Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako (najceneje) do spletne strani?

Kako (najceneje) do spletne strani?

Mene zanima, kaki so stroški, če si fizična oseba omisli spletno stran. In postopki, seveda.

– registracija domene – zakaj ima vsak ponudnik svojo ceno?
– gostovanje – kaj to pomeni in čemu služi? Pa kolikšen strošek je to, če je že nujno 😉
– kako najceneje (zastonj) izdelati spletno stran (brez kake e-trgovine), besedilo, par strani, slikce, povezave, komentarji,..
– še kaj, kar bi človek moral vedet?

če ti ni važno da je na tvoji lastni domeni – npr http://www.jalur.si – gre lahko vse brezplačno; npr. na weebly.com. Samo potem bo naslov npr takle: jalur.weebly.com.

Takih servisov, ki omogočajo poceni/zastonj osnovne internet strani imaš na netu precej. Sam vem za weebly, ker sem pravkar naredil eno stran za kolege tam.
Pa tudi ta omogoča, da si strani preneseš na svojo domeno, čeprav so fizično pri njih.

Slovarček:
registracija domene – cene so različne, ker imajo to možnost. Pač poišči najcenejšega domačega. Domačega če želiš zanesljivost.

gostovanje – pomeni da dobiš prostor na njihovem računalniku, kamor postaviš strani. Temu računalu se reče server in ima nekaj za to prilagojenih programov ter stalen in hiter priklop v internet. Ni nujno, ker imaš nekaj takih osnovnih zadev tudi zastonj – npr. Google sites, weebly, itd.

Priporočam weebly….tudi sam uporabljam (lahko preveriš: http://wuphoto.weebly.com/[/url]) 😀

---- sledite mojemu blogu na: http://zygawehar.blogspot.com/

Weebly –
jaz sem v weeblyju naredila tole: www.pleoma.com (se da registrirati tudi na svojo domeno)

Bomo poskusili, hvala vsem. Lucija, tvoja stran mi je všeč. upam, da tudi nam rata kaj podobnega.

Domena – cena je med 5 in 10 €. Priporočam zanesljivega ponudnika domen z dobro zaščito, ker je imel narod že vse mogoče sranje. Lahko tudi tujega.
Gostovanje – ker ljudje dostopajo do tvoje spletne strani 24/7, morajo biti strani naložene na računalniku ki je neprestano prižgan. Tak računalnik se imenuje strežnik. Ker ima vsak strežnik tudi skrbnike, pa tudi oprema nekaj stane, gostovanje plačaš. Tu so cene še bolj različne kot pri domenah – od free variant pa do 15, 20, tudi 30 € na mesec. Pri izbiri gostovanja je dobro imeti ponudnika, ki prodaja domene in hkrati ponuja gostovanje, če se kaj zakomplicira, pa tudi s plačevanjem imaš manj sitnosti.
Odlična predloga za spletno stran, ki jo imaš v mislih je WordPress, ki je sicer namenjen bloganju, a je super tudi za “navadne” strani. Malo se bo treba potruditi, ni pa raketna znanost.
Za konec – če hočeš, da bodo ljudje videti tvojo stran bo treba poskrbeti tudi za optimizacijo in plan, kako bo stran živela. Če nekaj postaviš na splet, ljudje hitro izgubijo zanimanje, če gledajo vedno isto!

__________________________________________________________ 1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Če imaš možnost popraviti …

v generaciji vašega otroka (ne pri generaciji)
ste med starši (ne eni izmed staršev)

Pa kot sem na hitro preletela, tudi kaka vejica, presledek za besedo in ločilom (ločila so levostična, razen izjem).

New Report

Close