Kako kontrolirati dostop do interneta za posamezn PC v lokalnem omrežju?
Živijo!
Prosil bi vas za pomoč in nasvete…
Moj računalnik se nahaja v lokalnem omrežju v katerem je skupno 5 računalnikov. Vsi imajo dostop do interneta preko ADSL modema in routerja D-link z vgrajenim požarnim zidom. Internetna povezava je 128KB DL/34KB UL.
Problem zveni takole: če en uporabnik uporablja internetno povezavo s hitrostjo 100KB/s DL ter 21 kb UL in več, drugi uporabniki ne morejo normalno uporabljati internetnega brskalnika (explorer, mozilla..) – brskanje je zelo zelo počasno.
Primer: uporabnik 1 zjutraj vklopi program za “downlowdanje”, nastavi nekaj datotek ki jih želi prenesti iz interneta (nekaj GB) in odide. Zvečer se vrne in datoteke so prenesene (ali pa še ne). V tem času je uporabnik 1 odsoten in hitrost prenosa je lahko ves čas na 100% zmogljivosti internetne povezave. To pomeni, da če v tem času uporabnik 2 vklopi internet explorer bo brskanje zelo zelo počasno….kaj pa šele, če se priklopijo vsi ostali uporabniki…
Želel bi omogočiti vsem uporabnikom primerno hitrost uporabe interneta. Router ne omogoča takšnih nastavitev, zato si z njim ne morem veliko pomagati. V mislih sem imel program ki bi to omogočal. Idealno bi bilo, da bi lahko vsak uporabnik določil svojo prioriteto dostopa do interneta v vsakem trenutku (v primeru da bi vsi uporabniki imeli nastavljeno najvišjo prioriteto, bi vsak dobil 1/5 povezave).
Kdorkoli ve za tak program ali kaj podobnega naj mi prosim pomaga.
Dobrodošla je vsaka ideja ali nasvet.
Do sedaj nisem še zasledil takšnega programa, najbližje temu bi bila mešanica programa netsnifer (za nadzor omrežja) trer netlimiter….pa še kaj zraven :))
Hvala vnaprej za odgovore!
LP
Danijel
Ja kot si že napisal sam je Netlimitter v redu programček za ta namen.
Druga varianta je, da pogledaš kakšen router D-Link imaš, namreč nekateri routerji omogočajo ravno to, omejitev hitrosti prenosa.
Če tega ne omogoča ga pa zamenjaj za drugega, ki to pač omogoča, npr.
LinkSys je že eden izmed takih (ga je itaq Cisco kupil), je pa seveda nekaj dražji kot navadni routerji (cca. 45.000 – 50.000 SIT).
Če vam je pa denar problem – se pa dogovorite kaj vam je bolj važno:
– denar ali nemoteno delo ljudi, ki potrebujejo email in internet za nemoteno delo.
Skrajna varianta je pač, da (nisi napisal kateri OS ima tisti tip), da z npr.
Lokalno politiko onemogočiš download takim strokovnjakom.
Še najbolj zadnja varianta je, da vržeš d-link router v smeti in si postavite
npr. Linux OS sistem v vlogi routerja in na njem onemogočiš download
hitrejši od npr. 5 KB – pa naj si tip dol vleče cel teden npr. en film, važno je da firma normalno dela.
lp
No.. najprej hvala za hiter odgovor in hvala za prebiranje naslednjega “nakladanja” :))
To je domače omrežje in vsi računalniki imajo OS winxp sp1 ter so povezani na internet preko routerja D-link 604, ki mi ne koristi pri rešitvi “problema”. Moj namen ni onemogočit komu dostop do interneta ali pa zelo omejit pasovno širino (…jaz sem ta ki vleče dol – zato tudi poskušam najti primerno rešitev). Moj namen je maksimalno izkoristit pasovno širino in obenem vsem uporabnikom omogočit enake pogoje – tudi meni!
