Kako naučit useknit?!
Se pravi, kako naj -sicer zelo iznajdljivega dveletnika!- naučim, da bo upihnil nos?! Smrkav je v bistvu non-stop, čim se na koledarju nariše september in potem je smrkav (milo rečeno) tja do maja. Ob vseh vragolijah, ki jih oblada, pa je očitno prehuda znanost, izpihat ta obupni smrkelj iz nosu. Malo mimo mi je že, da dveletniku čistim nos kot 5-mesečnemu dojenčku in se nam zato vsak prehlad vleče kot jara kača, da zlivam vanj fiziološko in brskam po nosu s palčkami, hkrati pa je ves odrgnjen, ker vsako minuto brišemo, kar pricurlja ven. Grrrrrr!!
Pihamo svečke, duhamo rože, celo čevlje in copate smo šli vohat, da bi pihnil skozi nos – nič. Zelo bom hvaležna za kak pameten nasvet :((
Od zadaj ga primi z eno roko za glavo in sicer tako da jo objameš, kazalec položiš pod spodnjo ustnico, s palcem pa držiš zgornjo, z ostali prsti pa brado. Pred otroka postaviš vato (v banji pa peno) in rečeš naj jo pihne. Ko se tako učita je zelo pomembno, da ni prehlajen, nosek mora biti prost!! Taka navodila smo mi dobili pri logopedu in nam je uspelo.
Jaz sem našega še pred 2. rd naučila tako, da sem se ful pačila prednjim. Globoko sem vdihnila (zelo nazorno pokazala), zaprla usta in se napihnila kot žaba (lica so mi skoraj počila) in potem z vso silo pihnila skoz nos. To sem mu ponavljala kakih 15 minut in je pogruntal.
Upam da vam uspe, ker vem kako je hudo dokler še ne ve. Sem zadnjič skoraj 3 mesečniku rekla naj pihne.
Ojla!
A si sigurna, da ne zna, ali samo noče znat?
Vprašam zato, ker namreč naš ni hotel pihat, jaz pa sem bila pravi terorist (ušeska) – hočeš – nočeš – moraš.
Očitno se mu je zagravžalo in smo imeli večne borbe.
Pupika je pa pihala, kot profesor že okoli enega leta (pobirala je vrtčevske mikriče svojega bratca).
In nikoli do zdaj se še ni upirala pihanju – začele sva pa tako, da sem terorizirala bratca, njo pa imela v naročju in je začela še sama pihat – trenirale sva pa tako, da smo delali mehurčke v vodo, pa malo po nesreči pošpricali nosek…in zdaj te zadeve ponavlja še mali. In tamala še vedno rada piha, si moči nos in modruje, da se morajo zadeve zmehčati… Tamali pa tudi piha, če je ravno na volji in piha ona. Če sva sama, se pa buni….Ja, fantje….
Probaj z mlačno vodo, pa še nos ne bo obdrgnjen!
Lp, Mateja
Uf, niki5, tole si bom pa sprintala in poskusila z navodili. Ma ne, Mateja, on res ne zna, ker niti gor (nazaj) ne potegne. Tudi sicer ne nos “prepovedana cona”. Afne že gunca s tistim sprejem za nos, tudi s palčko šari po njem, čim pa robec pokažež – zviiiiiiz. Špricanje po nosi, žgečkanje s peresom – vse žive fore smo sprobali, ampak on ne pihne pa amen.
koko* – če me je slučajno kdo gledal on učnih urah pihanja, je 200{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} siguren, da sem samo za v najbližjo umobolnico. Ali pa, da sem drugi človek z gumastim obrazom….