Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako dobro štefani pečenko?

kako dobro štefani pečenko?

Mi lahko pove kdo kako naj naredim dobro štefani pečenko? Mogoče kakšna posebnost….

Jaz vem le to, da daš mešano meso, sol, poper, kakšno začimbo, mogoče tudi jajco, potem pa narediš klobaso, daš v pekač in pečeš…

Ampak jaz bi rada da bi bila res dobra, sočna, da ne razpade… ker jo bomo imeli za kosilo pri praznovanju rojstnega dne.
Pa da bi bila omakca zraven…

Kaj pa najbolj paše zraven?

Hvala za vse kuharske nasvete ter lep pozdrav, V

Samega recepta nimam pri roki, vem pa, da jo je treba res dobro pregnesti, da ne poka in pri tem lahko uporabiš kakšno žličko olja.

Jaz jo delam iz 80 dag mletega mešanega mesa, po občutku dam kruh, približno pol kg, namočenega v mleku in dobro ožetega. Glede kruha je pomembno da ga ni premalo, ker sicer se bo meso razpadalo med peko. Potem dodam 2 jajca, sol, poper, na olju prepraženo sesekljano polovico čebule (skupaj z oljem), sesekljan peteršilj in 3 stroke sesekljanega česna. Dobro pregnetem, po potrebi še solim in pustim kake pol ure, da se masa še malo sama veže, ni pa nujno. V tem času skuham v trdo jajca, jih olupim, na plošči mesno maso razgrnem na pravokotnik, po sredini naredim rahlo graben in tja položim jajca. Potem obvijem jajca, dobro zatesnim. Pečico že prej ogrejem na 200C. Na pekač dam malo juhe, lahko tudi iz kocke in na to položim pečenko. Medtem segrejem olje do vrelišča in z njim polijem pečenko. Potem pa se peče ko vsako drugo pečenko.

Zagotovo uspe, meni je še vsakih, je pa to za cca.8 dobrih ali 10 slabih jedcev.
Zraven ponudim pire krompir in pa pri nas imajo nekateri radi pečenkino maščobo.

Super, hvala!

A je ni treba kam zavit, da je bolj sočna in da ne razpade. Se dobijo mogoče neke take vrečke? Jaz še s tem nisem nikoli delala, zato sem bolj neuka.

Hvala, V

Stefanie pečenko sicer lahko zaviješ v neko mrežico – naravno (dobi se pri mesarju) vendar je moje mnenje, da ni potrebe, raje daj kakšno jajce več v maso (za boljšo vezavo) in seveda ne pozabi na dovolj namočenega kruha v mleku (najbolje en dan stare žemlje, narežeš na majcene kocke in potem, ko so dobro namočene jih dobro pregneteš z ostalo mesno začinjeno maso). Maso potem z rokami oblikuješ v štruco in jo malo poravnaš in stisneš, med peko pa malce polivaš z sokom od pečenja.
V “mleto” pečenko lahko daš trdo kuhana jajca kot je svetovala Mirjam, lahko pa narediš malce drugače, namesto jajc v sredini daš eno plast na pol kuhane zelenjave (korenček, blitva, brokoli) estetsko zloženo ali zelenjavni nadev kombiniraš z jajci.
Lahko pa celo del mletega mesa zamenjaš z sojinimi kosmiči (od 10 – 50 % mesne mase), ki jih pred tem malo namočiš v vodi ali mleku in potem zmešaš skupaj z ostalimi sestavinami.

Ali pa lahko tudi hrenovko zaviješ.
Tisto o čemer ste govorili je “pečka ali peča”. Ampak ni potrebe, ker je pečenka zelo sočna sama po sebi, samo ne pecite predolgo.

