Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako kuhate paradižnikovo mezgo?

Kako kuhate paradižnikovo mezgo?

Jaz imam zelo enostaven postopek. Paradižnik operem, očistim, stisnem ven seme in zrežem na kose. Tako razrezan paradižnik dobro pokuham, nato ga zmeljem s paličnim mešalnikom in še malo pokuham in prevrem. Dodam sol, malo sladkorja, baziliko, majaron in vejico zelene. Ko je mezga kuhana, jo ohladim in dam v plastične lončke, nato pa v zamrzovalno skrinjo.
Tak postopek mi je najbolj enostaven.
Kako pa jo vi pripravljate?

Še bolj enostavno :))

Paradižnik samo operem in zrežem, s semeni vred.
Dodam česen in začimbe po okusu.
Kuham, dokler se paradižnik ne zmehča, da se laže zmiksa.

Nato pa v skrinjo z njo. Ko se seveda ohladi, da se ne bi kdo vtaknil.

1x mi je nekdo pravil, da daje v vrečke za led…

Jaz sem klasika, operem paradajz, ga zmeljem, skuham in v flaške ali tegelce.

Skuham, malo osolim, nič ne miksam in dam v kozarce za vlaganje – ta velike. Zaprem, obrnem na glavo, postavim pokonci in v klet z njimi.

Operem, pokuham 10 min, ohladim do mlačnega ali tudi hladnega, odvisno od časa, ki ga imam
spasiram, da odstranim kkožice in semena
nazaj v lonec in še malo pokuham (sladkor, sol, nič drugega), v kozarce, še vroče zaprem…
in zdržijo tudi 2-3 leti.
Se ne sekiram, če je slaba letina…ko je dobra, nakuham toliko več. Ampak vedno ga pasiram – semena na pici ali v juhi ali omaki bi me motila.

Očitno nobeni od vas ni točno jasno kaj je mezga.
Ve kuhate paradižnikovo omako.

Na debelo zrežwm paradajz, dodam malo česna in bazilike. Zmiksam v blenderju, v lončke in zamrznem. Soli pa prav res nima smisls dajat v skrinjo.

Prekuham, zmeljem s paličnim in nalijem v sterilizirane pirovske steklenice. Zaprem s kronskim zamaškom. Brez dodatkov, samo paradajz.
To je seveda omaka, v kuhanju mezge ne vidim smisla.

Bazilika se daje dodatno, tik pred serviranjem, sicer nima čisto nobenega smisla.
Je pa to omaka, ne pa mezga.

to ni mezga. jaz omako naredim povsem drugače kot vi vsi, ker imam za to tudi vrhunske pripomočke to je električna pasirka tre spade najmočnejša in notri daš paradižnik pobran iz njive zrel, to se spasira v nulo, potem pa to daš kuhat v lonec najboljši tak s keramično prevleko da se ne prime in mešaš in kuhaš tam do 2 3 ure, dodajaš lahko različne zadeve paprio čebulo zelenjavo in dobiš salso, raznorane omake z okusom in tako dalje, jaz imam še od lani cirka 150 kozarcev dobrot.

Razliko med mezgo in omako. Jaz jo ne vidim. Isti k je, eno in drugo. Postopek pridelave popolnoma enak.

Razliko med mezgo in omako. Jaz jo ne vidim. Isti k je, eno in drugo. Postopek pridelave popolnoma enak.
[/quote]mezga je koncentrat, če se ti zdi da ni razlike potem drugič namesto mezge kupi v trgvini omako

mezga je koncentrat, če se ti zdi da ni razlike potem drugič namesto mezge kupi v trgvini omako
[/quote]

Ma isti k je. Samo, da je kao mezga bolj posušena zadeva, z manj vsebnosti vlage.

A potem ti omako narediš tako, da mezgo zmešaš z vodo?

Ta tema pa mi je tako…. Kaksna je razlika med peceno papriko, ajvarjem in papriko v prahu? Ocitno nobene, saj se samo malo dlje kuha. :)))

Se ena velicastna ugotovitev ostarele mone, ki se povsod oglasa kot poznavalka

Zrele mesnate paradižnike cca 5-6 kg dam na sonce za 3 do 4 dni, da res dozorijo, se zmehčajo in pridobijo na okusu.
Potem jih razrežem na 4 dele, dam v široko posodo, dodam 2 žlici oljčnega olja in kuham, da lupinica odstopi.
Pretlačim skozi cedilko, dodam 2 žlički soli in 1/2 žličke citronke, dobro premešam in razdelim v 2 pekača. Prvega pečem okoli 3,5 ure na 180 stopinj, kar pogosto premesam. Potem postrgam peceno mezgo v drug pekac in obe masi pečem, da se masa zmanjša na polovico in ni nobene tekočine več.

Iz domače mezge delam tudi domači kečap. Eden mojih najljubših receptov:
5 velikih datljev (ne tistih v slakornem sirupu) namočim v 1 dl vode za min 2 uri
6 čž jabolčnega kisa
1 čž gorčice
ščep cimeta
Ščep pimenta
Sol po okusu

Vodo v kateri so se namakali datlji in vse ostalo zmiksam v gladko gosto maso. Če se mi zdi pregosto, dodam še kako žlico vode.

New Report

Close