Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako izmerim azimut?

Kako izmerim azimut?

Pri geografiji moram izmeriti azimut večih točk na zemljevidu. Poskušal sem najti slovenska navodila kako najti azimut, zahtevnost teh pa se zdi prilagojena poklicnim geografom (ali pa sem iskal na le napačnih mestih).

Mi lahko kdo na enostaven način razloži, kako določim azimut neke točke?

[img]http://www.shrani.si/t/1t/5p/2LNNIEjB/googlezemljaslika.jpg[/img]

Hvala!

to je pa čisto enostavno

če iščeš azimut od točke A proti točki B:
iz A potegneš ravno črto proti severu (natančno na sever – vzporedno s poldnevniki na karti) in črto proti B. kot med tema dvema črtama je azimut. (meriš ga v smeri urinega kazalca)

Mislim da bo zdaj šlo, hvala lepa :).

Malo bi popravil (kot tabornik od leta 1979 naprej, takrat Odred Heroj Vitez, danes Rod Heroj Vitez, pa kasneje borec za Kosovo): azimut je kot med severom in izbrano smerjo, ne pa med dvema točkama!

tud stara tabornica 🙂 tako je prav, ja 😀 izbrano smerjo v smeri urinega kazalca.

slabo so te učili. ne moreš govorit o kotu med severom (kaj ti to sploh pomeni) in točko, ampak kot sem napisala.
kot med linijo od točke a proti severu ( ali meridian) in linijo do točke b

6. Kaj je azimut (ω)?
Azimut je kot med linijo opazovalca na opazovani objekt in meridianom . Azimut se meri od meridiana v smeri urnega kazalca do linije opazovalca na objekt in sicer od 0° do 360°. Razlikujemo azimut pravi (ωp), azimut magnetni (ωm) in azimut kompasni (ωk). Za določanje azimuta potrebujemo kompas z merilno napravo.

tud stara tabornica 🙂 tako je prav, ja 😀 izbrano smerjo v smeri urinega kazalca.[/quote]

ja pa kaj ste vi bivši taborniki polpismeni? ne razumete napisanega?

kaj sem jaz napisala?

eh, kapiram.
jaz govorim o tem, kako se izmeri azimut na karti, vidva pa v naravi. valjda, tabornika.

matic ga mora izmerit na karti, če gre za geografijo.

Če pa imaš staro taborniško busolo, na njej ni stopinj ampak so hiljaditi.

Načeloma je vse res … ampak vi stari taborniki bi lahko vedeli, da azimut na kompasu ni enak azimutu na karti. Ker magnetni sever ni enak geografskemu. Pa smo spet tam. 🙂

Kar zadeva rešitev naloge … azimut ene točke je nič. 🙂 Ker skozi točko vedno lahko potegneš namišljeno črto proti severu.
Verjetno iščeš azimut točke B GLEDE na točko A. Vsaj domnevam. V tem primeru stori tako, kot so ti že svetovali.

Žalost, da imamo take tabornike, kot sta radoveden in pujsa pepa…. ni čudno, da se taborniki dostikrat izgubijo :)))

Odgovori od “čisto enostavno” so enostavno pravilni :)))

New Report

Close