SESEKLJANA PEČENKA

za 3-4 osebe
500g mlete govedine
1 jajce
1 srednje velika čebula
šopek petršilja
1 ščepec timijama
1 žlička soli
sveže zmleti poper
4 rezine slanine
aluminijeva folija

Pečico segrejemo na 225 st. petršilj drobno sesekljamo, čebulo narežemo na drobne kocke.
Mleto meso, čebulo, jajce in dišave dobro premešamo in oblikujemo v štruco.
Pekač obložimo z aluminijevo folijo, ki jo dobro premažemo z maščobo, da se ne bo prijemalo. Nanjo položimo mleto pečenko in jo obložimo z rezinami slanine. Robove folije rahlo dvignemo, vendar naj ostane pečenka zgoraj nepokrita.
V prej ogreti pečici pečemo štruco 60 minut. Mleta pečenka se tako prepeče tudi v sredini, ostane pa lepo sočna. Ponudimo jo toplo ali hladno.

S kartice MK

jaz pečenko delam čisto po občutku. Prepražim čebulo in ohlajeno dodam mletemu mesu (mešano), solim, malo vegete, eno jajce in dobro zgnetem. Dodam tudi malo drobtin, ampak ne preveč, toliko da ni premokro. Raztegnem in dam notri trdo kuhano jajce, ohlajeno in zavijem. Po vrhu malo pooljim, kar z roko. Pečem v jena steklenem pekaču s pokrovom. Lahko pa se pokrije tudi s peki papirjem. Se mi zdi da je važno, da se peče pokrito.

Saj jo jaz tudi po občutki, samo nekomu ki je ni nikoli delal je potrebno bolj nazorno in natančno razložiti, vsaj po moje.
Jaz je nikoli ne pokrijem.

ne morem bolj podrobno razložiti, ker nisem sama imela nikoli recepta. Izvedela sem sestavine in sama poskusila. Kruh sem kar sama izločila, če je dovolj slano pa kar malo surovega mesa dam v uste in poskusim.

Vanja, kot vidiš, jo dela vsak malo po svoje :-)) Če bi rada bila prepričana za rojstni dan, jo v prvo naredi kdaj prej samo za domače – jo bodo pač jedli dvakrat :-))

Meni se zdi pomembno:
– da je noter jajce za vezavo; nad 1/2 kg mesa bi skorajda dala 2 jajca
– prepražena čebula se mi zdi obvezna, jaz je dam kar precej, recimo 2 srednji čebuli na 1/2 kg mesa in nekaj kruha
– meni se zdi v mleku namočen kruh ali žemlje obvezen, drugače je masa preveč zbita, a očitno je nekaterim všeč tudi brez
– peče se dobro uro, pokrito raje še več (za kakšne 3/4 kg mase, ti boš za praznovanje verjetno imela večjo)
– obvezno mora kakšnih 10 minut počivati pred rezanjem, tako se sokovi umirijo in se lepše reže.

Ponavadi zavijem noter hkrati jajca in polovico hrenovke po dolgem. Hrenovka je kot predelana polumetna reč čisto odveč poleg lepega, dobrega mesa, a otroci to tako radi vidijo.

Ko se peče (ne prehitro in ne na prevroče), najprej vidiš, da ven mezi tekočina, sok. Potem se skorjica zapre in zapeče (tudi v pokriti jena posodi, če se peče dovolj dolgo seveda). Ko se mi je mudilo in sem odkrila, na hitro zapekla, je bilo v sredi skoraj premalo, tako sedaj raje pristavim malo prej, da ostane še čas za “počivanje” pred rezanjem.

Običajno mi zraven mlete pečenke ne ostane dovolj soka, bojim se, da bi bila premalo pečena, zato še pustim, medtem pa natečeni sok praktično izpari. Zato zraven običajno načrtujem še kakšno omako, zelenjavno, sirovo ipd. Ali vsaj hladno zmešano iz kisle smetane, kakšnega zelišča, malo hrena.

