kako nad bolhe
pozdravljeni.
kar na lepem sem odkrila, da so se nam v stanovanju zaredile te neljube zivalice – bolhe.
nimamo zivali. je tudi ze dolgo tega, kar so bile nazadnje na obisku pri nas. stanovanje je sicer staro a povsem na novo obnovljeno pred 4 leti. sploh ne vem, od kje so se vzele…
zivimo sicer v mansardi in streha je polna golobov… a ne vem, ce so oni krivci…
kje se zadrzujejo tudi ne vem. sumim ladijski pod, ki ima kar velike reze med deskami…
a tudi to so le ugibanja.
ce ima kdo kak nasvet, kako naj se jih znebim, pa ne glih s kako najbolj strupeno metodo, ga prosim, da mi svetuje.
hvala
Mi smo se (ko smo še imeli psa) nad njih spravljali z Biokillom. Pri nas so se zaredile v parketu, v režah med posameznimi “dilcami”.
In seveda obvezno operi (če se le da v stroju na čim večji temperaturi) preproge, razne prevleke, okrasne blazine in vse kar je tekstilnega.
Uf, vem, grozen občutek – kamorkoli pogledaš ali se usedeš imaš feeling, da te nekaj grize… :(((
Živjo,
zdaj si me spomnila na našo kalvarijo izpred nekaj let, ko smo kupili staro hišo in po kakšnem mesecu ugotovili, da nam je njihov pes pustil v dnevni sobi bolhe.
Najprej smo vse našpricali z biokilom, pa ni nič koristilo. Popikana sem bila do kolen :((( Potem sem klicala na Zavod za zdravstveno varstvo in so mi poslali enega mojstra, ki je povedal, da so se zaredile pod parketom in da bolha lahko zabubljena preživi blazno dolgo in taki bubi biokil ne pride do živega. Našprical je z eno zadevo in smo pustili dnevno nekaj dni zaprto. Potem stopim noter – v belih hlačah in dokolenke čez in gledam – groza, še kar skačejo po meni. Spet kličem, spet pride, spet zaprta soba, nič bolje!!! Zmeraj več jih je bilo. Če si pogledal z balkona skozi okno v dnevno, je izgledalo, kot da je meglica nad tlemi, toliko jih je bilo. Mene je bilo kar groza. No, da skrajšam, prišel je še trikrat (skupaj 5 krat), potem pa je obupal in pustil strup in šprico kar pri nas in rekel, da naj sama špricam na tri dni. Najprej sem kakšne tri teden špricala kot nora, potem, ko se mi je zdelo, da sem jih že utopila, če jih nisem zastrupila, pa smo dali še prebrusiti in prelakirati parket. Od takrat jih ni bilo več. Kaj je v resnici pomagalo – strup ali lakiranje, pa ne vem.
Pa veliko sreče.
Mojca!
Jest sem se tolk nasmejala nad tvojim postom.!!!!
hhahahahahahah
hvala, ker si mi polepšala dan.
pa ne to vzet za slabo, samo tako luštkano si opisala dogajanje, da je kot v kakšnem komičnem filmu.
no še dobro, da ste jih sedaj odpravili.
lahko bi napisala kakšen scenarij za komedijo veš!
imej lep dan
Desektina jaz pri malem otroku ne bi uporabljala. Poleg tega, da smrdi, je tudi zelo strupen!
Poskusi dobit sesalec na paro (mislim, da se je včasih temu reklo zofa – ko z vročo paro sesaš oz. pomivaš). Vse kar imaš v tekstilu, npr. odeje, pa probaj oprati na čim večji temperaturi.
Veliko uspeha!
