Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako dobim znak fi? (premer)

Kako dobim znak fi? (premer)

Iščem in iščem, pa ga ne najdem … ne na tipkovnici, ne med simboli: znak za premer, namreč. Kakšen tip? Hvala!

Med simboli imaš med črkami prečrtan o. Jaz uporabljam to

Φ

Menu Start, Programi, Pripomčki, Sistemska orodja, Character map (ne vem, kako je v slov. verziji), poiščeš grške črke, Greek Capital Letter Phi, Φ

Aaaaaa – HVALA!
Sem si ga zdaj kar skopirala, da bo sigurno prav.
767, tisti prečrtan o pa je švedska črka in se mi zdi, da v knjižni obliki ne bi dobro izpadlo.

Hm, tole piše v wikipediji o znaku za premer:

Znak za premer Ø v tehniki je po videzu podoben črki Φ, zato se ga bere kot “fi”, npr.: oznaka 10 (beri: fi-10) pomeni, da je premer nekega elementa 10 enot.

Tako da je “moja” prečrtana o kar v redu:)

Mimogrede (in pardon, ker ni na temo), to ni švedska črka, švedščina te črke nima.

Se opravičujem Švedom in tebi, 767. Sem vsa srečna kopirala tisti pravi fi, ampak ko ga povečaš, je videti že res čudno, bolj za matematične enačbe kot za premer pekača. In sem ugotovila, da je tisti prečrtan o boljši. Res pa sem bila prepričana, da je to švedsko. Ali pa je morda dansko? Ali pa samo moja fiksna ideja? Vglavnem: zdaj imam prečrtan o in je prav ok, hvala za idejo.

Kakor se spomnim, je tak prečrtan o velikokrat v skandinavskih priimkih in in tudi v imenih krajev (izgovoril se naj bi kot dolg o), kot sama črka abecede pa je o z dvema pikcama gor

Ø ni švedska, ampak norveška, ferska in danska črka:

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%98

kajpak je narobe zvami tukci?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close