kako narediti omako
Jaz obožujem sirove torteline z gorgonzolino omako (trikotnik gorgonzole zrežeš na kocke in v ponvici razpustiš, dodaš kislo smetano in baziliko, premešaš in to je to), če imaš panceto, bi jo jaz razpustila v vroči kozici, dodala sesekljano čebulo in česen ter malo popražila, nato pa vse skupaj zalila s smetano za kuhanje (mi bolj paše na panceto, kot kisla smetana) in kuhala, dokler se omaka ne zgosti. Sicer pa so, če ti kdaj primanjkuje časa, čisto o.k. tudi sirovi tortelini, preliti samo s kislo smetano.
Omako z gorgonzolo jaz naredim kar tako, da razpustim sir v ponvici in prelijem z njim testenine. Nič ne dodajam smetane ali celo začimb.
Torteline s sirom jaz običajno naredim z bešamelom – na malo masla na hitro prepražim moko (ostane še svetla), zalijem z mlekom, solim, popram, če mi paše dodam malo parmezana, pokuham, polijem, pojem.