Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako narediti mazilo/kremo iz ognjiča?

kako narediti mazilo/kremo iz ognjiča?

lp prosim za kratek in jedrnat recept za izd.domače ogn.kreme…nekaj sem slišal da se da notri svinjska mast…kaj lahko namesto tega…ognjič na vrtu cveti kot nor..jaz si pa ne znam z njim pomagat :))) sem prebiral na netu…ampak prosim za kak vaš enostaven recept.thx

Točnega postopka ne vem, vem samo, da mora biti svinjska mast a ne sme biti slana.

Drugače pa lahko kaj ognjiča posušiš za čaj. /samo cvetke/

V Avstriji vem, da se kupi ena osnova za kremo, kateri nato dodaš ogljič ali pa kaj drugega.

Moja oma je na ognjič namakala v domačem spuščenem loju – masti. V “ajmer” je dala toliko cvetov, kolikor je šlo in preko prelila loj, prekrila z gazo in pustila na verandi na soncu kak mesec. Potem je čez gazo zadevo precedila in nalila v kozarce, dala na hladno v klet k vinu 😉

Poslušaj na rtvslo oddajo Svetovalni sesrvis, kjer je gost Majes – tam je recept, mislim da je bila na sporedu danes ali včeraj.

Na netu sem našla tole. Namesto masti lahko daš maslo. Nisem še poskusila, verjetno pa bom.

http://www.gape.org/gapes/prispevki/ognjic.htm

sosedin recept na masti:mast počasi segrevaš,dodaš narezan ognjič(cvetove,liste in tanka stebla-5-10cm od cveta)to pražiš 30min.(ves čas mešaš),pustiš čez noč stati(12ur),nato precediš skozi gazo in hraniš dobro zaprto na hladnem.V lekarni se dobi mislim da vazelin-postopka ne vem.
lahko pa cvetove daš v stekleno posodo jih preliješ z olivnim oljem(ekst. deviš.)in pustiš nekaj časa(14dni ali več) na soncu,enako lahko narediš z sivko,šentjanževko,regrat,…
Dobro je imeti takšno sosedo.

http://www.mikavna.si/2010/05/kvalitetno-kremo-si-lahko-naredimo-sami/

ali pa:

Moja mami pa v ognjčevo mazilo namesto masti da vazelin, ki ga kupi v lekarni, letos pa je prvič naredila še ognjičevo mazilo z olivnim oljem in čebeljim voskom. Kako točno ga dela pa ne vem.

Moj recept za kremo
Sestavine:
– pollitrska posodica do vrha polna svežih ognjičevih cvetov
– pol litra olivnega olja
– 10-12 dkg čebeljega voska

Količino voska prilagajam glede na to, kako trdo/mehko želim imeti kremo, saj tudi ognjič sam izloča voskasto sestavino, ki je v bistvu zdravilni del ognjiča.
Olje in cvetove segrejem v posodi nad soparo, da se olje ne pregreje. Ko vidim, da je ognjič zaradi toplote izločil svoje sestavine (postaja čedalje bolj motno in rumeno, to naredim po občutku), pustim stati še kakšnih 10 minut, nato pa precedim skozi gazo ali zelo gosto cedilce.
V tako pripravljeno olje nad toploto vmešam čebelji vosek in počakam, da se raztopi.
Dobljeno tekočino vlijem v prej pripravljene posodice. Mlade mame, ki kupujejo za dojenčke hladilno mazilo, imajo primernih posodic na kupe. Ohladim. Konec postopka.
Začetniške težave
Gostota ni vam primerna: preložite kremo nazaj v posodo, segrejte in dodajte olje ali vosek.
Sama sem po večletnem preizkušanju prišla do teh količin, ki so meni primerne, krema dovolj mazljiva in ne preveč trda. Premehka in s preveč olja je za obraz včasih premastna, pretrde ne moremo namazati.
Namesto ognjiča sem začela uporabljati tudi žajbelj in sivko in sicer žajbljeve lističe in sivkine cvetove. Obe kremi imata rahlo zelenkasto barvo in sebi primeren vonj. Uporabljam ju za mazanje nog in rok, verjetno pa tudi obrazu ne škodi. Če boste po tem postopku naredili kremo iz kamiličnih cvetov, jo naredite bolj trdo in nastal bo odličen bazam za suhe ustnice.
Kako kvalitetno olje želite uporabiti, je odvisno od vas samih. Deviški čebelji vosek prodajajo v čebelarskem centru po 0,25 kg, je svetlejši od voska, ki ga dobite pri čebelarju, diši pa naravnost božansko. Stane okrog 15 € in zadostuje za dober liter olja – iz tega pa se naredi precej kreme. Vosek ni pokvarljiv in ga imate lahko dlje časa.
Seveda lahko kremo pripravite tudi samo iz voska in olja, koža vam bo v vsakem slučaju hvaležna.
Iztisnjene cvetove, ki ostanejo, imajo pa še dovolj sestavin in olja, uporabim tako, da jih vmešam v navadno milo, ki nima dodatkov. Milo, najboljše je bele barve, naribam na navadni kuhinjski ribežen-strgalo, stresem v posodo, v kateri sem prej pripravljala kremo, dodam ožete ognjičeve cvetove, segrejem nad soparo in zmešam. Vročo zmes vlijem v majhne piškotne modelčke (smrečice, rožice, srčke) na peki papir. Milo se mora popolnoma ohladiti in posušiti, da je dovolj trdo. Tako nastale milne piškotke lahko nanizate na trakce iz barvaste rafije, pred in za piškotom naredite vozel, da piškotek ne drsi.
Iz ognjiča nastane rumeno milo, ki je vaši koži prijazno in jo nahrani in zmehča. Iz sivke nastane lepo modro-vijoličasto milo. Oboje je lahko tudi lepo darilo poleg kozarčka domače marmelade.
Želim vam veliko uspeha in da bi se mazale samo s kremami, za katere veste, kaj vsebujejo.
Irena Sergeja Mulej, Študentske sobe Enkadom
VIR: http://www.mikavna.si/2010/05/kvalitetno-kremo-si-lahko-naredimo-sami/

