Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako narediti dobro čokoladno glazuro?

Kako narediti dobro čokoladno glazuro?

Vprašanje v naslovu.
Rada bi recept za glazuro za pecivo, ki je lahko malo debelejša, se ne lomi, ni premehka … Kako jo delate?

1,5 dcl mleka
10 dag margarine
1,5 žlice sladkorja
35 dag čokolade

Sladka smetana in jedilna čokolada, stopljeno nad soparo. nekje cca 100.150 ml smetane in 150-200 g čokolade.

najboljši je ganache.
temna čokolada razmerje 2:1, bela čokolada 3:1, v razmerju s smetano.
https://www.google.si/search?q=ganache&rlz=1C1TEUA_enSI650&oq=gana&aqs=chrome.1.69i57j0l5.3869j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
Jaz temnega naredim tudi 2:2 in je mehak, tekoč, ampak se strdi lepo vendar ne preveč in je mehak ko se reže in svetleč.
Klasične čokoladne polivke pa so 100g čokolade in 3 žlice olja. Segrevaš na pari do tekočega.

Ganache pa narediš tako, da smetano segreješ do vretja, vanjo nalomiš čokolado in mešaš, dokler se ne stopi. In dolgo časa je čokolada tekoča, ampak brez skrbi, se bo strdilo.
Če rabiš ponovno tekoče, daš za par sekund v mikro.

to rabiš za prekrivanje recimo kremšnit ali medenjakov? po enem od gornjih receptov (jaz naredim z maslom), potem pa v vroči vodi segreješ (da se raztopi) čokolado najprej do 38-40 stopinj, malo ohladiš in nato ponovno do 33 stopinj … (pomagaj si s termometrom za merjenje temperature čaja) … je zakomplicirano, ampak pride res lepo …

Sladka smetana + čokolada in nekaj ruma. Lepa, bleščeča in okusna. Lomi se ne, je pa bolj mehka kot margarinasta.

Jaz pa ne povem kako jo delam.
Sem se dolgo ukvarjala s tem vprašanjem, nihče mi ni zaupal ničesar in tako sem z leti prakse svetlečo in gladko glazuro “naumila” sama.
Zato ne povem.
Ja vem, grdo, ampak, tako pač je.

Za torto velikosti modela za torto (misim da je 38) 200 g čokolade 150 g masla. Stopim na sopari in polijem in potem odvisno kaj hočem. Če hočem gladko z nožem pogladim, včasih z vilicam take valovitke naredim. Meni se po tem receptu ne lomi, je gladek in tanek preliv. Dober tek!!!!

Na napakah drugih se nisi naučila NIČ. Žalostno!
Pa ne misli, da potrebujem tvoj recept, ga imam sama 😛
Bi ga tudi povedala avtorici a jih je dobila že itak dovolj!

Ja, no, če služiš s tortami te razumem, drugače je pa brezveze. Kaj imaš od tega da ne poveš, pa tudi nam je vseeno, če ne poveš. 🙂

Hvala vsem, ki ste izdali svoj recept. Bom poskusila po vseh po vrsti, pa ni šment, da eden od njih ne bo ta pravi!
Za tiste, ki ga imate, pa ga ne date – boh vam žegni! 🙂

New Report

Close