Kako jo naredite vi?
Jaz v kuhano zelje dam kuhan krompir in kuhan fižol in nato naredim zabelo:
Popraženi čebuli dodam na kockice zrezano suho panceto ali pečeno slanino, nato še žlica moke, pardižnikov pire, lovor, sesekljan česen, sol, poper in zalijem z vodo.
stresem v zelje, krompir, fižol in pokuham 15-20 minut!
Še bolje je, če se tudi v zelju kuha kaj suhega mesa.
Lp
Moka se dodaja zato, da se jed “veže”, oziroma da ni redka. Naša mama je vse te, močnate jedi delala tako, da je dodala moko – so bili pač tako navajeni. Jaz jo dodajam redko, mislim, da sta eni dve jedi, ki jih gostim z moko, drugače pa ravno tako dobro izpade, če se skuha krompir, se ga pretlači in doda jedi.
Kuham kot Gretka le da naredim malo prežganja s česnom. In kaj imate toliko proti moki in prežganju? To je isto kot sedaj proti cepljenju. Da se tega ne uživa je gola moda. Kajti če ješ raznovrstvno hrano ti tudi prežganje 1x na 14 dni ali mesec ne bo škodilo. Jaz pa recimo nikoli ne jem čipsov, smokijev in druge svinj…. ki jo mnoge od tistih, ki ne kuhate s prežganjem jeste.
Amen!
Mirjam, kaj pa je bilo narobe s tvojo joto?
Naslegnjič poskusi tako: Daj kuhat zelje,ne potrebuje preveč vode, toliko, da je dobro pokrito.Medtem olupi krompir, nareži ga na kocke in daj kuhat v drug lonec (potrebuješ kar dosti krompirja, da bo jota dobra). Jaz krompir dobro solim, zelja ne. Ko je krompir že skoraj kuhan, ga izdatno količino pretlačim v zelje, zelju dodam tudi vodo, v kateri se je kuhal krompir. Kar krompirja ostane v koščkih, ga dodam zelju. Nato noter spasiram fižol, nikar iz konzerve, z doma kuhanim je 100 krat boljša. Nekaj fižola dodam celega. Na koncu na olju prepražim drobno sesekljano čebulo, česen v stroku in res malo moke. Prežganje stresem v lonec in pustim, da vse skupaj še malo pokuha. Če je potrebno, še malo solim. To je vsa umetnost!!
MI mesa ne dodajamo, ker ga nihče ne je, če ga pa imate radi, da joti tak poseben okus.
Se mi zdi, da je pomemna količina krompirja, da zadeva ni redka, ker jota mora biti dokaj gosta. Ne obupaj poskusi še enkrat, bo sigurno uspelo. Poročaj!!!!
Preredka… zdaj smo pa tle – zgostiš jo lahko z moko, lahko pa tako, da posebej skuhaš na koščke narezan krompir, potem pa ga ločiš – polovico lahko pretlačiš, oz. za dve sekundi vklopiš mešalnik za pasiranje, ker s tem dobiš čisto gosto zmes. Potem to počasi dodajaj k joti, zato, da boš dobila pravo sorazmerje. Potem pusti vse skupaj še ene 15 minut na štedilniku, na majhnem ognju.
Kar pa se tiče mesa – pri nas gre pri joti najbolj v promet narezana klobasa. Mlinaričeva je ponavadi zelo dobra