kako kupovati tv
To je bila dobra, salomonska odlocitev. A tezave se sedaj sele pricnejo… izbira ustreznega platna npr. zna biti se veliko tezja od izbire televizije…
Vir slike in zvoka za projektor (nekateri imajo vgrajeni zvočnik, večina pa ne) so vhodi: HDMI, DVI, VGA, coax itd. Lastnega tunerja večinoma ne premorejo.
Svetilnosti so spet zelo različne, a večina njih ni namenjena gledanju ob sončni svetlobi.. je potrebno spustiti rolete, žaluzije ali zagrniti zavese.
To je bila dobra, salomonska odlocitev. A tezave se sedaj sele pricnejo… izbira ustreznega platna npr. zna biti se veliko tezja od izbire televizije…
[/quote]
Opcija so tudi barve za steno, ki so namenjene za ta namen. Najcenej: projeciraš na obstoječo belo steno.
Je pa seveda odvisno od tehnologije projektorja, kakšno platno oz barvo je primerno izbrati. Za LCD projektorje, ki šepajo v črnini so primernejša siva oz. srebrna platna.
So fiksna platna, ročno zložljiva in seveda z elektro motorčkom. Je pa to cela znanost, če želiš.. in tako lahko s svojimi gosti končno lahko govoriš še o čem drugem, kot vremenu in politiki.
P.S. Samo za dodatne leče za konvertiranje filmov na kino format lahko odšteješ nekajkrat več, kot za nakup TVja!
Referenčni film za testiranje domačega kinav smislu projekcije in platna je pa Baraka: http://www.barakasamsara.com
Malo sem že naglušen in vsi televizorji ( vsaj tisi, ki jih poznam) imajo zame slabo razpoznaven zvok, ki ni povezan z glasnostjo, ampak z ne znam reći, frekvenco? Prevelik je poudarek na basih.
Ne gre mi za kvaliteto zvoka-zvokov, adgovarjo mi takšni zvoki, kot jih imajo tisti najbolj navadni tranzistorji za 5-10 €.
Kako to doseči?
Hvala.
Malo sem že naglušen in vsi televizorji ( vsaj tisi, ki jih poznam) imajo zame slabo razpoznaven zvok, ki ni povezan z glasnostjo, ampak z ne znam reći, frekvenco? Prevelik je poudarek na basih.
Ne gre mi za kvaliteto zvoka-zvokov, adgovarjo mi takšni zvoki, kot jih imajo tisti najbolj navadni tranzistorji za 5-10 €.
Kako to doseči?
Hvala.
[/quote]
Srednji ton oz. v zvočniškem žargonu: srednje tonci.
Blue-tooth prenosni zvoniki bi morali nekako rešiti vaš problem, saj so v osnoi “tranzistroski”. Vprašanje je le ali ga lahko priklopite na TV?
Če imate izhod za slušalke in ima prenosni zvočnik vhod, je stvar rešena.
Alternativa je kak soundbar (ki pa večinoma bolj nabija base, kot ste že pravilno ugotovili).
Na kvalitetnejšem spektru:
Večina studio monitor zvočnikov bi morala dobro služiti takšnim stvarem. Ali pa satelistki stereo sistem.
Drugače je pa to najbolje iskati z lastnimi ušesi. Odpravite se v trgovino, vzemite s seboj referenčni posnetek in primerjajte. Vprašajte še, če lahko katere od ponujenih zvočnikov testirate doma (doma je prostor drugačene oblike, velikosti in drugi materiali so prisotni – posledično je zvočna zlika popolnoma drugačna).
Plus moja ušesa slišijo drugače od vaših. Zato morate kupovati z vašimi.. ne tujimi.
Človeško uho je najbolj prilagojeno nekje poslušanju zvoka na srednjem tonu, ker se tudi večina človeškega govora odvija na tej frekvenci.
Visoki toni, kot je recimo pisk komarja, z leti ne slišimo več. Zato otroci za “zvonenje” uporabljajo te visoke frekvence, ker jih učitelji večinoma ne slišijo več, oni pa
Podobno nam z leti upeša tudi sluh navzdol, za base.
Je pa običajno, da TV in slab Hi-FI običajno poudarjajo 100Hz (bas) in ljudstvo je navdušeno. Za dobro reprodukcijo basa ga moraš “slišati” v trebuhu, samo za to potrebuješ resno zvočno opremo.
Mladega audiofila prepoznaš po tem, da ima neznane proizvajalce iz katerih želi izluščiti čim več. Starejši audiofili imajo znane znamke, ker ne slišijo več ali so zvočniki res dobri, lahko pa VIDIJO
Vir slike in zvoka za projektor (nekateri imajo vgrajeni zvočnik, večina pa ne) so vhodi: HDMI, DVI, VGA, coax itd. Lastnega tunerja večinoma ne premorejo.
Svetilnosti so spet zelo različne, a večina njih ni namenjena gledanju ob sončni svetlobi.. je potrebno spustiti rolete, žaluzije ali zagrniti zavese.
[/quote]
Hvala!
Self explanatory.
Zaslone izdeluje le nekaj proizvajalcev, končne proizvodi nosijo različna komercialna imena.
Se pravi, da je lahko v televizorju A enak zaslon kot v televizorju B, razlika je potem v oblikovanju, procesorjih, priključkih itd.
Tako kot za vse stvari si je potrebno zamisliti proračun: koliko si za TV pripravljen dati. Nato se tega proračuna držiš.
Lahko kupiš “slabši” TV in dodatno računalnik ali pa super-duper TV, ki mu bo njegova “pametnost” upešala že čez nekaj let, ko ne bo firmware moč nadgraditi, kodeki ne bodo podprti, online servisi nedostopni.
Medtem bo PC še vedno VSE to zmogel (in glupi TV povezan nanj).
Moj nasvet: ne več kot 500 EUR za TV. Trenutna akcija v Leclercu: 49” Sharp LC-CUF8372E za 416 EUR (po odštetem bonu). Red dot award 2016 – se pravi design ne peša. Ima pa le 3 HDMI vhode, kar pa je možno rešiti s HDMI switchom.
Dodaš en Intel CompuStick za cca 200 EUR ali podobnega in so VSE zahteve povprečne družine izpolnjene, kar je že Desidierus.
[/quote]
Premajhna diagonala. Kupujem večje.
Ali informacija iz tega članka drži – je 8K TV 4x boljši od 4K? Vaš link
Če prav razumem to pomeni, da prikaže 4x več pikslov?