Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako peno za kapučino ustvarit doma?

kako peno za kapučino ustvarit doma?

Eno vprašanje: kako bi doma ustvarila peno kot se dobi v gostilnah na kapučino?
Vem, da obstajajo aparati za kavo, ki imajo šobo za penjenje mleka – samo to je velika naprava, ki je niti nimam kam dati v kuhinji.
Je še kakšna druga opcija? Poznam sicer tiste penilce na baterije, ki imajo tako malo spiralico za mešanje, vandar mi s tistim ne uspe ravno najbolje.

Kakšen nasvet?

vse našteto so jajca. mašina namreč ustvarja paro (cca 95 C), ki jo pod pritiskom skoz manjšo luknjo (ventlček) brizga, izbrizgava v mleko. To p amleko napihne in pa tud razredči

dobiš mašine za penjenje mleka, delujeoj na štrom , so cca od 30 € navzgor (poglej kak hofer, merkur), sam to ni isto. Maš notri grelec, ki mleko sgereje in nekakšno vetrnico (na dnu), ki mleko meša…mleko se napihne, sam ni isto

pa tkole ti bom reku…najcenejš mašina ni tolk draga, pa tudgrotno velka ne

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Najboljše 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je penilec za mleko ki izgleda kot kovniski lonček in ima pod pokrovčkom tako plastično mrežico okroglo da ravno sede v ta lonček. Na sredini pa je taka palčka in v bistvi to z roko gor in dol na hitro “tolčeš”. In ti rečem da je to sigurno najboljša pena. Je gosta in trda, skoraj kot smetana že. In to iz navadnega mleka 🙂 Dobiš pa pomoje to na vseh gospodinjskih oddelkih, pa mora bit poceni.

Jaaaaa, vem kaj misliš, to sem celo imela! 🙂 Ampak pena nikak ni prišla ven … tako malo spenjeno je bilo, a so se kar mehurčki naredili in je vse izginilo nazaj v mleko.
Sem pa delala res z navadnim mlekom (3.5 maščobe) pa segrevala sem ga, ker je kapučino z mrzlim mlekom enostavno zanič.

Pa kako tebi uspe s tem peno naredit? Kakšno mleko vzameš to? (maščoba, temperatura) Koliko časa ga “tolčeš”?

Poznam ja, če ga redno uporabljaš lahko izgubiš tudi marsikakšno kalorijo zraven 🙂

Jaaaaa, vem kaj misliš, to sem celo imela! 🙂 Ampak pena nikak ni prišla ven … tako malo spenjeno je bilo, a so se kar mehurčki naredili in je vse izginilo nazaj v mleko.
Sem pa delala res z navadnim mlekom (3.5 maščobe) pa segrevala sem ga, ker je kapučino z mrzlim mlekom enostavno zanič.

Pa kako tebi uspe s tem peno naredit? Kakšno mleko vzameš to? (maščoba, temperatura) Koliko časa ga “tolčeš”?[/quote]

navadno mleko iz tetrapaka, samo mora biti ohlajeno oz. iz hladilnika. Če ne se ne naredi pena.
Drugače pa je to res odlična napravica.

Pa kako tebi uspe s tem peno naredit? Kakšno mleko vzameš to? (maščoba, temperatura) Koliko časa ga “tolčeš”?[/quote]

Ja, točno ta “cedilček” naredi naj, naj boljšo peno, trdo za z nožem rezat. Sem pa rabila čas, da sem se “naučila”. Jaz sem deal s toplim oz. vročim mlekom ter “žokala” počasi in globoko, vmes par hitrih potez, sicer pa z občutkom. Ker če sem bila prehira, je bila pena res skoraj takon narejena, a je tudi skoraj takoj upadla. Mleko alpsko, polno ali posneto (nikakor pa ne 0,5 mm).

Jaz imam tudi tole posodico, pa mi nikakor na uspe narediti peno kot je treba. Poskusila sem tudi hladno mleko s hladilnika, iz tetrapaka, iz mlekomata, ni da ni.

Koliko časa pa je treba ‘tolčt’,da rata pena? Mogoče vztrajam premalo časa…nimamo več idej.

Je pa to poceni zadeva, kupila sem jo v M tehniki.