[/quote]

Tako jo delam jaz, le da vedno uporabim rastlinsko mast.

Živi in pusti živeti

recept na Googleju! Ognjič, čebelji vosek in olivno olje. To počaka dlje časa in ne smrdi.Pomaga 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Ali pa ognjič namoči v olivno olje pomaga še bolje.

Jst sem se odločila da bom poskusila doma narediti in mi je kolega svetoval naj uporabim karitejevo maslo 🙂 razni s čebeljim voskom mi ne odgovarjajo, ker ga moja koža ne prenaša

Ognjič, olivno olje in čebelji vosek je najbolše. Če nimaš, pa svinjski salo – samo to mazilo bolj smrdi kot ne.
Isto ali pa še boljše je pa cvetove namočit v olivno olje. S tem oljem se mažem vedno – pozdravila sem si tudi luskavico.

Lp

Ni mi jasno kaj je narobe z neslano svinjsko mastjo?

Najbolj preprosto, najbolj naravno in tudi vegansko:

Rastlinsko mast na štedilniku ogrejemo toliko, da se utekočini oziroma tik preden da zavre.
Vanjo stresemo ognjičeve cvetove, premešamo in pustimo stati dva dni na temnem.

Koičine: sama ponavadi uporabim 2 x 500 g rastlinske masti in 1-1,5 l ognjičevih posušenih cvetov.

Če se po dveh dneh zmes strdi, jo nekoliko ogrejemo, da jo lahko precedimo in nalijemo v lončke. Nato jo hranimo v hladilniku.

Odlično za vsakodnevno nego za vse vrste kože, vse kožne probleme, vnetja, opekline in ekceme.
Toplo priporočam!
Pa lepo bodite!
🙂

Kolikor sem pred leti brskala in se zanimala, je najboljša kar mast, loj, malo poguglaj. Ti stari zdravilci so priporočali to, ker bi naj najboljše prodrlo v kožo, vazelin npr. se pa sploh ne asorbira, temveč ostane na koži, nekaj podobnega. Še nisem delala, a ko bom, bom z mastjo, zaenkrat pa cvetove namakam kar v olivnem olju in potem uporabljamo kar tega. Kot čaj se pa uporabi cvet in listi(po Ašiču).

Meni se zdi z oljem preveč tekoče, svinjske masti pa ne uporabljam, ker sem vegetarijanka. Rastlinska mast je zato za moje potrebe najbolj primerna. Ko se strdu, je prijetno mazljiva. Vedno pa jo hranim v hladilniku.

Vsem veliko sreče pri izdelavi!
🙂

Zdej nevem kok maš cvetov v tej mešanici ampak mi smo nardil tko:
-olivno olje in nastrgan čebelji vosek smo segrevali dokler ni postala to neka tekoča mešanica(torej ni blo ostankov nastrganega voska)
-nato smo dodali listke(mi na zalost takrat nismo mel svežih zato smo kupili sušene iz lekarne) in še to segreval približno 15-20 min
-nato smo z mešalnikom vse skupaj fino fino zmiksal da se je use skupaj pomešalo v tekočo maso
-nakoncu smo dodali še par kapljic eteričnega olja Laškega smilja in vlili v posodice in ohladili
Če rabiš natančne mere mi napiši približno količino listkov/cvetkov.
Upam da sem ti pomagala,lp pa veliko uspehov

New Report

Close