Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako naj se pripravimo na morebitno vojno?

Kako naj se pripravimo na morebitno vojno?

Tečaj preživetja v naravi, vreča zdravil in povojev ter mazil, oblačila, dokuemnti (preverit potek veljavnosti), avtomobili polni in vzdrževani sproti. O prihrankih in ostalem so pa že povedali

Odgovor na objavo uporabnika
najprej prihranki potem ostalo, 26.02.2022 ob 17:58

Avtorica – če imate kakršnekoli prihranke po bankah – pravočasno ven pobrat…

ja, imet doma pripavljeno na enem mestu kovček za vsakega- kot v primeru potresa…. Druge ni.

Če bi prišlo do vojne v Evropi, lahko bežiš samo čez lužo, torej kovčka v resnici ne potrebuješ ker nimaš kam.

Otroka sterat od doma – to sta dve nepotrebni usti, kateri moreš hranit, ne gre to v vojni

ženo prodat za par 100l dizla in generator – si ga boš že na roke metal v kriznih časih

Preseli se v neko jamo – edino tam bo varno pred jederskim holokavstom. Naravni bunker.

Vse to stori čim prej, če imaš željo po preživetju. Še danes če le gre. Nikoli ne veš kdaj bo kakšna raketa priletela.

Lahko bi bila dobra in koristna tema, marsikomu v pomoč tudi v drugačnih situacijah. Slovenijo kar trese, pa tudi plazovi in poplave niso redkost. Bodimo konstruktivni, vsak lahko nekaj doda in novega izve. Pa zavedajmo se, da je medsebojna pomoč v kriznih situacijah zelo pomembna, včasih življenjskega pomena. To vedo celo živali.

Poleg že naštetega bi od hrane še marmelado, suho sadje, beljakovinske napitke, tablete C vitamina, multivitaminske tablete, močan analgetik, močno pomirjevalo, konzerve ali vložen fižol. V avto prtljažnika se da marsikaj spravit, tudi kleti velikokrat niso optimalno izkoriščene. Naglavne baterije, švicarski nož.

Me pa zanima, kam v stanovanju spraviti dovolj vode.

Se pa spomnim, da je bilo ne tako dolgo nazaj govora, tudi tu, da so v Nemčiji ali še kje drugje delili letake s tovrstnimi nasveti in imeli celo neke vaje civilne zaščite. Očitno se je že kaj kuhalo.

ahaha292, 26.02.2022 ob 18:31

Če bi prišlo do vojne v Evropi, lahko bežiš samo čez lužo, torej kovčka v resnici ne potrebuješ ker nimaš kam.

že čez  oceansko lužo na kak evropski otok je dovolj, če prideš, vrez skrbi.Kakšna Amerika neki – pojma nimaš.

Med vojnami so škatlice cigaret, vžigalniki, baterije, alkohol kupovale marsikaj, kaj šele denar. Pojma nimaš. So mi sorodniki povedali, ki so dali skozi 2 svetovno vojno,  pa ne v bojevanju po jugoslovanskih hostah – kot nemčki vojaki, internirani….Mojemu sorodniku je življenje rešilo, ko ga je osvobodil angleški vojak in mu je dal v zahvalo tudi nekaj od zgoraj naštetega – iz ujetništva….

Dobra tema, 26.02.2022 ob 20:32

Lahko bi bila dobra in koristna tema, marsikomu v pomoč tudi v drugačnih situacijah. Slovenijo kar trese, pa tudi plazovi in poplave niso redkost. Bodimo konstruktivni, vsak lahko nekaj doda in novega izve. Pa zavedajmo se, da je medsebojna pomoč v kriznih situacijah zelo pomembna, včasih življenjskega pomena. To vedo celo živali.

Poleg že naštetega bi od hrane še marmelado, suho sadje, beljakovinske napitke, tablete C vitamina, multivitaminske tablete, močan analgetik, močno pomirjevalo, konzerve ali vložen fižol. V avto prtljažnika se da marsikaj spravit, tudi kleti velikokrat niso optimalno izkoriščene. Naglavne baterije, švicarski nož.

