Kako je z varnostjo v vrtcih?
O Maya, sem ravno razmišljala o odprtju te teme…pri nas gredo v petek prvič na izlet z avtobusom in ker je moja stara 2,5l in tut slučajno ne zna sedeti pri miru na sedežu, me je zanimalo ali bo imel avtobus pasove…pa so mi rekli, da jih včasih ima, včasih pa ne….glede na to, da hčerko vedno vozim v avtosedežu (v avtu) oz. da na avtobusu sedi pri meni v naročju, sem vprašala ravnateljico, kao si predstavljajo, da bojo tamali pikci sedeli pri miru. No končni rezultat je bil, da grem lahko zraven, s čimer pa se ni strinjala (ena) vzgojiteljica.rekla je-če nam ne zaupate, pa nič-kaj naj ji zaupam, da bo moj otrok sedel pri miru na sedežu? to vem da ne bo, ker je premajhen…in držal se bo kje? in če bo bus zabremzal?
Sem vprašala še nekaj drugih staršev pa “o tem res niso razmišljali”…
Jaz sem odgovorna za varnost svojega otroka in na bus brez pasov ne bo šla!
Ne vem, no, tile vrtčevski izleti…
Naša ravnateljica je že nekaj let striktno proti kakršnimkoli prevozom otrok na odgovornost vrtca.
Se nekateri starši vztrajno bunijo, zakaj ne gredo otroci na ta tečaj, pa oni tečaj, pa tam hodijo na koncu leta na izlete, pri nas pa ne….
In jst ji dam čist prav! Dat 2,5 leta stare otroke na avtobus, pa 4 spremljevalce zraven… Ne vem, mojga otroka ne bi videli zraven. Ker prvo kot prvo sploh ne bi sedel pri miru, se ne bi mogel držati in bi ob vsakem zaviranju letel s sedeža…
Ne vem, no, jst sem proti kakršnimkoli prevozom predšolskih otrok!
Pač moje mnenje…
lp
Ajna kateri vrtec ste? Mi smo okolica Lj. Ker pri nas je tudi ravnateljica proti tem izletom, mene vsakič skrbi, čeprav so zagotovili da imajo avtobusi pasove, pa mi ta mali enkrat reče, da so in drugič da niso bili pripeti. Sem že razmišljala, da bi 1x poklicala na policijo, da pregledajo avtobus. Pri nas smo pa taki kot jaz v manjšini in potem mi je hudo da bo moj otrok in mogoče še ene dva ostali v vrtcu, ostali bodo pa šli.
NI JIM POTREBNO IMETI PASOV, ker so tako določili naši zakonodajalci.
Se sprašujem ZAKAJ??
(2) Določbi tretje in četrte alinee prejšnjega odstavka se ne uporabljata za avtobuse, s katerimi se prevažajo skupine otrok, ki pa sta
– varnostne pasove na vseh sedežih,
– naslonjala za glavo na vseh sedežih
citiram
P R A V I L N I K o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se prevažajo skupine otrok
II. VOZILO
2. člen
(1) Motorno vozilo, s katerim se v cestnem prometu prevaža skupina otrok, ne sme biti starejše od 12 let in mora imeti:
– napravo, ki med zaviranjem preprečuje blokiranje koles,
– električno ali hidravlično ojačen krmilni mehanizem (naprava za upravljanje vozila),
– varnostne pasove na vseh sedežih,
– naslonjala za glavo na vseh sedežih, in
– nadzorno napravo za kontrolo dela voznika in gibanja vozila v cestnem prometu (tahograf ali elektronsko snemalno napravo, ki beleži najmanj enake podatke kot tahograf).
(2) Določbi tretje in četrte alinee prejšnjega odstavka se ne uporabljata za avtobuse, s katerimi se prevažajo skupine otrok. Avtobusi morajo imeti varnostne pasove in naslonjala za glavo vgrajene v skladu s predpisi, s katerimi so predpisane naprave in oprema vozil.
Tudi naši triletniki gredo na izlet v petek.Jasno, avtobus bo brez pasov in moj otrok ne bo šel z njimi.
Me sploh ne zanima čigava bo odgovornost, če se kaj zgodi.Še predstavljati si ne smem, kakk bi kot žoge leteli po avtobusu ob najmanjšem remzanju, kaj šele trku ali prevračanju. NE HVALA..
Če vrtec ni toliko, da relativno najboljše poskrbi za tamalčke in jim zrihta prevoz s pasovi , pač ni.
Moj otrok je moja odgovornost in samo jaz bom celo življenje trpela, če se mu kaj zgodi.
Zato bo ostal doma.
IN VSI STARŠI BI MORALI VZTRAJATI NA PASOVIH.Pa bi morda tudi vrtčevskim organizatorjem to kapnilo.