Najbolj pogosta priloga je pire krompir, a se mi zdi, da je to samo običaj, možne so tudi vse druge priloge. Res pa je, da največkrat tudi jaz naredim pire, sin tako rad potem vse zmeša, jaz pa se jezim, zakaj sem se trudila delati vsako posebej, ko ima na krožniku en sam zmešan poc. Pa se mi samo reži, lepega dneva bo že prišel k pameti :-))

LP Mimi

ŠTEFANI PEČENKA

Potrebujemo:

* približno 1/2 kg zmletega mesa (najbolje mešanega: srednje mastna svinjina, nemastna govedina, lahko tudi nekaj teletine)
* 2-3 žemlje
* 1 jajce
* zarumenjena čebula
* strok česna
* sol, poper, peteršilj
* 1 dcl mleka
———————————–

Meso zmeljemo s sesekljano zarumenjeno čebulo, dodamo česen, poper, peteršilj in jajce in dobro mesimo. Žemlje namočimo v mleko, jih za mesom zmeljemo in dodamo masi šele potem, ko smo jo dobro premesili, da je postalo meso vlaknasto.
Oblikujemo v štruco, v katero smo zavili trdo kuhana olupljena jajca. Položimo v namaščen pekač, premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Ko skorjica nekoliko zakrkne, jo premažemo še enkrat in jo šele nato začnemo polivati z maščobo. Da se sok pečenke ne bi zažgal, po potrebi prilivamo vode ali juhe.

Jaz imam v bistvu danes namen pripraviti štefani pečenko in nevem kaj naj zraven dodam da bo okusno. Prosim pomagajte mi

Smo delali po tem receptu.

http://www.kuham.net/recepti/44/

Če pa sprašuješ po prilogi, pa meni zraven najbolj sede pire krompir, pa še kakšne kumare ali pa bučke v omaki.

Pri nas jo pa takole delamo:
1/2 kg mešanega mletega mesa
3 velike čebule
2 zrna česna
peteršilj- sveži
olje
sol, poper/jaz dam po navadi kar čevap
1 jajce
1 žlica drobtin

Naolju prepražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši ter peteršil. Ohladimo. Ko je ohlajeno damo v mleto meso, premešamo, dodamo jajce,začimbe.Če je preveč pacasto pa dodamo drobtine. Jaz dam po noven namesto trdo kuhanih jajc kar sir, se lepo vleče,…mmmm…
Pečenko zavijem v folijo in pečem na 180 25-30min. Sočna,…
Sin ji pravi Štefka. Zraven ponudim masleno zelenjavo in pražen krompir, za omako pa kar 1/2 vrečke gobove juhe v 1 dcl vode, da je omakca gosta,…
No, mož pa ima najraje kar ono trgovinsko omako-LOVSKA OMAKA, pač stvar okusa,…

Pa prijetno kuho in dober tek!!!

Jaz naredim enako kot Karel, dodam pa še majeron in mleti piment.Spečem na olivnem olju. Pravijo, da je odlična. Piment mletemu mesu doda še posebno dobro noto.

Tudi jaz jo delam podobno kot Karel, ker tako dobiš še omakco. Od začimb dam še majaron. V maso včasih zamešam žlico zenfa. In res je pomembno, da malo odstoji preden jo razrežeš.
Od prilog pa je pri nas najpopularnejša špinača in pire krompir.

Zanima me, ali lahko za štefani pečenko uporabim kuhano govedino od juhe.
Meni se zdi, da smo doma včasih to delali. Sama že zelo dolgo nisem delala mlete pečenke.
Hvala za hiter odgovor.

ZDAJ SE MI PA KAR SLINE CEDIJO

Da nekoliko obudim to temo…
Tudi sama zelo rada pripravljam Štefani pečenko s trdo kuhanimi jajci. Me pa zanima, če jo kam zavijate, da ne poči po vrhu? Nekaj sem brala, da bi jo lahko zavili v svinjsko mrežico ali alu-folijo… Mogoče kakšne izkušnje. Saj razumete, dobra je, rada bi le, da bi bila lepa še za oči. 🙂

New Report

Close