Kako ocistite lesene deske za rezanje.
Tudi meni je prej ali slej vsaka lepljena deska razpadla. Zato zdaj tiste, ki jih pogosto uporabljam in ki jih je treba bolj pomivati oz. zdrgniti, kupim narejene iz enega kosa lesa pri Ribničanu, poskušam dobiti čim večjo, da se lažje reže, čeprav prav ta velikih iz enega kosa nimajo. Pred uporabo jih naoljim, nato pa ob vsakem pomivanju zdrgnem z žičko in detergentom ter operem z vročo vodo, da ne ostane vonj po čebuli ali salami ter da ni ostankov od rezanja mesa. Deske, ki so lepljene, pa uporabljam le za stvari, po rezanju katerih ni treba tako zelo natančno pomivati in jih lahko pomijem bolj nežno z gobico, na primer za potico, pecivo ali kruh, včasih tudi sadje.
nikoli še razpadla, 10.01.2025 ob 09:49
Potresem sol po površini ki je bila uporabljena. Zdrgnem s polovico limone. Sperem. Dobro zbrišem. Posušim. Vsake toliko časa (običajno enkrat do 2x mesečno), premažem z olivnim oljem.
Isto mi.
Al pa potreseš s sodo bikarbono, gor pošpricaš s kisom, pustiš cca 10 min, spereš, takoj pobrišeš s suho krpo. Ko je čist suha, premažeš z oljem.
Lesenih desk že dolgo ne uporabljam. Imam raje iz umetne mase, ampak tiste protibakterijske, malo dražje. In nikoli ne režem na isti deski neke čebule in nato kruha ali mesa.
Ena deska je samo za meso, druga za zelenjavo + čebulo in česen, tretja za kruh in peciva. Je najbolj higienično.
Lesene deske so lepe za pogledat, sploh če gledaš kakšen kuharski video…. 😀 , praktične pa žal niso.
3 deske, 10.01.2025 ob 19:56
Lesenih desk že dolgo ne uporabljam. Imam raje iz umetne mase, ampak tiste protibakterijske, malo dražje. In nikoli ne režem na isti deski neke čebule in nato kruha ali mesa.
Ena deska je samo za meso, druga za zelenjavo + čebulo in česen, tretja za kruh in peciva. Je najbolj higienično.
Lesene deske so lepe za pogledat, sploh če gledaš kakšen kuharski video…. 😀 , praktične pa žal niso.
Sproti pa še vso tisto plastiko poješ.