Kako narediti spletno stran?
LP VSEM!
Verjetno ste o tem že pisali, pa vseeno upam, da me ne boste grdo gledali…
S partnerjem sva se pred kratkim poročila, zdaj bi pa rada dala slikce na internet… Glede na to, da imava ADSL (pred tem pa seveda SIOL), imava namen dati slikce na freeweb.siol.net…
Porgramske opreme, ki bi bila namenska, nimava…
Kako naj se lotiva stvari???
Po navodilih SIOL-ove službe za pomoč naročnikom sem v Wordu pripravila html dokument, zraven je še mapa s slikami… Oboje sem prenesla na to stran, ko pa hočem odpreti internet nasov, mi javi, da nimam pravice do dostopa do te strani… Na SIOLU so mi rekli, da mi Word ni prav shranil htm datoteke… Poskusila sem še nekajkrat, razlike ni….
Ima kdo izkušnje s tem? Kako ste rešili problem???
Hvala!!!
gordy
Napiši kako je ime spletni strani xxxxx.freeweb.siol.net
lp
/freeweb.siol.net/… Za slashom pride pa uporabniško ime, ki ga dobi naročnik od SIOLA na pogodbi…
Se pa to baje z enim programom naredi… WS_FTP 95 LE… Nekaj takega…
Baje je pri meni problem edino v tem, da Index.htm ni pravilno shranjen… zdaj pa ne vem, kako ga naj drugače shranim….
ja ok, potem pa povej tvojo celotno stran
freeweb.siol.net/gordy ali kako, saj je itaq javni naslov
lp
/freeweb.siol.net/brancrv
to je ta naslov… samo se bojim, da strani ne boš mogel odpreti… no ja, poskusi…
pa hvala, ker si mi pripravlje pomagati!

Datoteko slikce.htm vidiš le, če napišeš cel naslov –
http://freeweb.siol.net/username/slikce.htm
Vendar pozor! Ko si naredila wordow dokument “slikce.htm” ti je poleg naredil še mapo “slikce_datoteke”
ki jo moraš prav tako shraniti na freeweb.
Še lažje bo, če datoteko iz vorda shraniš kot “index.html” (pazi: html, ne htm!”
Potem bo vidna že, če napišeš
Hvala! za vse namige, kako naj rešim zadevo…
Imam pa težavo, ker mi ne uspe shranit Wordove datoteke kot html… l-ja mi ne napiše zraven… Kaj lahko naredim??
HVala še enkrat!
gordy
V WOrdu si izberi shrani kot spletno stran.
lp
To sem naredila, pa mi je shranilo kot htm… ne pa kot html…
Tudi naložila sem, ko pa hočem stran odpreti, mi napiše:
The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
In potem se izgubim (((
hm.. sem skopirala, pa ne ta pravega teksta (( Tole mi napiše:
You might not have permission to view this directory or page using the credentials you supplied.
Ti napiši kako si dala ime dokumentu, ki si ga prenesla na siolov strežnik.
Cel naslov je /freeweb.siol.net/brancrv/,
dokumenti pa: Index.htm in mapa Index_datoteke,
potem pa še: Index1.html in mapa Index1_datoteke

Ad 1) Ali ste prepričani, da je vaše uporabniško ime brancrv? večina uporabniških imen ima 8 črk. Saj ne, da solim pamet, samo vprašam.
Ad 2) Toplo priporočam, da uporabljate same male črke. Tudi to ga lahko zmede. “Slikca.jpg” je drugo kot “slikca.JPG”
Ad 3) V Wordu kreirate dokument in ga shranite kot spletno stran.
Ko kliknete “shrani kot…” izberite “Spletna stran (*.htm, *.html)”
v okencu se pojavi – na primer “Doc1.htm” Prepišite ga z index.html in kliknite shrani. V vaši mapi bo sedaj datoteka index.html in index_datoteke.
(PS: Pazite. raje ne izbirajte shrani kot spletna stran sfiltrirana.)
Ad 4) Če imate XP: v “Moja omrežna mesta” kliknite “dodajte omrežno mesto” (naprej, naprej) in ob pozivu da ga vpišite, vpišite tole: “ftp://brancrv:GESLO@freeweb.siol.net” in naprej, naprej, dokončaj. Z dvoklikom nanj se bo odprlo vaše mesto na siolu.
Bonus:
Nasvetek za začetek:
Napravite več wordovih datotek s slikami in jih shranite v mapo “poroka”
Recimo: pred.html, cerkev.html, obred.html, ohcet.html in zakljucek.html
mapo poroka z vsemi datotekami in mapami (pred_datoteke, cerkev_datoteke …) Vrži na svoj prostorček na siolu (deluje preprosti povleci – spusti).
Tako: tam je sedaj samo mapa “poroka”
Sedaj v beležnici napiši takle test:
Pred poroko
V cerkvi
Med obredom
itd, po istem principu
Tako. Sedaj shraniš beležko kot “index.txt” ji spremeniš končnico v html (index.html) in še to vržeš na svoj siolov prostorček.
sedaj samo še pošlji vsem svojim prijateljem naslov
http://freeweb.siol.net/brancrv
in voila, to je to.

mene samo zanima kakšna je razlika med htm in html;
pa še to: tudi “index.htm”odpre freeweb.siol.net/brancrv/ ne samo “index.html”

razlika?
html ima na koncu črko “L” htm pa ne. In to zaradi MSDOSA ampak nema veze. Jaz še vedno pravim – ziher je ziher, Unix je Unix, html pa html.
Važno je da odpre. Oziroma itak ne odpre, ampak to bo gordy rešla tiktak.
Hm…
Najlepša hvala za vse info!!!
Sicer ne bom zdajle poskušala rešit problema, ampak ni vrag, da mi jutri ne uspe… To so pa res napotki, s katerimi mi mora uspet!!!
Res hvala, jutri vam pa tukaj še link javim, če bo kdo hotel slikce pogledat ))))
Hvala še enkrat!
Gordy

Nekaj osnovnih napotkov za izdelavo spletne strani najdete tukaj:

Pomoč pri izdelavi spletne strani na mail stran-123@hotmail.com lp
Forum je zaprt za komentiranje.