kako malo beremo
Lahko si lep, vitek (no, bolj ali manj) in natreniran…do znanja, kako tak postanes, pa prides prek branja najrazlicnensih strokovnih knjig, pa tudi romanov, biografij itd :))
Ne, ne samo Slovenci, tudi vecina drugih narodov ima izredno nizek nivo branja. To je zato, ker ljudje raje pasivno gledajo TV, kot pa aktivno berejo.
Slovenci bi verjetno z vecjim veseljem brali, ce bi knjige bile poceni…te pa niso poceni ravno zato, ker jih ljudje tako malo kupujejo.
Sicer pa…kaj se pritozujemo zdaj, ko je bralna sezona. V knjiznicah ja skoraj ni kaj dobit!! :))
mislim,da ze v solah premalo spodbujajo otroke k branju. vcasih je bil za obvezno ctivo kar zajeten kupcek knjig. sedaj /pred nekaj leti / pa je bilo obvezno ctivo zelo “zreducirano”. obvezno ctivo je sicer /kot vemo iz lastnih izkusenj/ nezanimivo,a kljub temu nekako le spodbuja bralne navade.
sama kar dosti berem….je pa res,da so zadnja dva meseca knjiznice kar izropane! potem le ne beremo tako malo!?! lp petra
Ja, nastja in Patty – če si zvečer na forumih, to pomeni, da si ukradeš čas, ki si ga sicer privoščiš za branje (tudi sama imam otroka stara 2 leti in 2 meseca in zato ni variante, da bi brala čez dan). Navadno le preletim sporočila, prepišem ideje za naslednji obisk knjižnice, pišem skorajda ne. In mislim, da nas je takih še kar nekaj.
Petra, jaz bi pa rekla, da starsi premalo spodbujamo otroke k branju. Ne krivimo sole za stvari, ki bi jih morali opraviti starsi! Ce je otrok navajen na branje knjig od tako rekoc dojencka, pa ce celo otrostvo vidi starse, ki v prostih trenutkih sezejo po knjigi in berejo,… ce se pojavijo otroska vprasanja, na katera ne vemo odgovorov, pa poiscemo odgovore skupaj v knjigah, skupno obiskovanje knjiznjic, branje knjigic namesto gledanja risank… itd… in kasneje vzpodbujanje, da otrok prebere se kaj vec od tega, kar predpisuje bralna znacka ali domace branje… mislim da smo s tem naredili vec, kot lahko naredi kakrsenkoli solski sistem. Mislim da je takemu otroku potem branje nekaj normalnega, in ga to spremlja celo zivljenje. Na zalost pa je vecini odraslih ljudi branje nekaj odvecnega, pa verjetno zato tudi svojih otrok ne navajajo na branje. Tako kot so verjetno navajali vsakega od nas, ki “nadpovprečno” velikokrat segamo po knjigah. Je pa res žalostno, da je povprečje tako nizko!
P.S. Mislim da cena knjig ne bi smela vplivati na “kolicino” branja – saj imamo vendar toliko knjiznic!!!
Brez zamere in lp!
Berem kjerkoli, kadarkoli, karkoli – lahko rečem, da sem z branjem zasvojena. V tujih mestih se najprej zapodim v knjigarne (tam se počutim kot v Disneylandu), na obisku najprej pogledam na knjižne police. Skratka, več ko je okrog mene knjig, srečnejša sem. Vem pa, da nas ni veliko, in pogrešam več debat na tem forumu.
Res neumno se mi zdi, ko se nekateri izgovarjajo, češ da nimajo časa brati. Takim ljudem navadno ni problem celega večera zabiti pred televizijo! :((
Draga Majda!
Še kako se strinjam s teboj – ni pomembna kvantiteta ampak kvaliteta prebranega! Vse življenje se že trudim, da berem knjige, ki nosijo v svoji vsebini lepa, globoka sporočila, ki naj bi vzgajala in plemenitila naše bivanje. Težko je res, ker se moram sama dokopati do takih knjig in to iskanje mi vzame preveč časa, ki bi ga lahko porabila namesto za iskanje – za branje. V knjižnici so mi na razpolago dolge police knjig in včasih bi nujno potrebovala poleg sebe dobrega poznavalca in svetovalca s podobnim okusom. Gospe knjižničarke so prijazne, vendar ne morem od njih zahtevati, da mi morajo vsakič svetovati pravo knjigo!
O branju nas Slovencev je pa tako šaljivo napisal naš Prešeren:
“Krajnc, ti le dobička išeš,
bratov svojih ni ti mar,
kar ti bereš, kar ti pišeš,
mora dati gotov dnar.”
Srčno upam, da se je motil…