Po dolgi debati s prijateljem smo ugotovili, da bi se mogoče dalo iz vsakega računalnika limitirati povezavo vsakega računalnika… tako da bi s pomočjo “remote control” programa (ne vem še katerega – iščem…) vklopil limiter (netlimiter ali kaj podobnega) na drugem računalniku in si s tem omogočil hitrejšo povezavo za ta čas dokler jo rabim – to naj bi bilo mogoče za vsakega uporabnika. Takšna varianta bi lahko bila VNC in Netlimiter, vendar sem imel v mislih nekaj preprostejšega. Mogoče pa bi mi ti – vi znal-i pomagat pri tej rešitvi?
__________________________________________________________________________________
…no če hočemo zakomplicirat zadevo kar se da … to je bila tudi moja prva ideja in idealna rešitev, vendar takšen program verjetno ne obstaja … zveni pa takole:
program bi namestili na vse računalnike v omrežju. Imel bi funkcijo nadzora nad omrežjem (kot netsniffer – “videl” bi pretok vseh podatkov v omrežju). Vsakemu uporabniku bi omogočal nastavitev svoje prioritete za internetno povezavo in limitiranje povezav vseh trenutno prisotnih pc-jev v omrežju, glede na njihovo prioriteto.
Primer 1 – To pomeni da če bi imelo vseh 5 uporabnikov nastavljeno enako prioriteto, bi se pasovna širina porazdelila vsem enako – vsak 20% povezave.
Primer 2 – Če uporabnika 1 in 2 trenutno ne bi potrebovala internetne povezave, bi si oba nastavila prioriteto na najnižjo – odklopljeno. Uporarabnika 3 in 4 bi “downloadala” vse mogoče in bi si nastavila prioriteto na normalno. Uporabnik 5 bi želel “nujno” pobrskati po internetu, zato bi si nastavil prioriteto na najvišjo.
Sledeče stanje bi bilo približno tako: uporabnika 1 in 2 – 0% povezave, uporabnika 3 in 4 – vsak 20% povezave in uporabnik 5 – 60% povezave.
Po preklopu prioritete uporabnika 5 iz najvišje na nornalno, bi vsak od uporabnikov 3, 4 in 5 bil deležen 33.3% povezave.
V primeru da bi si uporabnik 5 prestavil prioritrto na najnižjo – odklopljeno, bi si uporabnika 3 in 4 delila vsak 50% povezave.
Če bi lahko narisal graf, se vse skupaj dosti lepše vidi 😉
Tako naj bi idealno izgledala rešitev… če hočemo zadevo še bolj zakomplicirat lahko povečamo število stopenj prioritet 😀 :)) 😀
No … če bi bil programer, bi si takšen program poizkušal sam napravit… :))
Zaenkrat bom zelo zadovoljen, če z vašo pomočjo pridem do rešitve nad črto 🙂
Vsaka ideja ali nasvet sta dobrodošla!
Hvala vnaprej za odgovor! 😉
Sicer sem pa še nekaj razmišljal, če uporabljaš E-mule in podobne “neumnosti” potem si pa kar sam nastavi omejitev na to koliko jih od tebe dol vleče in s kako hitrostjo – pa bodo ostali tudi lahko nekako normalno srfali 🙂
lp
Klemenxx, tukaj se gre za 100% izkoristek povezave:) Zakaj bi vlačil iz neta z limitirano hitrostjo, če je takrat on edini uporabnik v omrežju in bi rad podatke pretočil v najkrajšem možnem času.
Se pravi poenostavljeno: v računalniku “1” v omrežju je pognan program npr. kazaa lite, ki vleče s hitrostjo npr. 110 kb/s. Sedaj pa se spomni uporabnik na racunalnuku “2”, da mora pod nujno na hitro pogledat nekaj na spletu in seveda ubogi ferefox ravno da mu nekam leze. Resitev bi bila ta, da v tistem trenutku sistem nekako avtomatično prekine oz. omeji povezavo (kazaa, azureus, emule) na računalniku “1”.
