kako narediti kefir :)
Prikazano in opisano
http://mojkefir.blogspot.com/2012/06/kako-doma-pripraviti-mlecni-kefir.html
Prikazano in opisano
http://mojkefir.blogspot.com/2012/06/kako-doma-pripraviti-mlecni-kefir.html%5B/quote%5D
Sem tole na hitrico prebrala … mah, ti jaz kar izkušnje iz prve roke povem, ker ni nujno vse tako, kot tu piše vedno.
Kefir, ko zamenja “okolje” zna kdaj pa kdaj mal zaštrikat, kar pomeni, da morda ne bo prvič naredil kefirja v 24 urah. Ne sekiraj se, pusti dlje ali zamenjaj mleko. Nobene potrebe ni po dolovanju malo že narejenega kefirja zraven, zna bit celo mal prehudega, premočnega okusa, kar ni povešeči večini (sploh tistim, ki so vajeni trgovinskega). Mleko se je pri meni obneslo najbolje trajno ali pa domače/iz mlekomata ali nehomogenizirano prekuhano – če ga nisem prekuhala, so zrnca v nekaj dnevih, tednih kot da umrla. Premešam le redko, morda v prehodnih obdobjih, ko je notri zelo hladno, sicer traja predolgo, da se naredi, vendar je potem veliko bolj kisel, grudast in ga otroci ne marajo, zato to res izjemoma, kr naredi se slej ko prej, al zrnca gor ali dol.
Pa nikoli nisem komplicirala (ok, morda kak mesec) in uporabljam navadno kovinsko žlico, ravno tako kovinsko cedilo, en pokrivam kozarca z gazo, temveč kar navadnim pokrovčkom (a ga ne privijem), zrnca splahujem direkt pod pipo z mrzlo ali mlačno vodo itd. Vse živo, preživelo, oddala, razdala na desetine kultur, 12 let.