Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako naj “ulovimo” urin?

kako naj “ulovimo” urin?

Naša punčka je zbolela. Stara je 2,5 let. In, na grozo vseh zaposlenih v ZD, še vedno lula v pleničke. Potrebno je bilo dati urin. Ob petih popoldne smo dobili vrečko na luliko (po dolgotrajnem pridiganju sestre pri naši pediatrinji, da zdaj pa res ni več razloga, da še vedno lula v plenice in, da je samo trmasta in NOČE lulat v kahlico).

Potem smo pa imeli eno uro časa do zaprtja laboratorija. In ta tapametna sestra nam je vrečko zelo površno prilepila in ves urin je stekel ven! Preostali del večera je bila ena sama prošnja, naj se vendarle polula v kozarček. Seveda se ni polula. Imamo še eno vrečko, a jo tako moti, da nikakor ne pusti, da ji jo prilepimo gor.

Torej – KAJ NAJ ŠE STORIMO? Mislili smo ujeti urin in ga takoj zjutraj nesti v laboratorij, a nam ni uspelo (naša pediatrinja je tam samo do 11, potem je do ponedeljka ni). Zdaj sem prebrala, da urin itak ne sme tako dolgo stati.

Obupala sem. Imate zame kak nasvet?

Tisočkrat hvala!

Kaj pa ce bi jo v toplem prostoru, posedli na kahlico(ce bo hotela, seveda), pokrili in jo zabavali s petjem, igricami in knjigicami dokler se ne polula. Jaz sem dala kozarcek kar v kahlico.

Dajte ji veliko piti ,potem jo odnesite na kahlico in odprite pipo naj teče voda .
Ni vrag ,da ne bo kaj priteklo:))

Pri mojem malčku jaz vedno ,predno mu v kopalnici preoblečem plenico, odprem pipo ,da teče kako minuto – se takoj polula in mi potem ne šprica okoli ,ko brca brez pleničke.
Bila sem pa v začetku parkrat mokra ..))

Evo, naša je isto stara, pa tudi noče kakat in lulat na kahlico. Čez poletje je že pridno ostala suha (tudi med spanjem), potem pa je jeseni kar naenkrat zopet začela lulat v hlače. In se mi je zdelo brez veze otroka v nekaj silit in ga frustrirat. V zd se pa niso imeli pravice zdražat.

Ja, pri nas je bilo tako, da smo jo tudi lovili s tisto vrečko okol. Po večkratnih poskusih je uspelo.

Meni so rekli, da urin ne sme biti star več kot pol ure!

Uboga mamica! Mi smo imeli podobne težave s hčero od 6 mesecev do 3 let, ker smo morali mesečno testirati urin zaradi kontrole zaradi refluksa. Nikoli ni bilo težav, da bi se polulala, razen ko smo šli v mestno bolnico. enkrat smo čakali skoraj pet ur! Kot se spomnim, smo vedno nalimali vrečko in pri deklicah je to posebna umetnost. Paziti je treba, da se rob vrečka, od jer se odlima “pokrovček”, da natančno na začetek sramne kosti, ker je sicer vse zaman in urin steče mimo. Če pa se prav nalima, lahko otrok s tisto vrečko tudi bolj svobodno miga, ko se vrečka napolni, jo pač odlimamo.
Takrat je poleg te klasične vrečke obstajala še ena posebna vrečka, ki se je dala lažje nalimati, dobili pa smo jo na otroški mestni bolnici, na nefrološkem oddelku, izumil jo je dr.Kenda in je zaradi cene neradi dajejo. Se jo je oa dalo precej lažje namontirati, pa še na sanfordu so bili rezultati pravi.

Kaj bi svetovala? najbrž je ob tej uri že vse zamujeno oziroma najbrž greste jui spet v ZD. Jaz bi vseeno poskusila, da sestra PRAVILNO ponovno nalima vrečko, ker je preizkušeno najbolj zanesljiv način za lulanje. če pa sta jutri s hčerko doma, jo imejte slečeno, brez pleničk, v puloverčku in nogavičkah s copatki. Pri sobni temperaturi okrog 20 stopinj se bo najbrž prej polulala, ker jo bo malo zeblo in za to priložnost ji poskusite “uloviti” urin s čistim plastičnim kozarčkom.

Srečno!

Danes ji pošteno umijte luliko, ne jo namazati, oblecite jo bolj površno. Ponoči okrog 4. ure ji na hitro s toplo vodo obrišite spolovilo, osušite in še napol v spanju nalimajte vrečko. Stekleničko čaja v roke pa skupaj v vašo posteljo, da deklica zaspi nazaj zjutraj bo sigurno kaj v vrečki.

Če ne bo naj še kaj spije. Z vrečko vret jo postavite v banjico tuša in ji povejte, da bo vrečka padla stran, ko bo pritisnila in začela lulati. Lahko se tudi vsede na kahlico.

Zadostuje samo epruetka pripeta k MOB vrečki, oziroma velika žlica urina. Do odhoda v laboratorij shranite urin na hladnem (balkon pri današnjih temperaturah).

LP !

