Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako jeste avokado?

Kako jeste avokado?

Kupila sem avokado, bi ga rada probala. Zdaj pa ne vem, kako naj se ga lotim. 🙂

Sem že brala, da se ga lahko zmečka, doda česen in limonin sok in je kot namaz. Kako ga še jeste, prosim za nasvete.

Guacamole ali zgolj olupljenega in izkoscicenega na zlico z medom, kot dodatek v solati, zmiksan s cokolado v mousse, na toastu s paradiznikom in cilijem, toliko na hitro. Nujno pa mora biti primerno zrel, sicer noben recept ne pomaga.

Lupino ima rjavkasto, deluje mehek.

Je o dovolj zrel (upam, da ne preveč). Kako veste, da je ravno prav zrel?

Ves tako da ga odpres. Banana+avokado+kefir zmiksano v sejk. Lahko dodas karkoli zraven. Narezes na pol i naredis mrezo z nozem do lupine. Popopras in posolis in polijes malo balzamicnega kisa (ki se razlije po kanalih) in pojes.

Samo narezan na rezine, malo soli, popra, limona.
Sicer pa delam še gvakamole. Včasih ga dam tudi kar tako par koščkov v mešano solato-.

Nekaj idej na hitro:
Zmečkam ga, dodam žlico balzamičnega kisa, sol in uporabim kot preliv za solato.
Narežem na kocke in jemo skupaj s sadjem ali na rezine in jemo na kruhu. Zmečkam, posolim, dodam kis od kumaric in imam rastlinsko majonezo za francosko solato.
Včasih zmiksam avokado skupaj z vsemi začimbami,ki so v kisu s kumaricami inprelijem čez kuhan krompir. Pride res okusna in kremasta krompirjeva solata.

Zmiksam 2 zrela avokada z žlico kakava, žličko vanilije, pol šalice mleka, tistega ki ga uporabljaš (jaz rastlinsko), ščepec soli, sladkor ali sladilo po okusu. Dobim mousse, ki ga po vrhu potresem s čokoladnimi kapljicami.
Lahko narediš enako kremo, samo izpustiš čokolado, v maso pa vmešaš žlico zmletih lanenih semen, ki jih predhodno namočiš v 3 žlicah hladne vode za 15 min. Razdeliš v šalčke, ohladiš v hladilniku in preko narežeš poljubno sadje.

Včasih mi je res žal, da je na tem forumu tak odnos do veganov, ker imam na zalogi veliko res okusnih in (relativno) poceni receptov, ki bi obogatili vsak jedilnik.

Bodi pozorna, da bo avokado dovolj zrel. Šele tak je dobrega okusa in ima mehkejše meso.

Avokado ima v sredini okroglo koščico. Zelo enostavno jo je odstaniti, če neolupljen avokado razpoloviš po dolgem, potem pa polovici najprej malo zarotiraš in nato en dvigneš stran od druge. V eni bo ostala koščica, v katero lahko narahlo porineš rezilo noža in jo potem skupaj z nožem dvigneš stran od mesa. Avokado nato olupiš. Pri zrelem avokadu lupina v večji meri odstopi kar sama, tako da jo lahko s pomočjo noža primeš in brez težav potegneš stran.

Avokado lahko narežeš na krhlje ali rezine ter ga dodaš k sendvičem ali v solato. Na internetu obstaja zelo veliko okusnih receptov. Tule jih je kar nekaj:

Vaš link

Priljubljena varianta je, da avokado pretlačiš z vilicami in iz njega narediš namaz. Pretlačen avokado lahko samo posoliš in ga uporabiš kot namaz v sendviču. Lahko pa dodaš še druge sestavine in narediš samostojen namaz. Na internetu si malo poglej za recepti, recimo za namaz gvakamole (guacamole).

Gvakamole namaz, kakršnega pripravljam sama (za 2 osebi), običajno vsebuje: 1 avokado, nekaj narezanega paradižnik (na majhne kvadrataste koščke; bolj tekoči del paradižnika s semeni vred pred tem odstranim in uporabim samo čvrsto meso), sol, malo limetinega soka (tudi limonin je OK). Včasih dodam še malo rdeče čebule. V drugih recepti se med možnimi sestavinami dostikrat pojavljajo še kisla smetana, olive, poper, čili in verjetno še kaj.
Malo eksperimentiraj in dodaj sestavine po svojem okusu.

Tak namaz lahko postrežeš s tortiljami, koruznim čipsom, doma narejenim zelenjavnim čipsom ali pa ga namažeš na kruh po tvoji izbiri.

