Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako najbolj enostavno odstraniti kamen v WC školki

Kako najbolj enostavno odstraniti kamen v WC školki

V tem tednu sem obljubila eni gospe, da ji počistim po stanovanju. Prosila me je zato, ker me pac osebno pozna in ker mi zaupa tudi, da bom dobro opravila, ceprav pa sploh nisem profesionalka in do zdaj sem bolj ali manj cistila le svoje stanovanje.
Ker pa doma to pocnem sproti, si pri nekaterih stvareh trenutno ne znam pomagati.
Gre za njeno WC skolko, ki ima v izhodnem kanalu trdovratni kamen,v debelini tanjše zapestnice. Vem da samo z metlico in cistili, ki so v vsakdanji uporabi, tega ne spravis dol. Vem, da mi je nekoc prijateljica povedala za varekino, ko je sama imela tak problem. Da jo nalijes v izhodni kanal, namesto vode, ki se tam obicajno nahaja in da pustis skozi noc in zjutraj zdrgnes, ter spustis vodo. Oziroma pustis par ur notri in ne gres na wc. Za gospo to ne pride v postev, ker hodi na potrebo tudi ponoci in velikokrat cez dan, zato me zanima, ce obstaja kaj, kar bi v krajsem casovnem terminu odstranilo to nadlogo, naprimer v cca eni uri. Oziroma, kako ste ve ukrepale, ce ste slucajno imele tak problem.
Jaz osebno pri sebi doma se nisem imela teh tezav.

jaz sem enkrat natresla pol skodelice tistega belila za perilo, kakšen vanish oxi … whe stopilo, bleščeče kot solza

A ni lažje in tudi ceneje, kot da greš zdaj ne vem kaj kupovat za tak kamen, školjke zamenjat, pa potem sproti skrbet za čistočo?

Jaz sem vlila v wc kakšen liter vrelega kisa za vlaganje, ko sem čistila za najemniki, ki niso redno čistili. Je šlo ogromno dol. Če bi ponovila vajo še enkrat, bi bil wc kot nov.

Menim, da je prav, da ni tudi vsaka za čistilko. Če je tako., pokličeš profesionalce, kot npr. deratizacijo, kdadar sami ne morete urediti. A ni jasno, če vam še to plačajo?

Opravičujem sem za pravopis, ker ne vodim sistema, ko pač skače gor ali dol in po svoje kakšno besedo zariše. Da bo jasno. In mir. Ker berete čisto vsi in vse in se polomite včasih tudi tam, kjer ni potrebno.

Pri nas je bila školjka že notri in je zgleda slaba kvaliteta keramike, ker je po parih letih kar bleda, ne da sivi, se mi zdi, prav da belina bledi, pa tudi notri se je kamen nabral. Sicer je redno, dnevno čiščena, kamna ni tako grozno veliko, je pa le obarvano…
V grelnik vode nalijem vodo in vrečkico citronke, ki očisti kamen. Bi šlo to tudi v školjki?

Pri nas je bila školjka že notri in je zgleda slaba kvaliteta keramike, ker je po parih letih kar bleda, ne da sivi, se mi zdi, prav da belina bledi, pa tudi notri se je kamen nabral. Sicer je redno, dnevno čiščena, kamna ni tako grozno veliko, je pa le obarvano…
V grelnik vode nalijem vodo in vrečkico citronke, ki očisti kamen. Bi šlo to tudi v školjki?[/quote]

abosolutno. pa nič šparat s citronko.

Greš v Eurospin in kupiš za cca 0,60 eur 1 liter (manj močne) solne kisline. Vodo iz sifona školjke čimbolj poberi ven in nalij to kilsino. Če je kamna res veliko bo ena ura premalo a še vedno bolje kot kaj drugega. Postopek pač večkrat ponovi, vsakič se bo odluščilo več. Seveda moraš tudi z metlico podrgniti. Meni je uspelo res debelo plast odstraniti po treh ponovitvah.

Daleč najbolj učinkovita zadeva za trdovratni vodni kamen je klorovodikova kislina. Iz školjke poberite vso vodo z majhnim lončkom, dalje popivnajte z gobico do suhega. Polijte enakomerno s to kislino. V trenutku kamen popoka in ga lahko po koščkih odstranite. Školjka je kot nova. Z nobenim drugim čistilom ne sčistite tako temeljito. Splaknite. Kisline NE uporabljat za kovinske površine, ker potemni.

kje pa kupiš klorovodikovo kislino? hvala

V Mercator tehniko po solno kislino (tehnično) 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in brez pivnanja vode vlij v školjko cca. 2dcl. Nujno si pri tem početju nadeni zaščitna očala in prostor imej prezračen da ne vdihneš hlapov. Ko vliješ v školjko kislino ne zapiraj pokrova ampak školjko neprodušno pokrij z najlon folijo za živila. Po 15 minutah folijo odstrani in s ščetko malo podrsaj po preostali umazaniji in potegni vodo. Pazi na oči in dihala. Školjka bo čista kot nova.

Skoljka ni njena. Bos ti placala za novo?