Me pa zanima, kam v stanovanju spraviti dovolj vode.

smo že imeli  na temo potresa debato, tudi tukaj, ja  lani.

Drugače pa, podobno kot pri pripravi za potres, vsaj kar se vode in hrane tiče:

.https://zalec.si/wp-content/uploads/2020/04/Ste-pripravljeni-na-potres.pdf

precej podobno glede vode in hrane, 26.02.2022 ob 22:07

smo že imeli  na temo potresa debato, tudi tukaj, ja  lani.

Drugače pa, podobno kot pri pripravi za potres, vsaj kar se vode in hrane tiče:

.https://zalec.si/wp-content/uploads/2020/04/Ste-pripravljeni-na-potres.pdf

Tudi mene zanima koliko vode imate za vsak slučaj doma.

Povejte mi zakaj bi delila z egoisti svoje znanje preživetja v naravi?

Covid situacija mi je pokazala pravi obraz mojih sodržavljanov predvsem umsko zaostalost. A zdej bi se pa antivakserji filali s tabletami proti radiaciji? Budale .

Meni je popolnoma vseeno a bo vojna ali ne. Otrok nimam. S partnerjem sva imela lepo življenje. Za ostale mi pa dol visi.

Nisem brala ostalih odzivov. Tvoja težava sta sinova, ki bi v primeru vojnega stanja bila na tem, da ju vpokličejo. Jaz bi že zdaj razmišljala, kaj rabiš (pasport) in na kak način iti na drug konec sveta (pot, finance, alternative). Če se bi dalo. Ko bi prišlo do tega. Težava je, da ko se zaves, da moraš iti, je že prepozno.

Ostalo pa: paket (ali več njih) vžigalic, konzerve s hrano (čimveč), trpežne deke, dobri čevlji, trpežna oblačila, večji kanistri (za vodo), nekaj dobrih nožev, če se da kak kos orožja, nauči se, kako peči kruh z drozmi,  lopata, motika, semena (krompir, fižol, itd).

Družina štirih, 26.02.2022 ob 08:21

Smo štiričlanska družina, sinova med 15 in 20. Kako naj se z družino pripravimo na morebitno vojno? Kaj so osnove, ki jih moramo znati? Kaj moramo imeti doma za preživetje? Kaj naj spakiramo kot najnujnejšo opremo, če bo treba zapustiti dom na hitro? Živimo v Ljubljani, glavna mesta so vedno tarča. Drugih nepremičnin nimamo.

Resno sprašujem.

Na netu poglej ameriške Prepperje, tam imaš vse, kar potrebuješ.

Avtorica – verjetno ti moj odgovor ne bo v veliko pomoč, ker živimo v drugačnem okolju.

Smo na obrobju vasi, imamo 3 najstnike.

Pred korono smo hodili v trgovino za “sproti”. Kakšni tedenski, 14-dnevni nakupi že, nikakor pa mesečnih zalog. No, korona mi je odprla oči, da ni nič samoumevno. Sicer se mi vsi malce posmehujejo, tudi domači, ker skrbim za zaloge. Je pa vseeno fino tudi v vmesnem mirnem času, da ni potrebno za vsak l olja, za vsak šampon, detergent v trgovino.

V tem času sem tudi ugotovila, kakšne so približno  naše letne potrebe po določenih artiklih. Torej čistil, izdelkov za osebno higieno imamo za letno zalogo. Vmes dokupimo kaj bolj “fensi šmensi” za dušo privezat.

Prav tako imamo letno zalogo osnovnih živil shrambe (olje, alkoholni kis tudi za čiščenje, jabolčni kis, balzamični, sladkor, sol, moka, testenine, riž, suhe stročnice). Uporabljamo tudi veliko paradižnikove mezge, pasiranega paradižnika, ketchupa, zato imamo tudi vsega tega res veliko. Pa koruze, v konzervah – imajo otroci zelo radi. Po novem imamo tudi kompote, ki smo jih vkuhali sami. Kar se ne poje, porabimo za peciva.

