Kako formatirati disk že v BIOS-u – prosim pomoč
Ojla!
Imam težave s starčkom od računala (od znanca) DELL GX150 (pentium3 800MHz, 10G disk), in sicer ko ga prižgem, se pojavi napis:
Nev. sistemski disky
V/I napaka y
Zamenjajte disk in pritisnite neko tipko
Potem pa lahko delam karkoli – pa nič ne morem narest, ker mi vedno, ob vsakem pritisku na katerokoli tipko, vedno znova napiše isti napis.
Prej so bili na njem Windowsi 98SE in zadeva je laufala približno 3 mesece, preden se je pojavil ta napis.
Potem sem pa mislil, da je znanec pomotoma kaj brisal (rač. ni moj, je pa še veliko večji začetnik kot jaz), pa tudi sam mi je rekel, da je nekaj brisal, pa še sam ni točno vedel kaj – sigurno pa v Windowsih.
Ker sem mislil, da je sesul okenca, sem poskusil na novo naložiti WIN98SE.
Najprej disketa, pol …
Instalacija mi teče čist normalno do približno 26%, potem pa mi javi:
Application error
SUNIN caused a General Protection Fault in module
KRNL386.exe at 0001:4DE7
Pol lahko samo kliknem OK, pa mi potem namala na ekran “Nev. sistemski disky itd – glej zgoraj …
Potem sem šel pa na net iskat kaj za vrageca je ta KRNL….
Pa sem našel, da je to lahko nevemkakšen virus al kaj, ali pa da je še celo lahko kriv hardware za to vrsto javljanja napake (RAM).
Ker mi je lastnik tega računala rekel, da je veliko surfal tudi po “sočnih” straneh, sem zato pomislil, da pa je mogoče še kaj na disku, kar preprečuje instalacijo.
Zato sem želel v BIOS-u formatirat disk, pa za to nisem našel opcije.
In končno – ali se to sploh sme narest (ali se to da narest) in kako?
Upam, da ste me stručkoti kaj razumeli.
Prosim vas za kakšen nasvet, pa lep pozdrav!
ta napaka v win98 je značilna za okvaro ram spomina.
torej najprej zamenjaj ram (ali pa ven vzemi okvarjenega), pa
dokončaj instalacijo windows sistema.
sicer pa – lahko tudi takole:
– mašino startaj v ms-dos-u
– z fdisk-om kreiraj particijo
– z format-om jo formatiraj
pa potem poglej če sistem deluje.
Noter imam samo en RAM modul 128Mb 133MHz. Sem poskusil dati 100MHz, pa na žalost ni šlo.
Ne vem če sem pravilno razumel – ali lahko kar brez RAM-a instaliraš Win?
Kako pa mašino startaš v ms-dos-u? Tole naprej mi ni nič jasno…
No ja – saj oba veva, da se brez ram.modulov računalnik
niti ne vključi.
Potegni si dol MS-DOS
razpakiraj datoteke na disketo, ter ga potem instaliraj na disk..
lp
ps. za lažjo predstavo:
z programom fdisk kreiraš particje
z programom format pa formatiraš disk
mOGOĆE IMAŠ DISKETO V DISKETNIKU PA ZATO NE DELA!
Evo me spet nazaj.
Program potegnil dol, razpakiral in zapisal na disketo, dal disketo v DELL-a in ga startal in potem mi je po mletju dal možnost:
A:\>
Potem se vpisal
A:\>format
in mi je napisal
required parameter missing
Vidim, da res nimam pojma o dosu, itd
A mi lahko še kako pomagaš?
napišeš format c: /u/s
seveda bodo šli VSI podatki papa
Hočem vpisat format c: ampak sploh mi ne prime dvopičja!
Namala mi kar >
Noro, pa to dvopičje!
Ko bi to že prej vedel bi mi pa tudi format zalaufal…-))
Uspel sem – s tvojo pomočjo, Klemenxx, Winse instaliral, sedaj pa še gonilnike, pa programe, …
Skratka – hvala še enkrat!
hjah, ko bi bil star bi to že vedel.
ko bi bil mlad bi moral sam malce tipkati inu tapkati, pa bi ravno
tako prišel do cilja.
glavno da dela ..
Imam prenosnik toshiba sattellite 1405-s151,pozabljeno geslo kako lahko zaobidem geslo da lahko zaženem prenosnik oziroma katero tipko je treba pritisniti da odprem bios.da lahko zaženem formatiranje,nalozil bi xp profesional sp3 kateri je tudi že sedaj naložen.Prvo me pa zanima če je možno kako zaobiti pozabljeno geslo in kako se to stori potem šele pride na vreto formatiranje.Hvala za nasvet.Lp Vlado
Z zaporednim pritiskanjem tipke F8 poženi Windowse v varnem zagonu (safe mode), se prijavi kot Administrator. Potem z desnim klikom na Moj računalnik izberi ukaz Upravljaj (Manage) in poišči Uporabniške račune (User accounts). Tam lahko za uporabnika spremeniš geslo, če ga ne vneseš, gesla pač ne bo več. Zaradi izgubljenega gesla pa res še ni potrebno formatirati računalnika,
Zivijo
rad bi vedel kje se ta user acounts nahaja — ali je to v repertoiru windowsa ali pa v glavni korenini windowsa ali kje drugje ??
potem ko si ga pa nasel ali je to na jasno izpisano ali pa kodirano ??
recimo da je geslo Zemljevid to bo izpisano kar takole ali kaj
pa tudi zadnja stvar tvoj trik je veljaven za kateri windows 98 — 2000 milenium xp 123 ali pa tudi za windows seven vseh vrst jas sem pod sewen pro in imam nekaj D.D za katere se ne spomnem vec gesla prav tako pod Windows XP kot drugih pod Seven pro
Hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.