Kako izmerim azimut?
Pri geografiji moram izmeriti azimut večih točk na zemljevidu. Poskušal sem najti slovenska navodila kako najti azimut, zahtevnost teh pa se zdi prilagojena poklicnim geografom (ali pa sem iskal na le napačnih mestih).
Mi lahko kdo na enostaven način razloži, kako določim azimut neke točke?
[img]http://www.shrani.si/t/1t/5p/2LNNIEjB/googlezemljaslika.jpg[/img]
Hvala!
slabo so te učili. ne moreš govorit o kotu med severom (kaj ti to sploh pomeni) in točko, ampak kot sem napisala.
kot med linijo od točke a proti severu ( ali meridian) in linijo do točke b
6. Kaj je azimut (ω)?
Azimut je kot med linijo opazovalca na opazovani objekt in meridianom . Azimut se meri od meridiana v smeri urnega kazalca do linije opazovalca na objekt in sicer od 0° do 360°. Razlikujemo azimut pravi (ωp), azimut magnetni (ωm) in azimut kompasni (ωk). Za določanje azimuta potrebujemo kompas z merilno napravo.
Načeloma je vse res … ampak vi stari taborniki bi lahko vedeli, da azimut na kompasu ni enak azimutu na karti. Ker magnetni sever ni enak geografskemu. Pa smo spet tam.
Kar zadeva rešitev naloge … azimut ene točke je nič. Ker skozi točko vedno lahko potegneš namišljeno črto proti severu.
Verjetno iščeš azimut točke B GLEDE na točko A. Vsaj domnevam. V tem primeru stori tako, kot so ti že svetovali.