Imamo tudi zalogo vložene zelenjave. Kisle kumare, paprike, rdeča pesa in podobno.

Precej razvajeni smo s pijačo. Kupujemo “vode” z okusi. Za kavni aparat pa uporabljamo vodo iz plastenk. Smo veliki porabniki teh sokov, a vem, da bi  z lahkoto  bili brez njih. Imamo pa na zalogi vseeno okoli 10 vezov teh vod in tudi po nekaj veze cocte light. Od kar smo v skrbeh tudi zaradi vode, smo povečali zalogo vezov navadne vode (tudi cca 10 vezov) + v 5-l plastenkah imamo vedno po 6 kom.

Problem bi pa znala predstavljati ne tako hrana, vsaj ne osnovna, ampak energija. Elektrika, plin, nafa.

Od elektrike smo v hiši odvisni pri kuhanju. Vendar pa imamo zunanji kamin. Ker sem ziheraš in sem rada vsaj približno “pripravljena”, sem blazno tečnarila in tako smo uredili letno kuhinjo, neodvisno od elektrike.

V objektu ob hiši, kjer je sicer garaža, je pa zraven še zunanja shramba za stvari za vrt, pravzaprav kar nekaj kvadratov. Tam smo si uredili letno kuhinjo s štedilnikom na drva. Načrtujemo tudi, da bi tam dodali še krušno peč.

Če bi bili ob elektriko, lahko torej vsaj kuhamo. K sreči ob hiši teče potok. Voda ni  varno pitna, smo pa kupili napravo za prečiščevanje vode.

Imamo tudi zalogo zdravil, baterij. Solarni panel za polnjenje el. naprav in agregat, ki seveda potrebuje  nafto. V hiši je k sreči tudi toplozračni kamin, s katerim se lahko ogrevamo, če toplotna črpalka zaradi redukcije ne bi delovala.

Če bi v izrednem stanju lahko ostali doma, smo nekako za nekaj časa preskrbljeni.

Je pa tudi res, da mleka nič več ne kupujemo v trgovini, ampak pri kmetu v vasi. Če bo kriza, nam bo to mleko prodajal še naprej. Enako jajca npr..

Problem pa je, če je potrebno zapustiti dom.

ker živimo na potresnem območju, me je tega vedno nekoliko strah.

Zato  vztrajam, da ima vsak član družine posebno torbico z osnovnimi dokumenti, tudi kopije in njegovimi osebnimi nujnimi stvarmi  na točno določenem mestu.

To so poleg kopij spričeval npr., tudi zdravila, ki jih kdo potrebuje, medicinski pripomočki. Torej če član a uporablja določene medicinske pripomočke, so ti vsi na določenem mestu, skupaj! V njegovih predalih, kjer so blizu tudi dokumenti.

V nujnem primeru torej spraznimo to omaro, predalnike.

Ne vem, kako bi se lahko pripravili še drugače. Nujni so seveda solarni polnilci za telefone, razne kode, gesla, da ne iščeš, ko potrebuješ. Da je vse to na 1 mestu.

Tam ima tudi vsak nujna oblačila. Malo, a uporabno.

Drugim niti ne razlagamo, da na nek način “hrčkamo” stvari. Še vedno se včasih kdo od otrok nasmeje, ko pritovorim kaj iz trgovine.

Zdi se mi pomembno, da se nekako zavedamo, da res ni nič zagotovljeno, ampak da smo delovni, iznajdljivi in da bomo nekako preživeli. Uživamo v trenutnem udobju, a vem, da se lahko to spremeni.

Imamo tudi nepremičnino na hr obali, če bi bila možnost, bi šli tja. Tudi sorodnike v tujini – prosila bi jih seveda, če lahko pomagajo pri urejanju bivanja v tujini.

najprej prihranki potem ostalo, 26.02.2022 ob 22:04

že čez  oceansko lužo na kak evropski otok je dovolj, če prideš, vrez skrbi.Kakšna Amerika neki – pojma nimaš.

