Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis KAKO NASLOVITI?

KAKO NASLOVITI?

No sem se znašla pred vprašajem in upam da mi boste vi ki ste bol slovnično podkovani pomagali.
Ko napišeš vabilo in ga nasloviš na ose bo ali se mora dati klicaj ali ne?

Maja! ali samo Maja

No kako bi vi napisali.

Hvala in LP

Verjetno si se znašla pred vprašanjem in ne vprašajem 🙂

Jaz bi recimo napisal

(Draga) Maja!

Še bolj elegantna je rešitev z vejico:

Maja,

ali bi lahko, prosim, ….

Meni osebno klicaj velikokrat deluje preveč agresivno. Brez ločila pa ne gre.

Jaz dejansko tudi tako pišem (z vejico), kar pa je prevzeto iz angleščine, zato tega nisem prejle predlagal.

Jaz rabim to za poročno vabilo

ali naj bo tako

Maja!

Vabiva te, da z…..

ali tako

Maja

Vabiva te, da z ….

Ej, jaz še kar vztrajam pri svojem:-)) In pri takem vabilu brez “draga” (kopiram Filipa) ne bo šlo.

Torej:

Draga Maja,

vabiva te, da z ….

Če ti pa vejica ni všeč, lahko seveda tudi:

Draga Maja!

Vabiva te, da …

Nikakor pa ne samo Maja! – ker je to videti res preveč ukazovalno, brez ločila pa tudi nikakor ne gre.

1. Brez ločila res ne gre.

2. Vejica je seveda angleška in bi se je jaz izogibal (čeprav se je, kot mnogo drugih angleških zadev, precej razpasla …).

3. V klicaju ni nič slabega in ni prav nič agresiven, to je samo občutek zaradi vpliva angleščine, zaradi katerega smo pozabili, da je nagovor s klicajem do pred kratkim v slovenščini bil popolnoma normalen in nevtralen.

4. Maja! je torej čisto v redu in deluje grobo samo tistim, ki se jim je jezikovni občutek spremenil pod vplivom angleščine.

P.S.: Malo za šalo malo zares pa predlagam (upam, da bo cinizem razumljen):
Hi, bejba,
(nadaljevanje z malo začetnico, npr.: sori, ker te nisem poklicala …)

Hej, tole pa postaja zanimivo:-)) leti name, zato odgovarjam:

Glede vejice in klicaja imaš bržkone prav, čeprav se te zadeve (vplivi, prevzemi itd.) dogajajo čisto podzavestno – čisto odkrito povem, da imam zelo malo neposrednih stikov z angleščino, ampak človek zagotovo ni imun. Tako da sprejmem kritiko, čeprav po drugi strani ne vem, zakaj bi moralo biti a priori vse, kar prihaja od drugod, slabo. Navsezadnje raznolikost tudi nekaj velja, kajne? Meni osebno klicaj res ni všeč, ne v pisani, ne v govorjeni besedi, ne v pismih in ne v vsakdanjem življenju. Ampak to je pač čisto moje osebno mnenje.

Ker pa govoriš o jezikovnem občutku, bi samo rada povedala, da naši “predniki” (če so to recimo tisti, ki so še znali “pravo” slovenščino), na neko vabilo nikoli ne bi napisali samo Maja! Je preprosto nevljudno.

Je pa seveda še tista salomonska možnost, ki je v praksi verjetno tudi najbolj pogosta. Vabljenih je namreč precej oseb, vabila so običajno tiskana in na vseh je enak tekst.

Torej – na vabilih običajno sploh ni navedena oseba, ki jo vabimo, ampak takoj začnemo s tekstom:

Vabiva te …

New Report

Close