .- najbolj strokovno odgovorili, precej bolj kot pametovanje po MONu.

konzularne-zadeve.mzz@gov.si

V potni list se ti lahko vpiše nov naslov na UE ali na veleposlaništvu in ga sploh ne rabiš menjat.

Če daš delat novo osebno dobiš potrdilo, ki ti velja kot osebna izkaznica, tako da ne ostaneš brez dokumenta. Če lahko začasno ohraniš stari naslov pa se na novem pač prijavi začasno bivališče in vso pošto preusmeriš tja.
Sicer pa nekoga pooblastiš, da zate prevzame novo osebno in ti jo pošlje (vmes pa uporabljaš potrdilo, ki ti ga izdajo na UE)

Poslje v Celje in se caka min 3 dni

Če daš delat novo osebno dobiš potrdilo, ki ti velja kot osebna izkaznica, tako da ne ostaneš brez dokumenta. Če lahko začasno ohraniš stari naslov pa se na novem pač prijavi začasno bivališče in vso pošto preusmeriš tja.
Sicer pa nekoga pooblastiš, da zate prevzame novo osebno in ti jo pošlje (vmes pa uporabljaš potrdilo, ki ti ga izdajo na UE)
[/quote]

Ne mores cez mejo

Za vse ostale zadeve, ki jih urejas pa imas Meldezettel.

Povsem napačne informacije daješ.
Osebni dokument je veljaven, če so gor ustrezni podatki. Torej tudi uradno stalno bivališče.
1. Če dvigneš osesbno izkaznico osebno na UE, jo lahko dvigneš tam, kjer si dal vlogo in ni nobene potrebe hodit v LJ. Preverjeno. Traja pa en teden.
2. Osebnih izkaznic ne pošiljajo na naslov v tujini, kar sem že jasno napisala. Tako, da to ne drži, kar ti praviš. Če nimaš naslova v Sloveniji, je edina možnost, da jo osebno dvigneš na UE. Ne pošiljajo v tujino, ne pošiljajo na kak drug naslov. Lahko pa jo kdo drug dvigne s pooblastilom, če zraven priloži tvojo staro osebno.

Z raznimi potrdili pa res nimaš kaj hodit čez mejo. Čez mejo greš lahko samo z osebno ali potnim listom. Ne pa s potrdilom, da imaš osebno v izdelavi. Potrdila namreč pri izdelavi osebne itak ne dobiš. Dobiš pa ga pri izdelavi nove vozniške, kjer te pa izrecno opozorijo, da ne smeš s potrdilom v tujino.
Glede slovenskih predstavništev v tujini: če sem napisala, da to ni možnost, pač ni. Je to tako težko razumeti?
Če spremeniš naslov v PL pa sem tudi že pojasnila zakaj je to neumno. Pa se še kar ponavljate.

Povsem napačne informacije daješ.
Osebni dokument je veljaven, če so gor ustrezni podatki. Torej tudi uradno stalno bivališče.
1. Če dvigneš osesbno izkaznico osebno na UE, jo lahko dvigneš tam, kjer si dal vlogo in ni nobene potrebe hodit v LJ. Preverjeno. Traja pa en teden.
2. Osebnih izkaznic ne pošiljajo na naslov v tujini, kar sem že jasno napisala. Tako, da to ne drži, kar ti praviš. Če nimaš naslova v Sloveniji, je edina možnost, da jo osebno dvigneš na UE. Ne pošiljajo v tujino, ne pošiljajo na kak drug naslov. Lahko pa jo kdo drug dvigne s pooblastilom, če zraven priloži tvojo staro osebno.
[/quote]

Če si daš osebno delat na veleposlaništvu ali konzulatu, jo preko veleposlaništva ali konzulata v tujino tudi dobiš. torej?

Mene pa res zanima in te prosim, če zaradi jasnosti primera poveš, v katerem mestu v Nemčiji se nahajaš, da imaš do katerekoli UE v Sloveniji bližje kot do Berlina, Münchna, Frankfurta, Dresdna, Dortmunda, Stuttgarta ali Hannovra, kjer imamo veleposlaništvo in konzulate? Ta mesta so posejana po celi Nemčiji od S do J in od V do Z.

Mene pa res zanima in te prosim, če zaradi jasnosti primera poveš, v katerem mestu v Nemčiji se nahajaš, da imaš do katerekoli UE v Sloveniji bližje kot do Berlina, Münchna, Frankfurta, Dresdna, Dortmunda, Stuttgarta ali Hannovra, kjer imamo veleposlaništvo in konzulate? Ta mesta so posejana po celi Nemčiji od S do J in od V do Z.

New Report

Close