Med vojnami so škatlice cigaret, vžigalniki, baterije, alkohol kupovale marsikaj, kaj šele denar. Pojma nimaš. So mi sorodniki povedali, ki so dali skozi 2 svetovno vojno,  pa ne v bojevanju po jugoslovanskih hostah – kot nemčki vojaki, internirani….Mojemu sorodniku je življenje rešilo, ko ga je osvobodil angleški vojak in mu je dal v zahvalo tudi nekaj od zgoraj naštetega – iz ujetništva….

Če bi v Evropi prišlo do vojne bi prišlo zaradi vmešavanja NATA, to pomeni 3. svetovno vojno in ti ne moreš nikamor. O kakšnem otoku sanjaš?  Razumeš, da nimaš kam pobegniti, razen mogoče v kakšno Afriko – tja, od koder zdaj bežijo k nam in jim mi zapiramo vrata.

Komu bi prodajal cigarete?  Vojakom?

tako je to ko nas je strah, 27.02.2022 ob 11:07

Avtorica – verjetno ti moj odgovor ne bo v veliko pomoč, ker živimo v drugačnem okolju.

Smo na obrobju vasi, imamo 3 najstnike.

Pred korono smo hodili v trgovino za “sproti”. Kakšni tedenski, 14-dnevni nakupi že, nikakor pa mesečnih zalog. No, korona mi je odprla oči, da ni nič samoumevno. Sicer se mi vsi malce posmehujejo, tudi domači, ker skrbim za zaloge. Je pa vseeno fino tudi v vmesnem mirnem času, da ni potrebno za vsak l olja, za vsak šampon, detergent v trgovino.

V tem času sem tudi ugotovila, kakšne so približno  naše letne potrebe po določenih artiklih. Torej čistil, izdelkov za osebno higieno imamo za letno zalogo. Vmes dokupimo kaj bolj “fensi šmensi” za dušo privezat.

Prav tako imamo letno zalogo osnovnih živil shrambe (olje, alkoholni kis tudi za čiščenje, jabolčni kis, balzamični, sladkor, sol, moka, testenine, riž, suhe stročnice). Uporabljamo tudi veliko paradižnikove mezge, pasiranega paradižnika, ketchupa, zato imamo tudi vsega tega res veliko. Pa koruze, v konzervah – imajo otroci zelo radi. Po novem imamo tudi kompote, ki smo jih vkuhali sami. Kar se ne poje, porabimo za peciva.

Imamo tudi zalogo vložene zelenjave. Kisle kumare, paprike, rdeča pesa in podobno.

Precej razvajeni smo s pijačo. Kupujemo “vode” z okusi. Za kavni aparat pa uporabljamo vodo iz plastenk. Smo veliki porabniki teh sokov, a vem, da bi  z lahkoto  bili brez njih. Imamo pa na zalogi vseeno okoli 10 vezov teh vod in tudi po nekaj veze cocte light. Od kar smo v skrbeh tudi zaradi vode, smo povečali zalogo vezov navadne vode (tudi cca 10 vezov) + v 5-l plastenkah imamo vedno po 6 kom.

Problem bi pa znala predstavljati ne tako hrana, vsaj ne osnovna, ampak energija. Elektrika, plin, nafa.

Od elektrike smo v hiši odvisni pri kuhanju. Vendar pa imamo zunanji kamin. Ker sem ziheraš in sem rada vsaj približno “pripravljena”, sem blazno tečnarila in tako smo uredili letno kuhinjo, neodvisno od elektrike.

V objektu ob hiši, kjer je sicer garaža, je pa zraven še zunanja shramba za stvari za vrt, pravzaprav kar nekaj kvadratov. Tam smo si uredili letno kuhinjo s štedilnikom na drva. Načrtujemo tudi, da bi tam dodali še krušno peč.

Če bi bili ob elektriko, lahko torej vsaj kuhamo. K sreči ob hiši teče potok. Voda ni  varno pitna, smo pa kupili napravo za prečiščevanje vode.

