KAKO NAPREJ – DODATNO POKOJNINSKO ZAVAROV.
Pozdravljeni MON- ovci in g. Tomc
Zanima me sledeče, drugo leto se izteče 10 let, kar nam v firmi plačujejo dodatno pokojninsko zavarovanje, se pravi drugi steber, znesek 30 eur mesečno. Stara sem 42 let.
Prosim za nasvet, ali privarčevani denar dvigniti in odvesti kar nekaj davka, lahko pa ga dam v mirovanje do pokojnine in prejemam mesečno rento. Vem da tega denarja ni veliko, pa vseeno prosim za vaša mnenja.
Če imate še kakšno idejo, kako s tem denarjem bom vesela.
Lepo se imejte
J
Preverite pogoje, pri kateri starosti sploh lahko dvignete.
Ker država ni pustila prosti dvig plač v določenih panogah, so te dvig plač naredile tako da so del sredstev nakazovali v pokojninski steber ena in dva ter še keri bi se našel.
Vse lepo in prav. Vsi vi sedaj imate na računih nek denar ki bi ga vsaj večina tako ali tako zapravila, še večja večina pa bo ugotovila da je njihov denar čudežno poniknil.
Zakaj?
Če so vam recimo v pokojninsi sklad vplačevali 30 €/mesečno deset let so vam vplačali 3.600,00 € in večina pričakuje sedaj obljubljene donose med 5 in 10% kar bi moralo po desetih letih znesti za 5% donos cca 4.650,00 €, oziroma za 10% donos cca: 6.048,00 €. Vendar glej ga zlomka, upam si trditi da bo večina imela na svojem računu le približen znesek vplačanih sredstev torej za 30€/mesečno nekje med 3.500 in 4.000,00 €
Hvala bogu saj vam v tem primeru nebo potrebno plačati davek na dobiček od naložb ker dobička ni.
lahko pa dokažete da sami znate bolje upravljati z denarjem kod neki državni pokojninski stebri ki se po mojem mnenju samo skrivajo za imeni posameznikov.
bi evro in podobni -ne bluzite in ne kvasite neumnosti.
Odgovor Skupne: Zelo neradi izplačajo,
na račun vam nakažejo odkupno vrednost in ne celotnega,
če imate manj kot 10 let je še 6,5 davka na zavar.posle,
če so vam plačevali bruto( preverite v firmi),potem vam boste pri dohodnini še obdavčeni,(ker je firma nakazovala bruzo prejemke,Vi boste pa še davek, da dobite ven neto.
Sistem je tako naravnan, da Vam ne dajop denarja ven iz pokojninskih skladov, če ga pa že ven poberete Vam ostane bore malo.
Nasveti tipa PRODAJTE IN KUPIZR KRKO V TEM PRIMERU NE DRŽI.
Se pa strinjam, da ni velikih-nikakršnih donosov v teh državnih pokojninskih skladih.
Lep pozdrav