Kako iz finančnih težav?
Stara sem 26 let, imam resnega partnerja s katerim skupaj živiva že 4 leta. Na srečo imam v teh težkih časih redno službo in plačo v višini 1000 do 1100 eur skupaj s prevozom in malico. Od plače mi trgajo cca 190 eur mesečno (kredit, prostovoljno pok. zav., sindikat in dodatno zdrav.zav.). Ni mi jasno zakaj s tako plačo ne pridem čez mesec…. privarčevanih (če se temu sploh lahko tako reče) imam 100 eur, kreditno kartico z limitom 500 eur, izredni limit 2150 eur – oboje je vsak mesec porabljeno do konca, zato sem v začaranem krogu. S partnerjem imava ločene finance, vse stroške si razdeliva na pol. Mesečni stroški položnic so cca 340 eur. Ni mi jasno kam dajem denar, vem da ogromno porabim samo za obresti limita in kartice. Zamujam tudi že z položnicami za zavarovanje avta, cca- 200 eur. Že pol leta se trudim pokriti kreditno kartico in jo odjaviti, ter se nato lotiti zmanjševati limit, vendar mi nikakor ne uspe. Denarja si ne maram sposojat od znancev, sorodnikov in prijateljem, pa tudi sram me je komurkoli povedati v kakšnem finančnem stanju sem. Razmišljala sem že da bi prodala avto, vendar imava s partnerjem različne delovne čase in slabo povezavo z javnim prevozom, tako da avto potrebujem.
Naj povem še to, da ne zapraljam za cunje (nazadnje sem si pred dvema mesecema kupila srajco za 14 eur v HM), ne zapravljam za ličila, frizerje, ne žuram, hazardiram ipd…. Od teh težav me ponoči že tlačijo more in ne vem kako naj se rešim iz njih? Ima kdo kakšen nasvet ali je/ je bil v podobni situaciji? Obsojanja ne potrebujem, saj se že sama dovolj obsojam, ko vidim da moji vrstniki brez službe nimajo takšnih težav kot jaz.
Če ti ni jasno, kam daješ denar, boš to izvedela edino tako, da si zapisuješ vsak nakup, plačilo, odliv… in to čisto vsako kavo, čokoladico, gorivo za avto… Če prejmeš 1100 eur na mesec in ti čez en mesec ne ostane nič, moraš imeti zapisanih za 1100 eur stroškov, potem pa jih pregledaš, in ti bo slika hitro bolj jasna. Najprej moraš imeti evidentirane podatke, da jih lahko potem analiziraš.
Kot si že sama ugotovila, gre najbrž res veliko denarja za obresti, od katerih nimaš prav nič. Imela si za 2150 eur več sredstev samo prvi mesec, ko si dobila limit, in to zdaj ves čas drago plačuješ, čeprav nimaš več teh sredstev, ker si jih porabila že v začetku. Stanje na tvojem TRR-ju se giblje od ene plače do druge tako, da je od -2150 do -1050, namesto da bi bilo od 0 do 1100.
Limita se lahko rešiš z načrtom. Zadaj si cilj, do kdaj boš limit izničila, ne glede na to, da ti ga banka rade volje podaljšuje. Če si zadaš, da boš limit pokrila v enem letu, se naravnaj tako, da nimaš več 1100 plače oz. prilivov, ampak samo 920, ker 180 moraš vsak mesec pustiti na TRR-ju za pokrivanje limita.
Forum je zaprt za komentiranje.