Imamo tudi zalogo zdravil, baterij. Solarni panel za polnjenje el. naprav in agregat, ki seveda potrebuje  nafto. V hiši je k sreči tudi toplozračni kamin, s katerim se lahko ogrevamo, če toplotna črpalka zaradi redukcije ne bi delovala.

Če bi v izrednem stanju lahko ostali doma, smo nekako za nekaj časa preskrbljeni.

Je pa tudi res, da mleka nič več ne kupujemo v trgovini, ampak pri kmetu v vasi. Če bo kriza, nam bo to mleko prodajal še naprej. Enako jajca npr..

Problem pa je, če je potrebno zapustiti dom.

ker živimo na potresnem območju, me je tega vedno nekoliko strah.

Zato  vztrajam, da ima vsak član družine posebno torbico z osnovnimi dokumenti, tudi kopije in njegovimi osebnimi nujnimi stvarmi  na točno določenem mestu.

To so poleg kopij spričeval npr., tudi zdravila, ki jih kdo potrebuje, medicinski pripomočki. Torej če član a uporablja določene medicinske pripomočke, so ti vsi na določenem mestu, skupaj! V njegovih predalih, kjer so blizu tudi dokumenti.

V nujnem primeru torej spraznimo to omaro, predalnike.

Ne vem, kako bi se lahko pripravili še drugače. Nujni so seveda solarni polnilci za telefone, razne kode, gesla, da ne iščeš, ko potrebuješ. Da je vse to na 1 mestu.

Tam ima tudi vsak nujna oblačila. Malo, a uporabno.

Drugim niti ne razlagamo, da na nek način “hrčkamo” stvari. Še vedno se včasih kdo od otrok nasmeje, ko pritovorim kaj iz trgovine.

Zdi se mi pomembno, da se nekako zavedamo, da res ni nič zagotovljeno, ampak da smo delovni, iznajdljivi in da bomo nekako preživeli. Uživamo v trenutnem udobju, a vem, da se lahko to spremeni.

Imamo tudi nepremičnino na hr obali, če bi bila možnost, bi šli tja. Tudi sorodnike v tujini – prosila bi jih seveda, če lahko pomagajo pri urejanju bivanja v tujini.

Pišeš bedarije.

Poglej si kako zgleda beg iz obleganega mesta, kaj imajo s seboj begunci.  Kovče ali torbo, samo najnujnejše.  Ampak ti begunci imajo kam bežati, kam bi bežalo ti, če bi prišlo do vojne?

V takšni vojni ne rabiš dokumentov, če si ranjen te zakrpajo brez papirjev, če imaš srečo, če ne, pa pač adijo.

Kmet ti bo prodajal mleko?  Aha.  Si pozabilo, kaj se je dogajalo med 2. svetovno vojno s tistimi, ki so imeli karkoli vrednega?  Kmetje živali, meščani denar in dragocenosti?  Kolikor vem jim je vojska pobrala vse.  Tako to gre v vojni, nema biznisa z mlekom, trap.

Če želiš biti pripravljen na kako nepredvideno situacijo, naravno nesrečo, vojno, moraš:

1. imeti nekje v bližini set prve pomoči. Tisti iz avta je čisto OK.

2.  imeti doma osnovna zdravila

3. imeti zalogo pitne vode vsaj za nekaj dni za primer okrnjene oskrbe s pitno vodo

4.  biti pripravljen za primer, da pozimi nimaš gretja, ker npr. ni plina:

– imeti topla oblačila

– imeti možnost kakšnega drugega načina ogrevanja (drva, električna peč, elektična grelno-klimatska naprava itd.)

– imeti astrofolijo (je v avtomobilskem kompletu za prvo pomoč)

5. biti pripravljen na to, da zmanjka elektike:

– imeti dostop do informacij in telefonski stik z drugimi: prenosna baterija za mobilni telefon, radijo na baterije ali kaj podobnega

– kako svetiti in prižgati ogenj: svetilke na baterije, sveče, vžigalice, vžigalnik, drva (če imaš odprt kamin) itd.

