kako je to možno
Prosim za nasvet v sledeči situaciji:
pred pol leta sem se začela informirati za hipotekarni kredit v višini 45.000,00 EUR, za odplačilno dobo desetih let, ki ne presega 20% vrednosti nepremičnine.
Z banko sem se dogovorila za pogoje, prenesla sem poslovanje, uredila vinkulacijo, zdaj pa sem se (ob izčrpanju lastnih sredstev) namenila realizirati kredit.
Pridem na banko, zamenjali so mi referenta, ki mi ponuja povsem druge pogoje. S prvo referentko sem se zmenila za pribitek 1,25 nova referentka ponuja pribitek 1,45.
Če bi to vedela, ne bi menjala banke in delala vinkulacije.
Res je, da so se pogoji na finančnih trgih med tem poslabšali, moja boniteta pa je ostala enaka oziroma se je celo izboljšala.
Kako je to možno? A je to prav, da mi spreminjajo dogovorjene pogoje? Res pa je, da ob prvem obisku nisem nič podpisovala. Imam pa mail, v katerem jim sporočam, da sem se odločila za njihove pogoje.
Kaj lahko naredim? Ne bi rada še enkrat menjala banke. Kakšna je ugodna višina pribitka v tem času?
Hvala za info.
Uh, prosite za pogovor pri vodji poslovalnice in mu to razložite. Bivši referent se gotovo še kaj spomni.
Lp,
v pol leta se je stanje na finančnih trgih močno spremenilo. Zato je predvsem važna oblika vašega dogovora z banko.
Če imate le ustna zagotovila, to ne pomeni kaj dosti.
Če imate pisno ponudbo, ima ta običajno tudi nek rok veljavnosti.
Podobno velja tudi za odobren kredit-v sklepu oz.informaciji o odobritvi piše, do kdaj se kredit lahko realizira pod temi pogoji.
Moj dogovor je bil usten, vendar je zakrožilo tudi nekaj mailov.Noben meni opozoril, da ima dogovor nek rok trajanja. To je sicer razumljivo, vendar sem jaz neposredno po dogovoru na zavarovalnici sklenila vinkulacijo, prenesla poslovanje iz druge banke, pridobila ZK izpisek itd. kar pomeni, da sem storila nekaj dejanj v smeri uresničitve dogovora. Imam tudi izračun, na katerega je referentka na roke napisala višino pribitka.
Zdaj v banki pravijo, da informativni izračun zanje ni obvezujoč. To vem tudi sama in to tudi piše na izpisku.
Ampak – izpogajani pribitek – a je to tudi del informativnega izračuna?
Kar me zdaj zanima je, če si banka lahko premisli glede dogovora tudi po tem, ko je kredit pri zavarovalnici vinkuliran in ko stranka prenese poslovanje? Je to v luči dobrih poslovnih običajev?
čisto praktično rečeno: v današnjem svetu se vse zelo hitro spreminja, tudi v gospodarstvu in financah. In tem okoliščinam je potrebno prilagoditi tudi ravnanje.
Nenazadnje: kaj pa, če se zadeva obrne – banka rezervira denar zate, pol leta se ne zgodi nič, nato terja,da skleneš pogodbo. Ampak, ti recimo vmes izgubiš službo? Bi to bilo v duhu dobrih poslovnih običajev?
Ali, še bolj praktično: nek obrtnik ti je pred pol leta rekel, da ti bo delal za 10€/uro, sedaj pa hoče 13€/uro, ker se vse draži- kaj boš storila?
Ne vem-tule je šlo očitno za malce neroden način komunikacije – obojestransko. Tudi sam način izvedbe mi deluje zelo nenavadno-sicer ne poznam podrobnosti, ampak rekel bi malce neprofesionalno z bančne strani in malce naivno s tvoje strani.
Le zakaj bi vinkulirala pravice iz škodnega zavarovanja na nekoga (recimo banko), pri čemer ta nima nobenih pravno-formalnih upravičenj do tebe. Tudi tako hiter prenos računa na to banko se mi zdi..hm, prehiter.
Te zadeve se običajno delajo simultano: banka ti odobri (in to seveda v pisni obliki potrdi) kredit, ti pa nato izvedeš, kar je dogovorjeno.
Za konec: bojim se, da tu ne moreš dosti storit. Lahko pa greš še na kakšno drugo banko in dobiš protiponudbo. Tako boš hitro vedela, kje si..
NAivna in nepremišljena. Z banko ste samo dogovarjali ponudbe. Če prav razumem so vam po mailu poslali nekaj ali pa smo eno ponudbo in povedali pogoje, ki jih morate izpolniti. Ponudba ima čisto vsaka rok trajanja in to na njej jasno piše. Če ste se pogovarjali po mailu in so vam naredili nekaj izračunov ni nujno, da je to ponudba, ampak gre samo za informativno preračunavanje anuitete ob nekih določenih pogojih.
Morate pa vedeti, da po pol leta nihče ne bo več ponudil istih pogojev. Sploh v tem času ko so se obrestni dodatki dvinili za 0,5 – 1,0 odstotno točko. Skoraj ne verjamem, da boste kje drugje dobili ugodnejše pogoje, tako da vam predlagam, da sprejmete to kar so vam sedaj ponudili in naj vam bo to šola za v prihodnje. Mislim nato, da če se z nekom nekaj dogovorite to uredite takoj ne pa da čakate pol leta.