Mi smo imeli enake probleme, s tem , da me je sestra na urgenci na Metelkovi tudi nadrla pri cca 2 letih, ker otrok ni lulal v kahlico.
Jaz sem naredila takole: V flaško sem ji že prej naštimala frutek ali kaj podobno sladkega . Potem sem jo dala na previjalno, zalepla vrečko, pokrila z dekico in še eno flaško sladke pijače ( načeloma ji to nismo dajali, je bila zato bolj vesela in je vse popila) in potem sem jo zabavala, dokler se ni polulala. Včasih je bila tudi kakšna majhna nesreča, pa je šlo mimo. In ponovi vajo.
Res pomembno pa je pravilno umivanje. Jaz sem jo po vsej proceduri še s sterilno gazo in sterilno fiziološko, da ne bi bil ves trud zaman.
Veliko sreče.zdaj že obupana napisal:

> Naša punčka je zbolela. Stara je 2,5 let. In, na grozo vseh
> zaposlenih v ZD, še vedno lula v pleničke. Potrebno je bilo
> dati urin. Ob petih popoldne smo dobili vrečko na luliko (po
> dolgotrajnem pridiganju sestre pri naši pediatrinji, da zdaj pa
> res ni več razloga, da še vedno lula v plenice in, da je samo
> trmasta in NOČE lulat v kahlico).
>
> Potem smo pa imeli eno uro časa do zaprtja laboratorija. In ta
> tapametna sestra nam je vrečko zelo površno prilepila in ves
> urin je stekel ven! Preostali del večera je bila ena sama
> prošnja, naj se vendarle polula v kozarček. Seveda se ni
> polula. Imamo še eno vrečko, a jo tako moti, da nikakor ne
> pusti, da ji jo prilepimo gor.
>
> Torej – KAJ NAJ ŠE STORIMO? Mislili smo ujeti urin in ga takoj
> zjutraj nesti v laboratorij, a nam ni uspelo (naša pediatrinja
> je tam samo do 11, potem je do ponedeljka ni). Zdaj sem
> prebrala, da urin itak ne sme tako dolgo stati.
>
> Obupala sem. Imate zame kak nasvet?
>
> Tisočkrat hvala!

Jaz sem zgrožena nad obnašanjem sestre – ja kje pa piše da mora otrok pri 2,5 letih lulati v kahlico. Bo že, ko bo pipravljena, nikakor je ne sili in forsiraj. Mislim, kaj se grejo!!

Glede vrečke pa, zjutraj ko jo previjaš, ji umij luliko in ji ti nalepi vrečko, v tem času, ko ji ti lepiš pa jo naj nekdo zamoti. Čez pa ji daj pleničko, tako da ne bo imela občutka da ima nalepljeno vrečko.

Veliko uspeha.

Upam, da vam je v tem casu podvig ze uspel in da se bo malcica cimprej pozdravila. Kar se pa sester tice pa brez komentarja. Nekatere so pa res ……

Hvala vsem skupaj za odgovore!

Ne, urina nam še ni uspelo ujeti 🙁 Za vikend smo si zadali pomembno nalogo, odločili smo se, da ulovimo kapljico ali dve, ki naj bi pricurljali po dekličinih nogicah. Za kahlo še slišat noče, torej nam ostane le naga ritka in mile prošnje, naj malo pritisne, ko za sekundo čepi nad lončkom. Ko zagleda vrečko, zbeži na drug konec hiše. Saj bi jo lahko na silo spravila v ležeč položaj, a pri vsem brcanju je nemogoče pravilno namestiti vrečko.
Po pravici povedano – nimam upanja.

Pišem pa vam zato, da vam povem, da že pol leta pri zdravniku non stop poslušamo samo: “A bo šla s pleničkami v šolo?” Ker smo se šele začeli uvajat v vrtec, smo precej pogosto tam. Saj veste – vneto uho, rota virus, gnojna angina… Nimamo sreče, da bi naleteli na našo zdravnico. Tako nikoli nobene ne zanima, po kaj smo prišli, ampak takoj začne: Ja, zakaj pa še ima pleničke? A je ne mislite nič odvadit? Kaj si pa mislite – da bo kar sama začela hodit na stranišče? Kaj pa tako dolgo čakate? …

In potem obisk pri zdravnici mine v znamenju njenega teženja o pleničkah, na koncu pa nam predpiše antibiotik, ne da bi jo sploh dobro pogledala. Naša mala gre tja zelo rada, ker se ji zdi fino, da ji poslušajo srček, gledajo v uho in grlo. Ampak imam občutek, da jo bo kmalu minilo, ker mora reva poslušat to teženje. Pri tej starosti pa tudi že malo ve, o čem govori teta, ne?

Nisem nameravala biti tako dolga. Poanta mojega pisanja je bila povedati: ne, niso samo sestre sto let za luno, tudi zdravnice so. Žal.

Hvala za vaše nasvete! Včeraj sem bila že res obupana. Zelo ste mi pomagale!

Kakšnega pametnega nasveta, kako uloviti urin, žal nimam, razen fore s kahlico in odprto pipo, ampak meni se ne zdi pa nič posebnega, če pri tej starosti še vedno lula v plenice…

Hvala! To mi veliko pomeni! Jaz sem pa mislila, da smo zadnji, ki še lulamo v plenice… Vsaj tako so nam dali vedeti v ZD.

Nasveta nimam, s temi vrečkami smo tudi mi trpeli križev pot – v tolažbo le to, da je pri fantkih lažje… Me je pa razjezila omemba sestrine pridige. Moja hčerka je začela lulat na školjko pri dveh letih in osmih mesecih, njena prijateljica celo po tretjem letu. Eni prej, drugi kasneje, sploh pa 2,5 leta sploh še ni pozno! Poleg tega ti glede takih stvari medicinska sestra nima kaj soliti pameti!

Naslednjič,ko vaju bodo spet sekirali zaradi plenic jim reči:

Ah saj bo kmalu lažje,ker si bo znala sama plenice menjat.

New Report

Close