kako lahko legalno imam v svojem stanovanju najemnika – brez najemnine
Imam še eno stanovanje in bi rada pomagala kolegici, ki se sicer vozi od daleč v službo. Mi smo to stnovanje kupili kot investicijo in ga bomo obnovili naslednje leto ali celo kasneje.Do takrat bi pa njo imela notri toliko, da stroške pokrije, ker je blok, jih je za ene 100 eur tudi če nobenega ni, ker če vse odpovem, bom morala priključnino nazaj plačati (SPL položnica pa je tudi pri 0 osebah 75 eur, vsja pozimi je bila).
Kako to naredim legalno, da me ne bo kdo prijavil, da imam najemnika? Ali pa ko bo ona plačala stroške iz svojega klika? Ali lahko grem nekako prostovoljno prijaviti na DURS, pa povem, da ni najemnine, da mi ne bodo kakega davka ali kazni nabili? Ima kdo izkušnjo? Hvala.
Pogodbo vsekakor morata skleniti. Plačilo navedeno v pogodbi pa je lahko tudi 100 dkg kave/ mesec, ali pa 1 EUR.
To je vaijna stvar. Ko bo pa DURS spraševal ( če bo), boš pač pojasnila zakaj tako.
Ja, samo potem bodo na DURS-u videli pri njej dohodek?
Bi mi bil bolj všeč en zapis, da ji daje občasno stanovanje na razpolago za proti uslugo koriščenja prikolice ali vikenda na morju.
evo, identičen primer sem spraševala pred tedni eno dacarko.
Ko sem rekla, da ne bi računala najemnine, pač bi kolega bil notri in plačeval stroške. In je bilo obrazloženo, da so plačani stroški pač moj dohodek in je to tisto, kar moram vnesti januarja v napoved iz oddajanja v najem.
Sicer nisem davčni strokovnjak, ampak ta odgovor je kr neki !!!
Po takšni logiki bi morali vsi, ki doma plačujemo račune in položnice, to smatrati za svoj prihodek? Kako pa DURS ve, kdo je plačal stroške – ti ali nekdo, ki tam biva??
Tudi tisti, ki oddajajo stanovanje uradno, nimajo obdavčenih STROŠKOV, ampak najemnino. Stroški niso noben prihodek, najemnina je prihodek.
Pred časom, ko se je govorilo o tem, da bodo na DURS-u bolj lovili oddajanje na črno, je bilo lepo povedano. Če imaš v stanovanju nekoga, ki ti ne plačuje najemnine, potem je to pravno geldano tvoje darilo. Od daril se plačuje davek. Torej mora uradno tvoje brezplačni stanovalec plačevati davek za darilo, namesto da ti kot lastnik plačuješ davek na najemnino.
Čakte mal, tako pa to ne gre. Jaz sem imela prej npr. 100 eur stroškov, zdaj ko bo ona notri jih bo pa 250 eur. In zakaj bi jaz od teh dodatnih 150 eur, ki so vezani na to, da je ona notri, plačevala davek?? Ne vem no, meni se to ne zdi prav.
No davek je treba plačat od najemnine za stanovanje.
Kaj pa če daš nekomu v najem (posodiš) premičnino, recimo kolo, knjigo, računalnik, hlače… a moraš od tega tud plačat davek?
Jaz imam stanovanje. Trenutno ga ne rabim. Ni fino, da je prazno.
Odstopim ga ‘znanki’, ki nima bivališča. Naj živi pod streho in plačuje tekoče stroške.
ZATO MORAM JAZ KAJ VSE PRIJAVITI, predvsem pa dati DRŽAVI??
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOFAK!!!!!
Kaj pa če gre za sorodstvene vezi? Da je noter sestra? Ali bratova hči?
—————————————————————————————————————
To našo upravo mora hudič uzet! Kok te debeloritke porabijo enga keša, da s stolčka zajebavajo delavsko ljudstvo?!
Lahko te pokličejo in te povprašajo glede stanovanja – je prazno ali ne. Računi – gleda se denarni tok. Računi niso tvoj prihodek v pravem smislu, toda če nekdo drug plačuje te stroške (in nima najemnine), se to smatra kot tvoj prihodek.
Tudi darila so obdavčena, v kolikor ne gre za ožje sorodstvo (starši, otroci).
Kolegica naj plačuje položnice direktno izvajalcem, ne pa na tvoj TRR.Ali pa naj ti stroške vrača v gotovini. Najemna pogodba je lahko tudi brez najemnine (daš v brezplačno uporabo za določen čas). Dursu potem nič ne javljaš prihodkov.
Gre tudi tako, kot pravi Kiks.
Sicer pa:
Lahko te pokličejo in te povprašajo glede stanovanja – je prazno ali ne. Računi – gleda se denarni tok. Računi niso tvoj prihodek v pravem smislu, toda če nekdo drug plačuje te stroške (in nima najemnine), se to smatra kot tvoj prihodek.
Tudi darila so obdavčena, v kolikor ne gre za ožje sorodstvo (starši, otroci).[/quote]
Takole je čisto po pravilih. Zdaj… če želiš da bo res vse čisto, naj ti kolegica ko plačuje položnice doda zraven še tistih cca. 20% za davek (pač enak odstotek kot je tvoja dohodnina, le obračunaš to od 60% zneska) na tvoj račun.
To mislim da po logiki zdrži, računanje pa raje preveri.
Forum je zaprt za komentiranje.