Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako naredite dobrega pečenega zajca?

Kako naredite dobrega pečenega zajca?

Speči bi želela domačega zajca, pa nimam pojma kako. Baje se ga marinira itn. Ali bi bile tako prijazne in mi zaupale kako ga ve pripravite? In kje ga nabavite? Dosedaj sem ga jedla le na obiskih pri neki teti in to je praktično edina vrsta mesa, ki je enotno navdušila celo familijo.

(se že vnaprej opravičujem vsem ljubiteljem teh živali, sori, sori, a tako pri nas pač je)

Kaj se opravičuješ ko pa tole ne bo nič pomagalo temu zajčku ki ga boste “požrli”

Rajši ga spusti na travo da pobegne, ti boš že preživela brez zajčjega mesa….

tudi mene zanima recept. zajec je pa že v zamrzovalniku, tako da ga nima smisla spuščat na travo

Bentiš, še nikoli nisem prosila na MONu za kakšen recept, evo, prvič res nekaj rabim. Sem hotela pač info od koga iz prve roke.

Sej je vseeno.

(kako naj ga spustim na travo, če mislim nabavit zadevo za pečt?!?!? Kaj, a se bomo sedaj delali, da se po mesnicah ne prodajajo kunci al kaj….?)

Kako ga misliš naredit? Razmišljam o temle receptu z marinado (spodaj), ker vem da ga tista teta nekaj marinira. Našla pa sem tudi bolj simpel recept, ko kunca premažeš le s 4 žlicami gorčice in daš pečt.

1 zajec, težak 1 ½ kg
sol
olje za pečenje

Sestavine za dišavno marinado:
sok pol limone
limonina lupinica
4 žlice olja
4 stroki česna
lovorov list
rožmarin
timijan
muškatni orešček
ingver (TEGA SIGURNO NE BOM DALA)
sol
poper

Potek:
Zajca pod tekočo vodo oplaknite, ga obrišite in narežite na porcije. Pri hrbtnih kosih flam (prsi) spnite z zobotrebci.
Kose mesa osolite, natrite z dišavno marinado in jih tesno položite v skledo. Pokrijte z alufolijo in postavite v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pred pečenjem dajte meso na cedilo, da se osuši. Odcejeno marinado prihranite.
Kose mesa nato na vročem olju krog in krog rumeno popecite in jih položite v pekač. Prilijte sok od pečenja in ostanek marinade.
Meso pecite 50-60 minut pri 200°C. Čas pečenja je odvisen od starosti živali.
Za dišavno marinado vse sestavine zmešajte v skodelici.

meso dobim pri mami, zaklanega zajca namaka v vodi z rožmarinom, česnom in čebulo, jaz ga dodatno ne mariniram

čebulo zarumenim, česen, dodam meso, ki ga prej posolim, dobro popečem, dodam velikoooo korenja na palčke narezanega, začimbe: rožmarin, timjan, šetraj; dušim in dolivam vodo -kakšno uro, potem več kot polovico korenja pretlačim, če je potreba še malo pomokam, vendar je dovolj gosta omaka že od korenja

zraven so najboljši domači rezanci

najboljši je pri moji mami, ker ga pripravi na zakurjeni peči na drva

Ma pust ti te kvazi živaloljubce. 🙂

Js ga (zajca) najraje naredim v obari…podobno kot piščanca. Ko sem ga 1x pekla v pečici, je bil zelo suh, tako da je fajn met kakšno omakco zraven…najbrž je fajn da ga prej mariniraš, al pa ga med peko zalivaš…

Drgač jih pa tudi rada pobožam…zajce namreč.

Pa da se boste še bolj zgražale, pri nas doma jemo skoraj izključno samo ovčetino, ki jo dobimo pri kmetu, in ja, zakoljemo sami. Prav tako zajce, in piščance. Govedina je na meniju redkeje, svinjine ne jamo. Mesa sploh ne kupujemo v trgovini, – razen morskih rib…sladkovodne ulovimo sami.

Hvala bogu, da mož obvlada te stvari, ker ko vidim, kako poteka masovna proizvodnja mesa in mesnih izdelkov me kr strese.

Hvala!

grozno!!!
RAJŠI se ne sprašujem kakšni ljudje ste tukaj za računalnikom da tako hladnokrvno in s takim UŽITKOM govorite kako koljete zajce,ovce,…
No ja saj vsi vemo kakšni ste a ne?

Boljše da zaključite debato ker ne boste nikamor prišli,primitivci so pač primitivci in njim ni pomoči!!!!

Za Kuharco

A tvoja mama zajca namaka samo v vodi z dodatkom zelišč, ali doda še kaj kisa?

Pa še nekaj bi vprašala vse tiste, ki se vam gabimo, zato ker pač jemo zajčje meso.