Lp, Sara:)
Draga Under Eja, saj danes se tudi jaz samo še smejim – sploh, ker smo tisto hišo pred enim letom prodali in smo zdaj v novi. No, pa da povem še kakšno okoli tistih bolh – da ti še malo polepšam oblačen dan :))))
Vsa stvar se je začela, ko sedim zvečer pred TV, noge na mizi… hočem frcnit smet s hlač in smet odskoči…. Panika! Potem pa malo bolj gledam in ugotovim, da je teh smeti nekam veliko. O, bljak. Hitro tepih ven, pa biokil v roke, kavč obrnemo na glavo, da ga našpricamo tudi od spodaj, odmaknit omare, res, vse smo našpricali, vrata od sobe neprodušno zaprli. Drug dan se z možem pregovarjava, kdo gre prvi noter – on že ne, torej jaz. In čisto zares, tako, kot sem napisala – oblečem bele hlače, čez navlečem bele dokolenke in previdno noter. Hop, pa je bila prva gor, pa druga, jaz pa v paniko. Vsakič, ko sem potem hodila preverjat stanje, sem bila oblečena kot kakšen astronavt. Nadaljevanje sem opisala že prej, vmes pa sem spustila še ta detajl, da sem pa čisto padla ven, ko sva en vikend lezla z možem na Triglav in ko čisto na vrhu vzamem iz ruzaka svežo majico, da bi se preoblekla in ko iz tiste sveže majce skoči ….. BOLHA!!! ….. po moje so vsi takratni hribovci mislili, da je potres, tako se mi je strgalo.
Imele pa so te bolhe eno pozitivno stvar – bivši lastniki, ki so nam prodali hišo, so očitno bili mnenja, da nam skupaj z vrtom niso prodali tudi solate, ki je takrat rastla in so veselo vsako dopoldne, ko nas ni bilo doma, hodili nabirat solatko in paradajzke. Ko so od sosedov izvedeli, da so nam zapustili živalski vrt, jih ni bilo več blizu :)))) Vsako zlo za nekaj dobrega.
Biokill tudi pri majhnem otroku lahko uporabiš, naj ga pa ne diha direktno. Če so se bolhe že razširile, si naredi uslugo, odseli se za kake tri tedne in pokliči deratizacijo ali Zavod za zdr. varstvo, da se zadeve lotijo strokovno in temeljito. Kot rečeno, ličinke bolj preživijo do dveh let brez hrane in so trdovratne ko sam hudič. In parket je idealno gojišče, v nasprotju s prepričanjem. Pri prijateljih so parili, parili, pa diva, pa zofka pa micka, skakalo je pa še vedno. Lahko ti ponovim Mojčino zgodbo -5 x plinjenje je končno zaleglo. Bolhe se blazno hitro širijo, niti višina jih ne ovira, v bloku so znancem v 4. štuk prilezle/priskakale iz pritličja. Grozljivka, ti rečem.
Mojca ** , ti si faca 😉
moj mail: [email protected]
Tista s psom je še najbolj učinkovita :)) Mogoče si ga lahko sposodiš vsaj za nekaj ur. Bolhe bodo množično skakale nanj in zaradi Frontlina pocrkale. Kar se tiče špricanja stanovanja pa namesto Desektina raje uporabi Avantgarde, ki je bolj učinkovit, ima podaljšano delovanje, najvažneje pa je, da je manj strupen.
Doma smo imeli kar dvakrat tako težđavo. ko smo bili na dopustu so se lepo zaredile, pridemo domov, oče stopi v dnevno in bele nogavice počrnijo. Nio, naj povem, da z iztrebljevanjem ni šlo prav lahko. Kupili smo vse kar je obstajalo za te nadloge, kot nori ene tri tedne vsak dan špricali, umikali omare, prali posteljnino in vse živo – ni da bi razlagala. A nič ni pomagalo. Slej ko rpej se je pret kaka kje pojavila. Porabili smo goro denarja in preparatopv, pa nič . Na koncu smo poklicali deratizerje, ki so vse naredili v 10 minutah in smo se nadlog znebili za vedno – in bili celo presenečeni,saj je bilo neverjetno poceni. če mene vprašaš, ti je to najboljša rešitev, najbolj sigurna in tudi najcenejša.
pa srečno