Kamen v skoljki nima nobene zveze s cistoco, ampak s kolicino Kalcija v vodi. Saj si verjetno slisala, da imajo eni trdo, drugi pa mehko vodo?

Najbolj preprosta in najmanj nevarna metoda je, da iz skoljke popivnas vodo, zlijes toliko kisa za vlaganje, da bo pokril kamen, ce je kamen visje, namocis ali cunje ali toaletni papir v kis in ga polozis na kamen. Pusti 1 uro do dve, odstrani papir/ cunje in zdrgni s krtaco. Ce je treba, ponovi. Ce imas moznost pustiti nekaj ur, lahko samo orbrises. Nikakor pa ne cez noc, ker lahko razje keramiko. Katerokoli kislino bos uporabila, kot je ena ze rekla, se obvezno ogni kovinskim delom. Lahko jih obrises, a ne puscaj na njih kisline.

V skrajnem primeru lahko to isto naredis s kokakolo, ker vsebuje fosforno kislino. Z HCl se jaz ne bi hecala, ker je prejedka.

Z razredcenim kisom lahko tudi lepo spoliras kovinske pipe.
V skrajnem primeru lahko to isto naredis s kokakolo, ker vsebuje fosforno kislino. Z HCl se jaz ne bi hecala, ker je prejedka.

Jaz sigurno ne bom plačevala za neko školjko, ki se me ne tiče, brihta.
Bi pa preračunala ali se bolj splača novo školjko kupit ali kupovat vsemogoče, kar bo ali pa tudi ne delovalo. Ker očitno ne gre za kamen, ki se je nabral v enem tednu.

Ti lih nisi prebrala uvodnega posta, da ni njena školjka. Manj pij! Bo šlo?

Samo tebi gre pa danes nekam veliko pijača po glavi, kaj?

Probaj s kompresorjem .

A je to kdo res sprobal in deluje?

Tok kot teb. Ponavad si precizna, dons si polna felerjev pri branju.

Res?
Če so čistila strošek ali avtorice, ki bo čistila ali gospe, katere školjka je tole zgoraj, se splača precenit, kaj se bolj splača. Ker školjka zelo verjetno ni nek top shit, torej…

Oblogo kamna boš spravila stran samo s solno kislino.

V Mercatorju in ostalih navadnih trgovinah je ne prodajajo več (zakonodaja), zato boš morala v Merkur.
Lahko kupiš navadno, v oranžni embalaži, ali tehnično, močnejšo, mislim, da je v prozorni. Vsekakor moraš najprej z majhnim lončkom in na koncu z gobico spraviti ven vodo, nato naliješ 2 flaši solne kisline in spustiš pokrov wc školjke, čez pa daj polivinil (da hlapi ne uhajajo ven). Solna kislina namreč razjeda tudi vse, kar je kovinskega in tudi ogledala – da ne bodo kovinski predmeti in ogledalo postali lisasti in zeleni, zaščiti školjko z polivinilom.

Po nekaj urah zdrgneš školjko z grobo krtačo, seveda z ustreznimi očali in rokavicami. Pa čimmanj direktnega vdihavanja.

Vse ostalo, kar se prodaja kot čistila, ne bo zaleglo, tudi razni kisi in sode ne.

Kakšne dve flaši!????

Dovolj je, da v vodo, ki je že v školjki vliješ od pol dl do 1dl solne kisline, pustiš kake pol ure in zdrgneš, če ni šlo vse stran ponoviš postopek.

Na netu pobrskaj kje lahko kupis domal. Vlij v skoljko in pocakaj pol ure. Zdrgni z scetko in bo wc kot nov. Jaz ga uporabljam ze nekaj let. Cistim hise in mi pride zelo prav.

Samo vodo iz školjke poberi ven. Vlij alkoholni kis in počakaj cca. 2 uri. To je vse. Če slučajno kaj ostane, ponoviš postopek še enkrat ali dvakrat. Pri res trdovratnem kamnu daj še malo sode. Bo nastala kemijska reakcija, ki bo vse spucala. Strošek tega je skupaj kakšen evro ali dva.

Coca cola pa v resnici nič ne pomaga, to nekdo gor sprašuje.

Kot so že nekatere predhodnice rekle, za zastaran kamen pomaga edino le solna kislina. Kupi se v Merkurju in drugih specializiranih trgovinah. Ni treba zelo dolgo pustit,(do ene ure maksimalno, vmes malo “pobutaš” kamen, pa še počakaš, če je treba) pa gre. Je pa treba malo butnit kamen, da odpade.( sem ga že tudi z rokavico ven pobirala po kosih, če ga je bilo res veliko) Kar splakne se pa ne kar en dva tri.
Pa zaščita za roke, nos, pa bognedaj da ti špricne na roko. Je takoj opeklina. Vodo iz školjke odstraniš, pa doliješ toliko kisline, da je prekrit ves kamen.
Sem čistila podobne zastarane kamne, tudi do par cm na debelo, preizkusila vse kar so ti svetovale tukaj gor, pomaga pa edino le solna kislina. (lahko še kakšna druga kislina , samo ne vem kje jo lahko kupiš kar tako).

New Report

Close