kako do svojega podjetja
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje.:
imam že izdelan poslovni načrt za odprtje lastne slaščičarne. Odpira se tudi idealna priložnost za nakup poslovnega objekta, v katerem bi se dejavnost odvijala: v kletnih prostorih bi bila pekarna, zgoraj pa slaščičarna.
Naj povem, da sva oba z možem redno zaposlena, in da začetnih sredstev ni tako velikih. Za opremo pekarne in bara-slaščičarne, bi nama pomagali sorodniki, zmanjka pa za nakup poslovnega objekta. Sedaj pa vprašanje: kako do poslovnega objekta. Sedajšnji lastniki ga ne dajejo v najem, ampak gre objek v prodajo. V poslovnem načrtu imam že zaveden nakup objekta, in celotna investicija, se bo po poslovnem načrtu povrnila čez 8 let, ( v poslovnem načrtu so zavedene še nekatere druge dejavnosti, s katerimi se bom ukvarjala, a jih zaradi poslovnih skrivnosti in dobre tržne ideje , ne bom javno razlagala na forumu ). Torej: je možno samo s poslovnim načrtom in dobrimi referencami priti do nakupa poslovnega prostora.: torej: kako in na kakšen način.
Lep pozdrav,
Karin
Pozdravljeni!
To je zelo kompleksna zadeva in ni mogoč konkreten odgovor. Če imate res dober poslovni načrt in imate sami osebno dobre reference je mogoče vse. Če ne dobite sredstev pri banki, morda lahko prepričate koga drugega npr. sklade tveganega kapitala? Vendar to je druga zgodba.
Na podlagi izkušenj lahko povem, da boste banko težko prepričali, ker potrebuje dobro zavarovanje s hipoteko.
Poznam leasing hišo, za katero bi bilo to verjetno interesantno, ker gre tudi v malo bolj rizične nakupe in financiranja.
Predno bi lahko karkoli svetoval, bi moral videti, ali da mi predstavite vsaj finančni del poslovnega načrta s kalkulacijami.
Poznam kar nekaj dobrih poslovnih načrtov z dobro poslovno idejo, ki so žal propadli. Posledice so hude. Statistika v SLO je pri realizacijah poslovnih idej zelo slaba. Tudi poslovno okolje še ni dovolj prijazno do podjetnikov.
Če želite se lahko sestanemo in mi predstavite vašo namero, na katero vam podam moje mnenje. Lahko vam dam določena imena na katera se obrnete.
Svetujem pa vam, da dobro premislite v kaj se spuščate in prosite za neodvisno mnanje več strokovnjakov, kot da se zgodi polom ali bankrot.
Lep dan!
Delno se sicer lahko strinjam z g. Tomcem, ne pa v celoti, saj poznam iz prakse kar nekaj drugačnih izkušenj. Dober poslovni načrt, dobra predstavitev na banki in ustrezno pokritje z nepremičnino lahko veliko pomagajo.
Žal začetniki ne znajo ustrezno zagovarjati lastnega poslovnega načrta in/ali projekta, še posebej ne finančnega dela, ki je za banko najpomembnejši.
Predlagam, da me kontaktirate po e-pošti.
Zoran Dernovšek