Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako dobiti delo za grafičnega oblikovalca?

Kako dobiti delo za grafičnega oblikovalca?

Živjo,

Sem novopečeni diplomirani grafični in medijski tehnik in iščem zaposlitev.

Tisti, ki ste v tej stroki, kako ste dobili delo? Kako ste izstopali iz konkurence? Ste imeli že prej veliko izkušenj iz grafičnega oblikovanja? Ste imeli veze, da ste dobili službo? Kakšni so vaši portfoliji (video, pdf ali spletna stran)? Ali kraj bivanja vpliva na izbiro kandidata? Ima kdo kakšne predloge, kakšen mora biti portfolio, da te povabijo vsaj na razgovor?

Najlepša vam hvala za odgovore.

Oblikovanje za medij ali tisk? Obvladaš oboje?

Bom malo zlobna – za zacetek se moras predstaviti s pravilnim nazivom…

Diplomant grafične in medijske tehnike (VS) (dipl. graf. in med. teh. (VS)) https://www.ntf.uni-lj.si/igt/studij/1-stopnja/graficna-in-medijska-tehnika/splosne-informacije/

Sem morala prav iti iskati, kaj naj bi bil diplomirani XY tehnik 🙁

nova
Uredništvo priporoča

Vem da je ena tamala s srednjo medijsko takoj dobila službo. Kolegica s faksom in 10 let izkušenj pa išče že ful dolgo.

Pri nas v sluzbi najemamo graficne oblikovalce, v ponudbah obicajno posljejo kake vzorce svojih izdelkov ali pa ae kake svoje predloge oblikovanja za nas – ker pa avtor ocitno isce redno zaposlitev, pa je popolnoma logicno, da napise pravilen naziv izobrazbe, saj drugace vloge za zaposlitev ne mores jemati resno. Kako bos zaupal delo nekomu, ki ne zna pravilno napisati stvari?

Polarni – kaj ko bi namesto da sikas na moje objave, kaj svetoval avtorju teme? Vsaj enkrat za spemembo…

Ajmo polarni raztrgaj linkarcooooo.hahahaha dobr si res

Res si malo pretiravala, saj ne piše tebi uradne prijave za delo. Ampak je samo vprašal.
Avtor, srečno 🙂

Kaj sem se pa zaštrikal letos, povedal sem ni se mi zdelo ti vredno dopovedovat, ker tako nimaš s čim razumet, ti je pa dopovedoval človek ki je na tem področju izobražen, pa si gonila svoje. In atko je vedno pri tebi, fouš si pa vsem, ki kaj vedo. In takoj se vtakneš kot srajca v rit, saj pravim da zagotovo ni človeka, da bi te prenašal, vse življenje imaš pa na forumu 24 ur dnevno, kjer edino še lahko žvekaš.


Kaj, ko bi se ti letos preimenoval v bipolarnega? Ali pa postal za nekaj odtenkov prijaznejsi oz. manj primitivno izrazal nestrinjanje.
Avtorju teme vso sreco in cim manj izkoriscevalskih delodajalcev, ki jih je v tem poslu vse prevec.

Jojojojoj… Komu mar, kakšen naziv si napiše. Važno je kaj zna in kako zna. Lahko imaš krasnega, ustvarjalnega delavca, ki ti oblikuje svašta, pa si bo napačen naziv zapisal. Na drugi strani pa samo enega bebota, ki bo iz diplome dol prepisal svoj naziv in drugega nič znal.

Popolnoma se strinjam z Barco. Če si perfekcionist si zahteven do sebe in to pričakuješ tudi pri drugih. Razen, če si preveč servilen…..

Vesel oče

Drugače pa avtor, ne cveti tako na tem področju zaposlovanja kot kričijo, rini se povsod, predstavit se boš moral s svojimi izdelki. Je pa odvisno kaj znaš od grafičnega oblikovanja in ali si samostojno recimo sposoben za grafično oblikovanje tiska s samostojnimi idejami, ker to tako vsi pričakujejo. Barca bi recimo namesto izdelka prilepila link. :-)))

Bolj ali manj si se v tem profilu izobrazil za obrtnika. Tudi če te bo kdo najel, boš verjetno primoran odpreti lasten sp, preko katerega boš potem izstavljal račune. Morda imaš srečo in je kdo prerastel okvirje domače delavnice, pa celo zaposluje mladiče za flikanje manj pomembnih naročil, vendar ker zaenkrat nimaš blagoslova večletnih izkušenj in čvrstega renomeja, bo tudi plača minimalna. Rekla bi, da se vrzi v študije trga, obiskuj delavnice za samozaposlitev in si prični iskat naročnike in ne delodajalce. V vmesnem času služi s čemerkoli, da postaviš potrebna osnovna sredstva. Božjastno dober grafični oblikovalec, z renomiranim imenom, sodeloval na mnogo natečajih in pobiral nagrade, je prešaltal v popolnoma drug poklic, kjer dela manj, v drugačnem tempu, z manj stresa, z nič podhebavanja, za gušt pa še od časa do časa vzame kak projekt, ker ga naročniki iščejo še po mnogih letih. Pa noče nazaj v te vode, nardi za sproti, pa mogoče, da imajo za kak dopust, nič več. Tvoj poklic je mesarsko klanje na tržišču, čim prej se začneš zavedati tega, da do sedaj znaš morda tretjino, tisti del, ki ti g je dala šola. Manjka ti druga tretjina, izkušnje in tretja tretjina, ki je daleč najbolj pomembna, znati se moraš prodat. Pljuni v roke, začni se učit posla.