Meni je sicer avokado zelo všeč tudi v kombinaciji z lososom (kot wrap, ali pa kot sendvič z dimljenim lososom), pa tudi jajca sem že pripravila z zelenjavno prilogo (avokado, paradižnik, itd.).

Si pripravljena deliti svoje recepte? Mi, ki smo vsejedi, ravno tako jemo hrano rastlinskega izvora in bo marsikomu od nas kakšen dober recept prišel prav. Jaz bi jih bila zelo vesela.

Si pripravljena deliti svoje recepte? Mi, ki smo vsejedi, ravno tako jemo hrano rastlinskega izvora in bo marsikomu od nas kakšen dober recept prišel prav. Jaz bi jih bila zelo vesela.
[/quote]

Z veseljem napišem kak recept.

Z veseljem napišem kak recept.
[/quote]
Odlično. Mogoče v novo temo?

Jaz kupim v Hofru že dozorjenega, vedno ga samo namažem na kruh, kot maslo, karkoli drugega dodajat zraven mi je škoda, ker mi ima božanski okus.


Odlično. Mogoče v novo temo?
[/quote]

Zvecer bom spet malo tukaj, pa lahko odprem temo.

Zvecer bom spet malo tukaj, pa lahko odprem temo.
[/quote]

Krasno!

ali na koščke narezanega in dodanega mešani solati
ali ga dodam zmešanim jajcem pečenim in kruh
ali pa ga jem zmiksanega z banano in mlekom – nič sladkorja.

Tako ga jaz najpogosteje jem.
Sem poskusila delati tudi namaze, pa mi je v zgornjih načinih bolj všeč.

Jaz ga imam najraje v guacamole. Nikakor pa ne morem jesti pudinga iz avokada, mi je strasno zanic. Torej na slano mi je super, na sladko pa no go!

zmešan s skuto mi je ena a

Jaz ga najraje jem kot prilogo k pečenemu krompirju. Avokado olupim, speštam z vilico, dodam žlico kisle smetane (tudi jogurt lahko), sok polovice limone, malo soli in popra ter sveže sesekljano vejico peteršilja. Bombastično!

Včasih pa avokado samo na krhlje narežem in zmešam v zeleno solato s poljubnimi dodatki.

Prekajen meso dl cajt gvera;)

🙂 narezanega na krhlje in malo soli gor. Drugač pa naredim tudi namaz iz njega. Pa pol to na popečen toast namažem. Ali pa narezanega v solati.
Njami je.


edina škoda je, da je kar drag 🙁

Sam v solati.

Jaz podobno.. Ne uporabljam popra.

Čisto enostavno ! Avokada se pri nas dobi več vrst. Najboljši je tisti, s tršo zeleno lupino – ima večjo koščico. Kupite ga na zalogo 2-4 kom., da se vam doma omehča. Če kupite trdega rabi 2-3 dni, da je tak kot maslo. Enostavno ga po polovici zarežeš, zavrtiš in oddvojiš polovici. Peško najlaže dobiš ven tako, da z ostrim delom udariš po poški toliko, da se nož zasadi, zavrtiš in peška je zunaj.
Enakomerno vsako polovičko malo posoliš, popopraš in nato ješ z malo žličko.
1 avokado na dan odžene vse dohtarje stran ! To res drži, saj je tako močen antioksidant, da postaneš odporen proti vsem boleznim. Jaz ga jem vsako jutro za zajtrk !

Čisto enostavno ! Avokada se pri nas dobi več vrst. Najboljši je tisti, s tršo zeleno lupino – ima večjo koščico. Kupite ga na zalogo 2-4 kom., da se vam doma omehča. Če kupite trdega rabi 2-3 dni, da je tak kot maslo. Enostavno ga po polovici zarežeš, zavrtiš in oddvojiš polovici. Peško najlaže dobiš ven tako, da z ostrim delom udariš po poški toliko, da se nož zasadi, zavrtiš in peška je zunaj.
Enakomerno vsako polovičko malo posoliš, popopraš in nato ješ z malo žličko.
1 avokado na dan odžene vse dohtarje stran ! To res drži, saj je tako močen antioksidant, da postaneš odporen proti vsem boleznim. Jaz ga jem vsako jutro za zajtrk !

V glavnem na dva načina. Guacamole ali pa narezanega na krhle z malo ol. olja in lim. soka, sol, poper.


moj nasvet bi bil jej ga samega narezanega na solati, ob kakšni prilogi…
ko sem ga jaz prvič probala sem tudi delala vse mogoče namaze, nič mi ni bilo tako dobro kot to,da si ga samega narežem na solato, na recimo kuhano zelenjavo, zraven pečenih jajc, recimo na mlince, zraven opečenega krompirja, meni vse povsod paše kar zraven sveže narezan in je top.

New Report

Close