Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako ocistite lesene deske za rezanje.

Kako ocistite lesene deske za rezanje.

Kako ocistite tiste velike, debele lesene deske za rezanje, da ne razpokajo po sivih, kjer so lepljene? In ce gredo narazen, se jih da zlepiti nazaj ali kako drugace popraviti?

Nikoli jih ne perem v pomivalcu. Operem jih ročno, s toplo vodo, občasno tudi z gobico in detergentom in predem jih pospravim v predal, jih dobro posušim. Imam jih že ogromnega časa, so kot nove.

Jaz isto delam, a mi vseeno razpokajo. In imam ju zunaj na pultu, prislonjeni ob steno, tako da imata veliko zraka.  Sicer sta obe stari ze nekaj let in sta se vedno v enem kosu, a se obema zacenja delati razpoka. Ne vem, ali zaradi bolj suhega zraka ali zakaj. Jih kdaj naoljis?

Tudi meni je prej ali slej vsaka lepljena deska razpadla. Zato zdaj tiste, ki jih pogosto uporabljam in ki jih je treba bolj pomivati oz. zdrgniti, kupim narejene iz enega kosa lesa pri Ribničanu, poskušam dobiti čim večjo, da se lažje reže, čeprav prav ta velikih iz enega kosa nimajo. Pred uporabo jih naoljim, nato pa ob vsakem pomivanju zdrgnem z žičko in detergentom ter operem z vročo vodo, da ne ostane vonj po čebuli ali salami ter da ni ostankov od rezanja mesa. Deske, ki so lepljene, pa uporabljam le za stvari, po rezanju katerih ni treba tako zelo natančno pomivati in jih lahko pomijem bolj nežno z gobico, na primer za potico, pecivo ali kruh, včasih tudi sadje.

 

Potresem sol po površini ki je bila uporabljena. Zdrgnem s polovico limone. Sperem. Dobro zbrišem. Posušim. Vsake toliko časa (običajno enkrat do 2x mesečno), premažem z olivnim oljem.

Deske se ‘umivajo’  s soljo

Odgovor na objavo uporabnika
nikoli še razpadla, 10.01.2025 ob 09:49

Potresem sol po površini ki je bila uporabljena. Zdrgnem s polovico limone. Sperem. Dobro zbrišem. Posušim. Vsake toliko časa (običajno enkrat do 2x mesečno), premažem z olivnim oljem.

Isto mi.

Al pa potreseš s sodo bikarbono, gor pošpricaš s kisom, pustiš cca 10 min, spereš, takoj pobrišeš s suho krpo. Ko je čist suha, premažeš z oljem.

Narediš pasto iz soli in limone, zdrgneš, malo pustiš in nato splahneš.

nikoli ne poči če je zlepljena z pravim lepilom.

Ne lesena in ne plastična nista okej…glede neoporečnosti in čiščenja- zdaj so že napredni materiali- Japonci so napredni in so iz – Titana- …Malo poiščite na spletu …

Čiščenje limona, soda bikarbona , nato olivno olje.

znanost.

Lesenih desk že dolgo ne uporabljam.  Imam raje iz umetne mase, ampak tiste protibakterijske, malo dražje.  In nikoli ne režem na isti deski neke čebule in nato kruha ali mesa.

Ena deska je samo za meso, druga za zelenjavo + čebulo in česen, tretja za kruh in peciva.  Je najbolj higienično.

Lesene deske so lepe za pogledat, sploh če gledaš kakšen kuharski video….  😀 , praktične pa žal niso.

Odgovor na objavo uporabnika
3 deske, 10.01.2025 ob 19:56

Lesenih desk že dolgo ne uporabljam.  Imam raje iz umetne mase, ampak tiste protibakterijske, malo dražje.  In nikoli ne režem na isti deski neke čebule in nato kruha ali mesa.

Ena deska je samo za meso, druga za zelenjavo + čebulo in česen, tretja za kruh in peciva.  Je najbolj higienično.

Lesene deske so lepe za pogledat, sploh če gledaš kakšen kuharski video….  😀 , praktične pa žal niso.

Sproti pa še vso tisto plastiko poješ.

Surovo meso režem na plastičnih deskah, ki jih perem v pomivalcu.

Vse ostalo na leseni ‘stari’ vsaj 20 let, deski…. po uporabi takoj obrišem s suho papirnato  brisačko in to je to. Vsi smo še živi in zdravi. Mož včasih goljufa in jo opere pod tekočo vodo.

New Report

Close