Kako otroka pripraviti do spanja podnevi?
Čisto sem že zdelana, moja 9 mesečnica, se je odločila, da dan ni čas za spanje. Vstane okrog 7-ih zjutraj in je non stop akcija. Pred 10 minutami je omagala in zaspala. Če je dober dan spi cca 20 min dop in pop v vozičku in to je to.
A imate kakšen pameten nasvet, kaj naredim, da bo malo več spala. A so bili vaši otroci tudi taki, a je naša babnca izjema?
Občasno že ne vem, kje se me glava drži, pa bi mi res prav prišel kakšen nasvet, kako jo prepričat, da naj spi.:))
Jah, enaki problemi vendar od rojstva dalje. Mi smo ga dejansko morali naučiti, kako se spi. 🙂 Podnevi in ponoči.
Podnevi je začel spati pri cca. 3,5 mesecih, ko sem ga začela kopati v tummy tubu tudi dopoldan, potem sem ga zmasirala in ko smo začeli hoditi na nftp z njim naredila kakih 20 minut vaj. Potem je bil pa utrujen in je zaspal. Ko smo začeli hodit na plavanje s freddyjem je bilo enako. Poleti smo ga dajali v domač bazen tako da se je naplaval in potem je spal kot rožica.
Zdaj ima dve leti pa še vedno “obvlada” popoldansko spanje. 🙂
Pri devetih mesecih bi otrok moral imeti ritem, spati dvakrat na dan, vedno ob isti uri. Moja sta vstajali ob sedmih, prvo spanje on desetih, drugo med tretjo in četrto. Spali uro in pol. Sploh prva se je velikokrat zbudila čez 20 minut, sem pa jo uspavala nazaj, z zibanjem ali vožnjo v vozičku. Ne vem, meni je red pomagal preživet.
Pri nas je pri prvi hčeri delovalo to, da sem šla spat z njo in tako se je navadila spalnega ritma. Pri sinu pa sem se tega posluževala od začetka in je delovalo. Prvo uro ponavadi še vedno spim zraven njega, vmes se nekajkrat predrami. Če me ne bi bilo zraven, bi se preveč prebudil in ne bi zaspal nazaj. Tako pa ga takoj spet uspavam in potem spi še uro ali več sam. Pri 9-mes je spal 2xna dan, vedno ob isti uri, skoraj nikoli v vozičku ali avtu, ampak v postelji, vedno tudi spustim rolete in prostor zatemnim.
Morda ti bo kaj pomagalo, morda ne, takšne so moje izkušnje, otroci pa so res zelo različni.
Veliko sreče!
Pri nas je vedno delovalo, če sem se držala ritma. Zjutraj vstajanje ob približno isti uri, spanje ob 10-ih, potem ob 15-ih in zvečer ob 19-ih. Danes, ko je star 3 leta, je to malo drugače. Spi 1x ob 12 uri, cca.1,5 ure in zvečer gre ob 19 uri spat. Brez krega, brez debate, sam! Je pa res, da moramo vedno imeti uro, če nekajkrat preskočimo, se je ne bo hotel več držati. zato pri nas 19 uro, ko je spanje, ne hodimo okrog. Morda vsega skupaj 5x na leto, da naredim izjemo.
Toliko od mene.
Aja, še to. Če bo šel v vrtec, bo precej pomagalo, ker gredo tam vedno ob isti uri spat in potem lahko popoldan samo nadaljuješ in zvečer enako. Da se držiš ure.