kako naj varčujem
Z možem sva v zgodnjih 30ih, imava dva predšolska otroka, manjši kredit za stanovanje (19.000€) in obilo tekočih stroškov. Mesečni prihodki družine so cca 2300€.
Zaenkrat varčujeva le za otroka – za vsakega rentno varčevanje po 50€ mesečno. Oba imava sklenjeno tudi navadno življensko zavarovanje po 30€ mesečno za dobo 25 let – kot osnova v primeru, če se nama kaj zgodi. Mož ima preko službe tudi urejeno pokojninsko varčevanje preko kapitalske družbe.
Vprašanje pa je – kaj mi svetujete, kako naj še kaj privarčujem? kako varčevanje naj sklenem? Zaenkrat ne morem preko 30€ mesečnega vložka – predvidevam, da bo v nekaj letih finančna situacija boljša in se bo dalo temu znesku še kaj dodati. Kaj mi svetujete?
Predlagam dve stvari:
1. izračunajte vaše fiksne mesečne stroške (tiste, ki se jih ne da zmanjšati čez noč). Ta izračun vključuje vse kar gre iz vašega računa. Npr. posojilo, položnice, hrana, vrtec, avto, zavarovanja… Tu ne štejemo obleko, sladoled, badminton – ker brez teh reči lahko živimo. 🙂
2. Odprite varčevalni račun na vaši banki (dobra stara banka!) in si privarčujte znesek vsaj 3-6 mesecev fiksnih mesečnih stroškov. Zakaj takšne znesek? V primeru najhujšega ali izgube službe boste vedeli da lahko preživite brez prihodkov 3-6 mesecev. To je dovolj časa da si poiščete novo službo brez stresa.
To priporočam vsakemu. Zelo preprosto, vendar je ogromno ljudi, ki tega ne počne. Je pa neverjetno kakšen občutek miru vam ustvari dejstvo, da na varčevalnem računu imate zalogo denarja za 6 mesecev življenja. Izredno pomembno!
Pa še nekaj… naj bo ta denar likviden! Kar pomeni: naj bo vezan, toda na krajši rok v primeru da ga boste potrebovali.
Lp
Se strinjam z zgoraj napisanim.
Anja27, ne boste verjeli, koliko denarja potrošite po nepotrebnem, če se boste malo poglobili v to, kam denar gre. Vsi tile, ki nam dnevno pošiljajo reklame, so geniji psihologije prodaje. Več kot preveč porabimo samo zato, ker je en izdelek v akciji, se zato zapeljemo tja (bencih) in zraven tistega izdelka kupimo še 5 drugih stvari, ki jih drugače ne bi in jih tudi ne bi potrebovali in pogrešali.
Se strinjam. Jaz varčujem na varčevalnem računu in delam vezavo na tri mesece. Nekaj se da privarčevati, važno, da je ločen račun.
Najlepša hvala za odgovore..
Ja, od novega leta dalje (novoletna obljuba :-)) si beležimo stroške in prihodke v excelovo tabelo. Naš daleč največji strošek je strošek trgovine (hrana+kozmetika). In lahko rečem, da je 20% tega zneska preveč, ker sem ugotovila, da kar enkaj kupujem brezveze – jogurte, ki jih ne jemo, preveč sadja, ki zgnije ipd. Tako da zdaj pač dvignem mesečno določeno vsoto gotovine za trgovino in to ej na voljo. Ker sicer sem ugotovila, da kar dajem tisto kartico, pdopisujem oz. vpisujem kodo, znesek pa kr preslišim….
Varčevalni račun pravite, torej….to bo najbrž res najlažje za začetek.
Še eno vprašanje bi imela. Sicer oba z možem že imava navadno življ. varčevanje, ampak je zajamčen znesek za vsakega cca 10.000€ v primeru smrti. Kar ni kaj dosti, če ostanem sama ali on sam z otroci. razmišljava o življ. zav. samo za primer smrti za znesek nekje 50.000€. Malo sem si pogledala ponudbo in Wienner Stadtishe zgleda ugodna. Ima kdo izkušnje s takimi zavarovanji?
še enkrat hvala!
Lepi, to je neumnost, kar si napisal.
Gospa ima veliko obveznosti, če si slučajno spregledal… Ima kredit, ima dva od njenega dohodka odvisna otroka… Vse to je vezano na dve plači. In če se njej pripeti tisto najhujše, se morajo otroci izšolat, kredit se mora poplačat… Temu služi življenjsko zavarovanje, če še morda ne veš.
LP