Kako je prav
Pozdravljeni, sem v dilemi in ne vem, kako je prav. Zahvaljujem se vam za pomoč.
Spoznal sem, da je v tem primeru bil /bila ključ do igre, iskrenost.
Sam študij dramske igre, kot tudi študij dramske predstave je zasnovan kot raziskovanje. (Ali je v tem primeru pred kot tudi vejica?) Kdaj se pred kot tudi sploh piše vejica?
“/…/, toda naše naravne instinkte že od rojstva dalje kvarijo številni procesi, ki so del vzgoje v dokaj izkrivljeni družbi. Zato mora igralec natančno vaditi in prodorno spoznavati sebe, da lahko osvobodi svoje skrite zmožnosti in se nauči težke umetnosti, kako slediti “instinktu trenutka.”” (Kako zapišemo navednice, če so dvojne in kako je s pisanjem ločil, se ta postavljajo pred navednicami ali za njimi?)
Hvala,
Tamarcka
Spoznal sem, da je v tem primeru bil /bila ključ do igre, iskrenost.
Glagol bi najprej premaknila, druga vejica je odveč, pravilna je oblika za ž. spol: Spoznal sem, da je bila v tem primeru ključ do igre iskrenost.
Sam študij dramske igre, kot tudi študij dramske predstave je zasnovan kot raziskovanje. (Ali je v tem primeru pred kot tudi vejica?)
Ne, pred kot ni vejice in tale kot je napačno rabljen, tudi pri zapisu brez vejice. Nasploh je v stavku zelo veliko napak, nima smisla popravljati samo vejico.
Kdaj se pred kot tudi sploh piše vejica?
Odvisno od povedi, kaj stoji pred to zvezo in kaj se nadaljuje po njej, če je zveza sploh smiselna. V zgornjem primeru ni.
“/…/, toda naše naravne instinkte že od rojstva dalje kvarijo številni procesi, ki so del vzgoje v dokaj izkrivljeni družbi. Zato mora igralec natančno vaditi in prodorno spoznavati sebe, da lahko osvobodi svoje skrite zmožnosti in se nauči težke umetnosti, kako slediti “instinktu trenutka.”” (Kako zapišemo navednice, če so dvojne in kako je s pisanjem ločil, se ta postavljajo pred navednicami ali za njimi?)
Če je znotraj navedbe nova navedba, se poleg dvojnih narekovajev (za celotno navedbo) le za zadevno dodatno navedbo uporabljajo enotni narekovaji. Končno ločilo je pred narekovajem ali za njim, odvisno od vloge narekovaja. V zgornjem primeru se zdi, da je ločilo na pravem mestu, vendar tega ne morem zaprmej trditi, ker ne vem, kaj je na začetku celotnega sestavka (pred začetnim narekovajem).