To bi bilo to. Ja kompliciramo:)
Drugale je danes lepo vreme!
Mah saj vem to, sem ga čisto razumel, samo napisal sem mu, da je to pač tudi ena izmed rešitev :))
lp
Hehe, neki bo ja:)
lp
Mah takle vreme je bolj, tak da bo treba nekaj pritisnit, če ne samo dol pritiska :)))
lp
Poglej še malo tele 2 zadevšne:
DU Super Controler , sicer ni čisto to kar želiš, vendar packajo tudi DU Super Controler for IC Sharing, ki pa naj bi bilo točno to kar hočeš.
cFosSpeed , menda lahko nastavljaš prioritete.
Najlepša hvala vsem za pomoč! 😉
Včeraj sem dal gor DU Super Controler ICS (beta) in cFosSpeed.
Prvi omogoča limitiranje internetne povezave za vsak program ki jo trenutno uporablja na vsakem pc-ju v lan-u. To pomeni da je mogoče iz kateregakoli pc-ja v lan-u imeti nadzor nad vsemi programi in uporabniki lan-a ki trenutno uporabljajo internetno povezavo (taka je ta zadeva: http://www.homeqos.com/im/DUSC173.JPG – tako kot je prikazan tukaj en uporabnik, naj bi bili prikazani še vsi drugi v lan-u …vsaj zdi se mi da bi moralo bit tako… – nisem imel še možnosti preverit). … to pa je precej blizu temu kar jaz rabim, problem je le v tem da je ta program shareware 🙁
Drugi program naj bi pohitril delovanje brskalnika ter avtomatsko reguliral uporabo povezave (na posameznem pc-ju) – to naj bi omogočal drugi driver ki ga brskalnik uporablja. Včeraj sem malo stestiral to zadevo tako, da sem zagnal DC++ ki je uporabljal 100% downloada in ~70% uploada (mogoče pa je to posledica driverja, ker ponavadi mi je tudi upload našopalo na 100%), potem pa sem zagnal še ta novo mozillo firefox (slovensko) in nekajkrat naložil stran suprnova. org … za nalaganje strani je mozilla potrebovala od 10s do 23s – kar vredu pri taki obremenitvi povezave – al ne??? …pa mi vi povejte. Pravzaprav ne vem če je kaj razlike v hitrosti delovanja brskalnika… Sicer pa bom moral zadevo stestirat ko bo več uporabnikov lan-a prisotnih in bo internetna povezava totalno zasičena …. bomo vidli kaj bo potem! :)) 😀 :))
Hvala še enkrat za linke “hmmm”
Ko bo katera od teh dveh zadev delovala (če sploh bo) vas bom tukaj obvestil!
Če ima še kdo kakšno rešitev v mislih pa kar z idejami na dan! 🙂
Dela!
Pozdravljeni, ime mi je Mavis Marian Agure iz ZDA. Svetu želim povedati o velikem in mogočnem uroku, imenovanem Dr. UDAMA ADA. Moj mož me je varal in ni bil več predan meni in najinim otrokom, ko sem ga vprašala, v čem je problem, mi je rekel, da me je odljubil in se je želel ločiti. Tako me je strlo srce, da sem jokala veliko dni in noči pa je odšel od doma, ne da bi povedal besedo, kam gre. Nekaj sem iskal na spletu, ko sem videl članek o tem, kako je veliki in močni dr. UDAMA pomagal mnogim v podobni situaciji, kot je moja. Njegov e-poštni naslov je bil tam, zato sem mu poslal e-pošto in mu povedal o svoji težavi, rekel mi je, se bo vrnil k meni v 24 urah, če le naredim vse, kar me je prosil, kar sem naredila, kot me je prosil, da se je prvi dan na moje največje presenečenje moj mož vrnil domov ter jokal in prosil, naj odpustim in sprejmem ga vrne on vam lahko tudi pomaga stopiti v stik z njim danes; E-pošta ([email protected]) Pokliči / WhatsApp +18185329812
Forum je zaprt za komentiranje.