– dodatne baterije

– vedeti, kako prekuhati vodo (kar je v primeru takih in drugačnih katastrof dostikrat nuja): štedilnik na plin, mali plinski gorilnik za kampiranje ali kaj podobnega

– vedeti, kako boš pripravil hrano: štedilnik na plin, mali plinski gorilnik za kampiranje, štedilnik na drva, zunanji žar ali kaj podobnega, oziroma imeti zalogo hrane, ki je ni potrebno kuhati

6. imeti hiter dostop do gasilnega aparata:

– kje je tvoj najbližji gasilni aparat in kako hitro lahko prideš do njega?

– mali gasilni aparati za gospodinjstva ne stanejo veliko

7. vedeti, kaj narediti v primeru poplave ali v primeru, da ti doma poči kakšna pipa ali kaj podobnega

8. če imaš avto:

– neuporaben, če nimaš goriva (!). Ne pričakuj, da boš imel v primeru naravne katastrofe dostop do najbližje bencinske črpalke ali možnost tankati gorivo

9. imeti nekaj zaloge hrane

10. imeti na točno določenem mestu najbolj nujne uporabne predmete, da jih lahko na hitro spakiraš in vzameš s seboj. To so:

– dokumenti

– denar

– telefon in polnilec

– svetilka in baterije

– švicarski nož

– set prve pomoči (vključno z astrofolijo) in osnovna zdravila

– osnovna oblačila (po možnosti s kapuco, primerna za razne vremeske razmere) in udobni, vzdržljivi, nepremočljivi čevlji

– plastenka z vodo in nekaj pakirane hrane (kaj takega, kar bi recimo vzel s seboj v hribe)

– nahrbtnik: da imaš proste roke in se lažje hitro premikaš

* jaz imam zraven švicarskega noža vedno tudi žlico, ker prav pride

11. vedeti, kjer je najbližje zaklonišče in v katerem prostoru tvojega doma je najbolj varno v primeru različnih naravnih nesreč

12. imeti nekaj gotovine

13. se zadrževati v bližini ljudi, ki jih poznaš in jim zaupaš ter lahko od njih pričakuješ medsebojno pomoč

To so neke osnove. Dodajte ostali, kar sem izpustila.

Čisto lepo je napisala in koristno. Scenarijev je več – od potresa, “samo” nekaj dnevnih redukcij plina, elektrike, zaprtih bankomatov, trgovin, do onesnaženja zraka (ni nujno radiacije), ko ne moreš ven, do situacij, ko moraš naglo zapustiti dom. To je lahko tudi ob požaru ali drugi evakuaciji. Je razlika, če šele takrat živčen iščeš stvari po stanovanju, pa niti ne veš kaj, ali le  pripravljeno vržeš v kovček ali ruzak.

Dobro je imeti tudi nekaj hrane za domače živali. In obnoviti znanje prve pomoči.

Zartrose izven profila, 26.02.2022 ob 11:33

dve leti nam je svobodo jemala zloraba korone.. sedaj ne duha ne sluha o tem pa se nas skuša že ustrahovat z vojno? Pa pizda kam smo prišli! Dajte vzdihnit polna pluča zraka nasmejte se na glas pa malo se sprostite! A sem res ena redkih, ki nisem tako zategnjena in zakrčena?

Zartrose nisi, tole kar si napisala je prekleto res. V bistvu me je na rit vrglo vprašanje avtorice. Otroka, 15 in 20 let. Pa saj se heca. To so že možje, vsaj ta od 2o let. Potem je tu še mož in ona se sprašje, kako bi v času vojne. Upam, da so porabili v tem času ves sekret papir, ki so ga nagrabili v covid času in delali paranojo na čveku. V trgovinah pa vrste s polnimi vozički presranega folka.  Spet nekdo ustvarja umetno paniko. Ne moreš verjet otrok star 20 let in ona, se sprašuje kako.