Toplo, skoraj vroče mleko in ne preveč mleka v posodici. In ne, ne znam ti povedat, koliko časa. Če hitim in potem pena je, a takoj upade, je mimo v parih minutah (samo to mi je brez veze), če se pa hočem “pokazat” pred ljubimcem, pa čas fino podaljšam in počasi, počasi in globoka (komot se ustaviš in pogledaš, če je že).
ja, vem, čist brez vezen odgovor …

Toplo mleko miksaj na največji brzini.

Jaz čist fajn peno naredim s tistim penilcem na baterije, ki jih zdaj že povsod dobiš za par evrov.
Delam pa s toplim mlekom.

Kupi se poseben lonček na elektriko ki je samo za to narejen. Mleko segreva in peni istočasno pena pa je enaka kot v gostilni sam je pa kr zasoljena cena tega lončka. Jaz sem si ga sicer kupila,ker to peno obožujem. Kupila sem ga pa v harveyu. Vem pa,da so imeli podobne tudi v Hoferju za nižjo ceno,če so tud peno OK naredili pa ne vem.

Poizkusi ga narediti še po mojih navodilih:

http://www.zmaga.com/content.php?id=5264

http://www.zmaga.com/content.php?id=5264%5B/quote%5D

Hvala za link in novo idejo. Pravkar preizkušeno – neuspešno.
Je pa res, da nimam homogeniziranega mleka – če to kaj vpliva? Moram še alpskega kupit pa probat.

http://www.zmaga.com/content.php?id=5264%5B/quote%5D
Tale pena izgine v 3 minutah, sesede se in že je ni več =) Ker ima preveč zračnih mehurčkov.
Oni penilec za 1 eur ni nič boljši. Nisem še nič pametnejšega pogruntala, na gostilniško mašino naredim božansko peno in nočem nič slabšega, kvečjemu boljše.

Jaz kr zagreto mleko zmiksam z paličnim. Hitro in deluje 🙂

Jaz s tistim ročnim lončkom s pokrovčkom naredim boljšo, pena za rezat. Lonček mora biti ta velik, ker dam notri ful malo mleka in ga tako spenim, da ne ostane popolnoma nič tekočine. Samo traja, to pa res, zato se mi ne da vsak dan. Glede ostalih pripomočkov imaš pa prav, pena ja, hitro, a se sesede mimogrede.

Mei pa ravno s penilcem na baterije in to Ikeinim za 1 eur uspe – je pa res, da za to uporabim “alpsko” mleko, ki ga prej pogrejem do nekje 60 stopinj ( mikrovalovi so najboljši, ker pregrevajo odvznoter navzven), da se beljakovine pogrejejo in potem lažje ustvariš gosto peno, režem lahko z nožem . Moraš pa začet pri dnu in potem dviguješ proti vrhu in na koncu dodaješ zrak z vrha. potem pa samo še v tako spenjeno mleko nalijem kavo, ne v kavo mleko 🙂

Ušse mi tudi s hladnim mlekom, direkt iz hadilnika, sao je pena malo manj gosta

Najboljše je, da ga miksaš med segrevanjem – ne ko je mrzel, ne ko je topel, ampak med tem, ko se segreva.

Pri nas imamo tole:

http://www.tchibo.de/induktions-milchaufschaeumer-p400015856.html

Lahko delaš peno s segrevanjem mleka ali pa brez, se pravi hladno. S segrevanjem se naredi dosti boljša.

Včasih smo tudi imeli (oz. ga še imamo) tisti lonček, ko tolčeš. Sem pa enkrat gledala Jamia,, ki dela peno tako da nalije za dva prsta mleka v 0,5 l plastenko, jo postavi v mikrovalovko, segreje, potem pa samo stresa in kako nastane pena.

Zdaj še nekaj nasvetov:

– pena ne rata iz mleka iz mlekomata, oz. na splošno iz nehomogeniziranega mleka je peno težko dobit.
– pena se dela ali iz vročega mleka ali iz mrzlega, vse kar je vmes, navadno ne rata
– najboljša pena nastane iz 1,6 mleka
– ko končaš tolčenje, ali pa miksanje oz. karkoli že počneš, da nastane pena, malce počakaš (kakšne pol minute), da se pena strdi oz. da se tisto mleko, ki se ni spenilo, odcedi na dno

New Report

Close