Kaj storiti, ko imaš v kletki samca in samico ločena, in je samec tako p…. da pregrize kletko (v eni noč) in jo …… Po xx dneh se skoti deset mladičev, eden premine, ostali ostanejo. Prostora ni dovolj za toliko živali, tudi hrane ne. Kaj storiti??? Poleti, ko se lahko prosto pasejo zunaj gre, sedaj pa žal ne.

Prejšnji nam je namreč od starosti poginil, sedaj se jih pa je toliko namnožilo, da je bil potreben poseg.

Aja pa še ta ” oče toliko otrok” ne trpi kletke in se sprehaja naokoli, prikličemo ga z žvižganjejm. Radi ga imamo, za v lonec ga ne damo, samo kaj ko jih imaš devet…..

Še enkrat – debata je o pripravi zajca (peka), če se ne najdeš v tej temi, potem se res sprašujem, zakaj sodeluješ tu?

Mi obožujemo pečenega zajca. Zraven paše cel kuhan krompir in zelena solata.

Razkosanega zajca pečem 2 uri na 200 stopinj.
Vsak kos seveda posolim, popram, dodam zmečkan lovorjev list, veliko sesekljane čebule in česna;tako se znebiš slabega vonja. Kakih 15 minut pred poncem pa zajca polijem še z malo belega vina. Tako pripravljen je odličen, za prste polizat!
Zajca večkrat med pečenjem obrnem in polivam z vodo.

LP

Te lahko vprašam:
1. a kose prej kej popečeš?
2. pečeš stalno odkrito?
3. nič ne mariniraš prej?

hvala, lp!

Oj!

Nič posebne marinade, nič predpečenja in ne pokrito.
Zajca najraje pripravljam, ker ob tem sploh ni kaj dosti za delat!

Tole se pa sliši obetavno :-))) Jaz sem namreč poslušala da je veliiiiiiiiiiko dela, da je kar umetnost, da ti uspe itn itn. Očitno nekdo v moji žlahti fino obvlada samopromocijo :-))

Tole se pa sliši obetavno :-))) Jaz sem namreč poslušala da je veliiiiiiiiiiko dela, da je kar umetnost, da ti uspe itn itn. Očitno nekdo v moji žlahti fino obvlada samopromocijo :-))[/quote]

A ni treba nič posebej delat? A daš kar živega not? Ma groza res!

Tudi jaz podobno. Zajca razkosam in operem, v Jena pladenj nalijem 0,5 cm vode in jo (kar krepko) posolim, notri zložim kose. Včasih dodam še nekaj celih olupljenih čebul, ne zato, da bi imel zajec kaj boljši okus, itak je super, ampak ker so take pečene čebule odlična priloga. Ko so kosi na eni strani dobro zapečeni (približno po eni uri do eni uri in pol) jih obrnem (samo enkrat). Ne zalivam nič, tista voda pa do takrat, ko je zajec pečen (cca 2 uri in pol) izpari. Pečem na 200[sup]o[/sup]C.

Eh, probaj ta način, meni je super. Vse kar moraš je, da na 15 minut malo pogledaš, poliješ z tistim sokom,ki nastaja, če ga ni, uporabiš vodo. Na pol ure pa kose obrni. To je vs,e na kar ne smeš pozabit.

SVINJE


Imam raje meso divjih svinj, nikakršne podobnosti z gojenimi pujsi, nasploh je divjačina odlična pa še najbolj zdrava!

Razumem da se ubije kravo ali svinjo, iz katere je veliko mesa za več ljudi. Da pa greš klat enega zajčka iz katerega ni skoraj nič mesa pa je požresnot. Raje ga imam doma na travi kako se pase in crklja, ne ap v krožniku.

Zadnjič smo enega pojedli štirje odrasli ljudje plus en otrok. Je pa bilo zraven kar precej priloge.

Torej piščančjega mesa ne ješ?

zajčetina je doooosti bolj zdrava, kot svinjina ali govedina.

Zajca nasoliš in nadevaš z filo. Le to pripraviš iz belega hruha, jajc, mleka in začimb. Med začimbami ne sme manjkati popra, muškatnega oreščka in petršilja, osoliš po občutku lahko tudi z vegeto. Zajčka ne nadevaj preveč, sicer ti ga bo fila razgnala, saj se med pečenjem meso skrči, fila pa nabrekne. Višek file speci kar ob robu pekača. Različice nadeva s čebulo ali slanino so tudi ok, sam se pa navadno odločim za osnovo, tako kot sem zapisal zgoraj.Trebuha ni nujno zašiti, se pa lažje obrača in kasneje reže, če je zašit. Pred pečenjem zajčka namaži z oljem ali pokrij z tankimi rezinami slanine. Mlad nadevan zajček bi moral bit pečen v dveh urah pri 160-180 stopinjah, ob obračanju na pol ure in zalivanjem z sokom iz pekača.

tle je iz enga foruma za filanga zajca, sliš se slastno.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

New Report

Close