Odiseja856, 26.02.2022 ob 10:19

Rusija ne bo nikogar napadla, tudi Ukrajino bo nehala napadati. Putin se samo šopiri, hoče pokazat svojo vojsko, pa ne Ukrajini, ampak svetu!!! To ni vojna proti Ukrajini, to je prikaz kaj bo čakalo Ameriko, ali Evropo, če bomo drezali kamor ni treba. Pač vojna je zgolj kazanje mišic in šopirjenje in dokazovanje, da je Putin dejansko tak idiot, da je sposoben v sodobnem času zanetit vojno kjerkoli na svetu.

Če bi Putin res hotel, bi do danes Ukrajino že zradiral s tlemi. Kakorkoli grozno se že to sliši, ima za to vsa potrebna sredstva.

Prave vojne se ne dogajajo več na tleh, ampak v zraku, letala, droni, balistika dolgega dometa, verjamem, da ima človek kje pospravljeno tudi nuklearno orožje. On je pa šel pošiljat pešadijo v Kijev pa zraven kakšen aeroplanček razkaže.

Kakšna žrtev seveda mora biti, da se zbudijo simpatije, ampak zaenkrat in na srečo je tole samo šopirjenje. In upajmo, da pri tem tudi ostane.

ukraine piggy, 26.02.2022 ob 09:41

Kdor ne skače, ni ukrajinc. Ej ej ej!

Ukrainian Pig Polish Cow GIF - Ukrainian Pig Pig Polish Cow - Discover &  Share GIFs

Pogumni ruski vojaki, očitno ista strategija kot v jugi ko so tankistom rekli da nas je napadla tuja država…

Поширюйте це та інші відео, аби якомога більше росіян розуміло, що їх чекає на нашій землі.
Захистимо Україну разом!
🇺🇦 pic.twitter.com/csA08gBUh9

— СБ України (@ServiceSsu) February 26, 2022

Tisa_R007, 27.02.2022 ob 12:15

Če želiš biti pripravljen na kako nepredvideno situacijo, naravno nesrečo, vojno, moraš:

1. imeti nekje v bližini set prve pomoči. Tisti iz avta je čisto OK.

2.  imeti doma osnovna zdravila

3. imeti zalogo pitne vode vsaj za nekaj dni za primer okrnjene oskrbe s pitno vodo

4.  biti pripravljen za primer, da pozimi nimaš gretja, ker npr. ni plina:

– imeti topla oblačila

– imeti možnost kakšnega drugega načina ogrevanja (drva, električna peč, elektična grelno-klimatska naprava itd.)

– imeti astrofolijo (je v avtomobilskem kompletu za prvo pomoč)

5. biti pripravljen na to, da zmanjka elektike:

– imeti dostop do informacij in telefonski stik z drugimi: prenosna baterija za mobilni telefon, radijo na baterije ali kaj podobnega

– kako svetiti in prižgati ogenj: svetilke na baterije, sveče, vžigalice, vžigalnik, drva (če imaš odprt kamin) itd.

– dodatne baterije

– vedeti, kako prekuhati vodo (kar je v primeru takih in drugačnih katastrof dostikrat nuja): štedilnik na plin, mali plinski gorilnik za kampiranje ali kaj podobnega

– vedeti, kako boš pripravil hrano: štedilnik na plin, mali plinski gorilnik za kampiranje, štedilnik na drva, zunanji žar ali kaj podobnega, oziroma imeti zalogo hrane, ki je ni potrebno kuhati

6. imeti hiter dostop do gasilnega aparata:

– kje je tvoj najbližji gasilni aparat in kako hitro lahko prideš do njega?

