kako narediti?
Kopiram iz starejše teme :
RECEPT ZA IZDELAVO KISA
PRIPRAVA
– izberemo kvalitetna domača jabolka starih sort (najboljša sta bobovec, krivopecelj in druge stare sorte)
– jabolka zmeljemo in sprešamo da dobimo jabolčni sok
PRVA FERMENTACIJA
– jabolčni sok zapremo v posodo z vrelno veho (kupiti v kmetijski zadrugi 5€), ta onemogoča dostop zraka v steklen balon ali sod iz prehrambene plastike (kovina zaradi ionizacije ter kemičnih reakcij ni ravno najboljša izbira)
– sod z vrelno veho postavimo v prostor kjer se temperatura giblje med 25 in 28 st. C in počakamo, da sok popolnoma zavre (1 do 3 tedne) – nastane jabočno vino (jabolčnik, angleško “sajder”) Nižje in višje temperature ustavijo vrenje!!
DRUGA FERMENTACIJA
– Brez prve fermentacije ni pravega kisa!! Tisti, ki kisate jabolčni sok ali v vodi namočena jabolka in ne jabolčno vino, ne veste kaj je pravi in okusen kis!!
– nastalo jabolčno vino pazljivo pretočimo in ga ločimo od usedlin in bele pene, ki so produkt delovanja kvasovk (odstranimo z cedilom, pomagamo si z pretočno cevjo – na vlek)
– v jabolčno vino za hitrejše kisanje in za premoč pred divjimi kvasovkami dodamo ostanek droži od prejšnjega kisa (sluzasta goba)
– na posodo z jabolčnim vinom damo bombažno plenico in jo zavežemo z vrvico (preprečimo dostop mušicam in prašnim delcem)
– soda ne premikamo!! pazimo da sluzasta goba ki se naredi na vrhu ne potone!!! Jabolčnik nam lahko začne greniti, se pokvari. Če goba potone in stvar še ni kisla, tekočino hitro pretočimo in postopek kisanja ponovimo!
– pripravek kisamo 2 do 3 mesece na 20 st C
SPRAVA IN ZORJENJE
– kis nato pazljivo pretočimo (s cevjo), najbolje ga je hraniti v steklenih balonih ali »barik« sodih, ki jih tesnimo (plastika in rosfraj nista ravno najboljša izbira)
– kis se mora nato odležati, da se zbistri in da pridobi okus (hladna in temna klet)
– steklenice čim manj premikamo, da ne vzdvigujemo usedlin
– čistega kisa bo zaradi izgub pretakanja in ločevanja usedlin 70% od prešanega soka
UPORABA
– domač kis je bogat vir kalija in antioksidantov
– ena čajna žlička v 2 dcl vode, zjutraj na tešče za bister um, odpornost in dolgo življenje
– solata (z jabolčnim kisom – odlična;)
– razkuževanje površin (mešanica kisa in vode razpršimo z vodno pršilko po površini)
– alkalizacija in razkisanje telesa s kisom (2 žlički kisa na 2 dcl vode zjutraj na tešče)…
– Recept za vlaganje kumaric (v pečici segrejemo kozarce do 80 stC, 1 dl domačega močnega kisa, 1 čajna žlička soli, 1 čajna žlička sladkorja, 1 čajna žlička dišav za kumarice za vlaganje, navadna voda po potrebi) V segrete kozarce vložimo kumarice in jih prelijemo z vrelo vodo, kozarce zapremo, jih zložimo na kup in pokrijemo z krpo, da se počasi shladijo…
ZAKLJUČEK
Domač kis iz jablan-starih sort je ODLIČEN! Flaširan v steklenice 0,75 litra je lahko kot pristno in dragoceno darilo za najbližje!
Veliko uspeha in na zdravje!
http://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=21&t=7419337&p=7419337#p7419337