Kako grd mi je podeželsi stil pohištva
Danes bili na obisku pri sestrični, ki se nam je tudi pohvalila z novo kuhinjo. Ona vsa ponosna meni je pa ta kuhinja takoooo grda – taka kmečka, kot pred 50 leti.
Po stenah kmečke ploščice — halo keramika se sploh več ne daje, zdaj se daje steklo z vzorci!
Pa itak ima celo stanovanje tako – kmečko, znucan les, ploščice, pocinkano, nakrancljano!
Nič stekla, aluminija, čistih linij – to je zame stanovanje, moderno in šiki!
Dajte mi razložit tiste, ki imate taka stanovanja, kaj se vam dogaja, da takole iznakazite svoje bivališče? Vam ni nerodno povabit na obisk ljudi s stilom, npr. kakšne poslovne partnerje?
Steklo, aluminij in čiste linije – pohištvo brez duše, hladno in laboratorijsko.
Meni je všeč les, recimo podeželjski stil ali skandinavski izgled, še najbolj pa ameriški (kamin, fotelji, okrasne blazine…).
Vsak ima svoj okus in najvažneje je, da ima dom dušo, tvoje mnenje pa sploh ni pomembno, ti si opremi kakor ti je volja.
Nihce ni brez stila. Vsak ga ima. Tvoja sestricna kmeckega, ti sodobno hladnega sterilnih linij, moj je pa nekaj cisto tretjega. Seveda pa ni nujno, da je moj stil ali pa tvoj ali sestricnin vcec drugim. Vazno je, da je vsec tistemu, ki placa racun.
Ce bi pa morala izbirati med tvojim in sestricninim stilom, bi me pa verjetno les bolj pritegnil zaradi svoje toplote, kot pa ledeno hladna aluminijasto-steklena kuhinja tvojih sanj. Pa se en razlog je. Tvoje moderne, sik omarice so narejene iz cenene iverke, sestricnina lesena kuhinja je pa najverjetneje iz zelo dragega masivnega lesa. Ce bos sla kdaj v tujino, bos videla, kako se ceni masivno pohistvo, do takrat pa dober tek na tvojih iverkah.
Da lahko primerjamo. Meni se ta ne zdi slaba. V Ameriki imajo podoben stil, zlasti v hisah premoznih ljudi, le da so 2 – 3 krat vecje in delujejo okusno, da ne recem elegantno. Imajo pa tudi dovolj denarja, da si privoscijo cistilko, ki pocisti vse utore in zareze.
Na Balkanu pa ze delgo nisem bila, sploh pa se nikdar v nobeni balkanski hisi ali stanovanju, (razen slovenskega dela Balkana), zato o balkanskem stilu ne morem soditi. Domnevam pa, da balkanski in rustikalno kmecki stil nista ista enaka.
Tale kuhinja je 100x lepša, kot tiste cenene svetleče moderne kuhinje. Na tej kuhinji ni letnice, ker je pač klasična lepota, medtem ko se na tistih “modernih” plastik-fantastik kuhinjah točno vidi, kdaj so kupljene. Saj imajo VSI prodajalci povsem enake.
Poglej si malo kuhinje v vilah bogatašev, pa ti bo mogoče jasno.
Si popolnoma neizobražena. Starinski stil pohištva niti v sanjah ni kmečki. A ti sploh veš kakšne kuhinje so imeli na kmetih v starih časih? Sanja se ti ne.
In zakaj, lepo prosim, bi moralo biti nekomu nerodno povabit na obisk ljudi, ki imajo drugačen okus?
Ker samo to je, imajo drugačen okus in to še zdaleč ne pomeni, da imajo stil.
Pravzaprav mislim, da imajo dosti več stila tisti, ki jim je všeč starinsko pohištvo kot pa tvoje sranje. A ti ni nič nerodno povabiti na obisk ljudi, ki jim je všeč drugačen stil pohištva kot je tvoje???
p.s. Od kod ti prepričanje, da imajo bogataši “stil” ???
Mi smo pred nakupom kuhinje in ko jih gledam, mi te lab kuhinje s steklom in aluminijem sploh niso všeč ravno zaradi čiščenja, se mi zdi, da se vsak prstni odtis pozna in jaz kolikor sebe poznam, bi imela durh marš cunjo v roki. Ne, hvala.
Ta kuhinja na sliki je sicer meni všeč, ampak spet vsi ti utori, kdo bo to pucal…
Gledam, da je nekaj vmes, da so ravne linije, enostavne, pa spet ne vse bleščeče in steklo in aluminij, da ni treba stalno s cunjo okoli letat. Zdaj imam skoraj 20 let staro kuhinjo, pa ima lepe linije, samo dizajn je malo za časom, a še vedno vsak, ki pride na obisk prvič, pravi kako hudo kuhinjo imamo.
Kuhinja na sliki je tipično toskanska – stilni, aristokratski način opremljanja kuhinje. Če pogledate po domovih bogatih hiš – tisti, ki izvirajo iz družin z bogato preteklostjo, imajo vedno na tak način opremljene kuhinje. Taka kuhinja izžareva toplino in okus. Novodobni bogotaši in tisti, ki bi jim bili radi podobni, pa opremljajo kuhinjo s steklom, aluminijem – njihove hiše so tako brezosebne, da se v njih ne da živet. Večina teh ljudi je izrazito hladnih po značajih.
Sama se vedno sprašujem, kako ima lahko nekdo tako grd okus za pohištvo, ko pridem v en tak dom z aluminijem in steklom in ravnimi, minimalističnimi linijami. Preprosto pohištvo minimalističnih linij me spominja na socializem.