KAKO NAJ UTIŠAM SOSEDOVEGA PSA?
Lastnik psa mora poskrbeti, da pes ob urah počitka ni moteč za druge. Če se z lastniki ne da pogovoriti, podaj prijavo na policijo zaradi kaljenja nočnega reda in miru. Zna zaleči, če jim bo policija začela trkati na vrata. Če je pes tudi drugače moteč za okolico in se nad njim pritožuje več sosedov, lahko celo odredijo odvzem in ga pridejo iskat iz zavetišča. Nedavno smo imeli primer v naši vasi, ko je imela starejša gospa psičko. Ob gonitvi se je zbiralo pri njej – na cesti, na pločnikih, na zelenicah… veliko število okoliških tudi klatežkih psov, ki so tam kar “bivakirali”, opravljali potrebo, lajali… in je vse skupaj bilo za tiste sosede precej moteče. Skratka, psico so (po parih urgiranjih, da mora poskrbeti za psico) odpeljali z društva za zaščito živali, čeprav je bila gospa proti.
Kaj si nora? Veš kak šok je to za žival??!!!! Da ne govorimo, da je poleg tega tudi kaznivo dejanje! Pa kako lahko kaj takega napišeš? Nimaš niti malo čuta za živa bitja?
Glede rešitve problema pa: verjamem, da je moteče, ampak to mora urediti lastnik, zato kar zahtevajte pisno od njega. Če ne bo uredil, ima pristojnost policija (kaljenje nočnega reda in miru).
ja s kom pa boš to uredil, če ne z lastniki psa. Ljubezen do živali gor ali dol, zvečer imamo vsi radi mir.
Pa kje laja ta pes, zunaj ali je notri na hodniku in ima odprto okno in se sliši ven?
ful mi ni jasno, kaj želiš tu na forumu slišat?
normalno, da povej sosedom da te moti lajanje pozno zvečer in naj psa umirijo.
tudi mi imamo sosede, ki imajo psa in veliko laja, ampak imamo srečo in nas zaenkrat to ne moti. Če pa bo poleti zvečer non-stop lajal, pa bom pozvonila in prosila gospo, naj psa utiša. In to na lep kulturen način. Saj živimo v mestu in med ljudmi, katerim ne smemo vsiljevati naš način življenja. Po 22h zvečer ni dovoljeno niti trave kosit, niti razgrajati, niti kaliti nočni mir. Nekdo, ki ne sprejme tega, naj gre živet nekam na samo, km vstran od naselij.
lp
Kaj naj pa jaz rečem. Sosedje v bloku – stanujejo nad nami so imeli psa, ki je non stop lajal in tulil. Ravno sem se navadla, je pes poginil. OK, sem rekla, sedaj bo pa mir.
In ne. Sedaj, ko nimajo psa otresajo na okno cele vreče ptičje hrane, tako, da je sedaj še hujše, saj se hrana streša še na moje okenske police, tako, da je okrog oken cel dan, non stop okoli 50 vrabcev. Da o drekcih ne govorim.
Kaj naj storim? To je noro.
Raje bi videla, da bi bil pes še živ. Ga prav pogrešam.
Če pustim ob strani dejstvo, da je metanje petarde pred psa pravzaprav mučenje živali (ne samo zaradi šoka in strahu ob poku petarde, pač pa tudi zaradi tega, ker mu lahko poškoduje sluh, ki je pri psu izredno občutljiv), pa me vseeno zanima, zakaj bi pes nadalje nehal lajati, če mu kdo vrže petardo. Takrat zaradi šoka res neha in se najbrž kam zavleče, ampak če ne bo spet lajal še isti dan, bo pa gotovo naslednji dan spet začel veselo lajati. Razen če nisi imela v mislih, da bi mu vsak dan metala petarde. Potem bi verjetno res nehal. Ampak v tem primeru ga lahko tudi ustreliš. Garantirano neha lajat.
A ja, psičko odpeljejo – kaj pa vse Casanove. ki jih njihovi lastniki niso imeli pod kontolo in so lahko motili sovaščane? Verjetno jih je večina itak bila last prav teh, ki so se nad psičko pritoževali.
Vsak mora poskrbeti, da njegova žival ne lazi brez spremstva, kjer se ji zahoče in da ne moti oz. ne ogroža drugih.
Oprosti, ampak opisala sem situacijo, ki se je zgodila pri nas. Nisem zraven dopisala svojega mnenja in ali se s tem strinjam ali ne.
Lahko pa ti vseeno povem, da se mi zaradi psičke zdi veliko bolje, da so jo odpeljali, ker je bila stalno privezana s ketno ob polomljeno in gnilo hiško in so jo psi kar naprej naskakovali, umakniti pa se ni mogla nikamor. Lastnica očitno ni bila sposobna dobro poskrbeti zanjo. Da so lastniki psov, ki so jo obletavali, tudi svojega denarja vredni, pa je itak jasno. Vendar moram reči, da se mi zdi, da nekateri od teh sploh niso imeli lastnikov, ker te iste pse srečuješ povsod po vasi brez ovratnice in brez nadzora. Ker se blizu nas ne zadržujejo (vidiš jih zdaj tu, zdaj tam) in ker očitno nikogar ne motijo, hkrati pa gotovo dobijo nekje hrano, pač ne kličem Društva za zaščito živali.