– mali gasilni aparati za gospodinjstva ne stanejo veliko

7. vedeti, kaj narediti v primeru poplave ali v primeru, da ti doma poči kakšna pipa ali kaj podobnega

8. če imaš avto:

– neuporaben, če nimaš goriva (!). Ne pričakuj, da boš imel v primeru naravne katastrofe dostop do najbližje bencinske črpalke ali možnost tankati gorivo

9. imeti nekaj zaloge hrane

10. imeti na točno določenem mestu najbolj nujne uporabne predmete, da jih lahko na hitro spakiraš in vzameš s seboj. To so:

– dokumenti

– denar

– telefon in polnilec

– svetilka in baterije

– švicarski nož

– set prve pomoči (vključno z astrofolijo) in osnovna zdravila

– osnovna oblačila (po možnosti s kapuco, primerna za razne vremeske razmere) in udobni, vzdržljivi, nepremočljivi čevlji

– plastenka z vodo in nekaj pakirane hrane (kaj takega, kar bi recimo vzel s seboj v hribe)

– nahrbtnik: da imaš proste roke in se lažje hitro premikaš

* jaz imam zraven švicarskega noža vedno tudi žlico, ker prav pride

11. vedeti, kjer je najbližje zaklonišče in v katerem prostoru tvojega doma je najbolj varno v primeru različnih naravnih nesreč

12. imeti nekaj gotovine

13. se zadrževati v bližini ljudi, ki jih poznaš in jim zaupaš ter lahko od njih pričakuješ medsebojno pomoč

To so neke osnove. Dodajte ostali, kar sem izpustila.

No, saj po tem se nekako ravnamo. Nisem pa napisala tako pregledno.

Dobro smo pripravljeni za živeti v pomanjkanju nekaj mesecev. Torej, da so trgovine zelo slabo založene, pa vendar ni ravno vojne pri nas.

Če pa bi morali nenadoma oditi, je druga stvar, pomembno samo to, da vemo, kaj sin kje so nujne stvari in da so na enem mestu.

Od dokumentov, zdravil, osnovne kamping opreme. Seveda baterije, solarni polnilci za telefone, prenosni računalnik–to se mi zdi v teh časih nujno.

Imam pa v avtu kamorkoli gremo vez vode, 2 dekci, vžigalice in res nekaj najosnovnejše opreme. Pa ne ravno zaradi Ukrajine, ampak ker res nikoli ne veš, kaj se zgodi.

Sedaj dekce pridejo prav na nogometnih tekmah, za pokrit otroke, ko na daljši poti zaspijo.

Smo pa na dolgi poti, ko so bili dolgi zastoji že tudi hrenovke na parkirišču z mini kamp/taborno kuhinjo pekli in kuhali kavo.

Ko gre zares je vsa ta pripravljena krama iz vašega spiska neuporabna.

Ko gre zares, 27.02.2022 ob 15:13

Ko gre zares je vsa ta pripravljena krama iz vašega spiska neuporabna.

Pomaga ne, če gre res zares. Če gre samo delno, pa pride prav.

Mimogrede. Tabletke kalijevega jodida smo pred leti vsi dobili na dom.  Malo rok potekel, a mislim, da učinek ni ničen zaradi tega. Imamo pa jih.

Avtor, razbrala sem, da si moški. Takšnih neumnosti pa še ne. Če si mestna ljubljanska rit, pojdi v klet! A ne vidiš, kako se norčujejo iz tebe??? In zakaj bi bežal (žene sploh ne omenjaš) ? Brani Slovenijo, ki hrani vaše riti (verjetno itak preko CSD). Nikoli nisem pomislila na beg. Pa še nekaj – kaj vzeti s sabo: dokumente, nekaj za oblečt, hrano, denar. Žival bi verjetno zapustil. Pa kako zatočišče v naravi??? Tale blokovc ne bi preživel eno noč tam, ko bi poslušal živali – aha toaletni papir, ker se bo posral. …. Je pa res, da bi edino energenti bili oz. bodo problem. Kuriti parketa pa ne moremo, ker imamo različne vire, ne kurimo pa vsi na peč kot v Bosni. Tako, da… ali provokacija ali pa ena velika budala (nič več ne odpiše, mogoče se je pa zamislil, če ima s čim ali pa ženo vprašal)

Presenečena nad komentarji….

Pripravite si zalogo hrane, pa kakšen gorilnik, sveče, vodo,… prihaja igra lakote

Podpis

New Report

Close