Barca je legenda, moj poklon.

Jaz sem pa fizični delavec kirurg ortoped…

Moja hči dela zdaj prvo diplomo, poleg tega pa skozi dela. Sicer “na črno” pa vendarle. Ko bo šlo za res ima že kar nekaj strank in poln portfolio.

Barca, kje delaš in kako pridemo do vaših objav za razpis?

Danes sem pogledala, če si se kaj oglasil in šla skozi vso temo. Pritrjujem barci. Vedno, povsod in dosledno imej izdelan načrt lastnega predstavljanja. Od tega, kako se boš cenil sam, je odvisno, kako te bodo cenili drugi. Ta tema je izgubljena z vsem prerekanjem kaj je prav in kaj ne, lahko bi pa bila, po spletu srečnih okoliščin že osnovni kontakt, če bi kdo v tebi prepoznal potencial. Jaz ga nisem, žal.

Se povsem strinjam. Malenkosti, ki se nam včasih zdijo povsem nepomembne, so lahko vse prevečkrat odločilnega pomena, a se tega niti ne zavedamo…

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Barca, kje delaš in kako pridemo do vaših objav za razpis?
[/quote]

Barca, kako pri vas dobim delo. Po želji pošljem tudi dosedanje dosežke.
Javi.

Barca, kako pri vas dobim delo. Po želji pošljem tudi dosedanje dosežke.
Javi.
[/quote]

:)))
Ti res mislis, da bom napisala, kje delam? Na katerem delovnem mestu delam, je tule itak znano, delodajalec pa ima objavljene kontakte vseh zaposlenih…
Potem lahko kar takoj napisem tule svoje ime in priimek…

:)))
Ti res mislis, da bom napisala, kje delam? Na katerem delovnem mestu delam, je tule itak znano, delodajalec pa ima objavljene kontakte vseh zaposlenih…
Potem lahko kar takoj napisem tule svoje ime in priimek…
[/quote]Smem jaz napisat? Saj je javna firma.😁😁

Pozdravljen!

Vidim da se je veliko odgovorov, ki se osredotocajo na sam naziv. Iz svojih izkusenj lahko povem da je tvoj naziv najmanj pomembna zadeva. Mogoce ne toliko v Sloveniji, definitivno pa ni v tujini.

Sam sem “graficni oblikovalec”, dajem v narekovaje ker je naziv zelo sirok. V anglescini so ti nazivi veliko boljse.

Delo sem dobil s trdim delom, promocijami preko spleta, osebnim portfoliom, posiljanjem prijav na sluzbe ipd.

Trenutno imam 10let izkusenj, sem pa ze v casu studija zacel pridobivat izkusnje. Delal kot freelancer s podjetji v ZDA, Avstraliji, UK, ipd. Naceloma kot oblikovalec lahko delas od kjerkoli, za kogarkoli.

No povem lahko se to da sem v teh letih opravil kr nekaj intervjujev, Google, Microsoft, Shopify, Netflix, Facebook, in se lahko nastev. Trenutno sem redno zaposlen za podjetje s sedezem v New Yorku, delam od doma, nekaj casa prezivim v Sloveniji, vecina potujem.

Vecina tem podjetjim “dol visi” za tvojo izobrazbo, ce se lahko tako izrazim. Pomemno je kaj znas in kaj ne, kaksne so tvoje izkusnje. Veliko je povdarka na tvojemu nacinu dela, disciplini, nacinu razmisljanja, odvisno od podrocja tudi nacin resevanja problemov, iznajdljivosti, razumevanja koncnih uporabnikov, tehnologije in se lahko nastevam.

V Sloveniji in znotraj Evrope je trg drugacen, vecina podjetij se fokusira na kako stvari “izgledajo” ne kako delujejo, izobrazba in vsa strokovna teorija, ki ze zdalec ni vec v skladu z realnim stanjem na trgu, ima se vedno pomembno vlogo.

Lahko pisem se v nedogled a mislim da nima smisla. Ce so dodatna vprasanja pa z veseljem odgovorim na njih.

Lp

Zanimivo. Tam za eno pflegehelferco pa hočejo nostrifikacijo in pomisli, celo diplomo.
Kaj tu zna ena dipl.m.s. se ve. Ampak plače so pa bajne.
Pravzaprav ima tujina kar široko paleto priučenih poklicev, sicer z ozko usmeritvijo.
Ampak naše sr.m.sestre so zanje usposobljene la za kahltrajbarice. Njihove niti srednjih šol nimajo, le priučijo jih na delavnem mestu, pa imajo višje vrednosti in s tem tudi višje plače.
Šefice pa Bosanke.

Imam 25 let dela na tem področju… realno to povem probaj kaj drugega.

Če boš delal kot freelancer pol vedi da je konkurenca morilska in če nimaš renomeja, te tudi povohali ne bojo.

Če se hočeš zaposlit pa te čaka bolj kot ne prekarstvo, pa še to bi te vzeli le če si praktično “superman” z ogromno izkušenj. Razen če imaš kaka dodatna znanja ki te vlečejo ven.

Probaj na kakih natečajih ipd. toliko da si ustvariš ime, pa še to bolj samo za Slo. šele ko/če boš uspel pri nas z ogromno sreče se ti lahko odpre kaj zunaj. No ko si pa tam pol je pa OK.

Pa še nekaj… če ne boš SKOZI v tem kšeftu te bo enostavno čas povozil, programska oprema se precej menja.

New Report

Close