kako pico spečt v pečici
Original neapeljske pice se itak pečejo 2 min v krušni peči, tako da ni govora, da bi bilo karkoli prehitro ogreto – in seveda imajo črne pege. Lahko čisto isto testo naredim, pa jo vržem v moderno pečico na sredino , tam bo pa taisto testo napihnjeno, enakomerno in kruhasto (to je tudi point mojega prvegaa prispevka) – ampak meni to ni všeč, mi je pegasto bolj
uf… 24 urna vzhajanja in ne vem še kaj. Jaz ne kompliciram toliko. Testo naredim v 1.5h v avtomatu.
250ml vode, 500g moke, sol, sladkor in seveda kvas iz vrečke.
Ko razvaljam dam še peki papir, predvsem zato da ni toliko dela z pomivanjem
Testo pride debelo nekje 5mm, ob robu tudi 1cm.
Pečem pa na 200C. Ponavadi predogrejem. 15 minut je ponavadi dovolj. Če kdo hoče da bolj hrusta pa kako minuto dve extra.
Za moccarelo je 15 minut res veliko. Ponavadi če jo že dam, dam povrh nje še navaden sir, pa je ok. Mislim, da je peč ventilacijska, nisem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Je že bila tukaj.
Če kdo hoče lahko origano in baziliko doda še v testo. Sam ponavadi 50g bele moke zamenjam za polnozrnato.
Tole hajanje ne vem koliko ur – nobene potrebe. Zamesiš (moka, kvas iz vrečke, malo olivnega olja, sol, voda), pustiš vzhajati od pol ure do uro (odvisno od časa).
Potem nažgeš pečico na ful (ene pečice imajo že progam za pico), medtem raztegneš in nadevaš testo. Jaz počakam, da je pečica res ogreta do konca (to je bistveno) in potem pečem cca 10-12 min. Imam pa rada tanko spodaj dobro zapečeno testo.
Pečem na 280 stopinj, ker je to maksimum, ki ga doseže moja pečica, cc. 10 min, na pekaču za pico (luknjice spodaj). Če bi imela ploščo, bi na plošči, a je nimam. Pekač za pico se sicer super obnese. Vedno pečem na spodnjem in zgornjem grelu, nikoli na ventilaciji. Se mi zdi, da je tako veliko bolje.
Ni potrebno, je pa občutno bolje. Btw, vzhaja se v hladilniku.
[/quote]
Ravno to je skrivnost napoletanske pizze. Dlje kot vzhaja lažje prebavljivo je testo. Ravno zato ker vzhajajo vsaj 24 ur, originalna napoletanska pizza ne obteži želodca, pač pa je zelo lahka in sploh ne čutiš mase, ki si jo pojedel.
Ravno to je skrivnost napoletanske pizze. Dlje kot vzhaja lažje prebavljivo je testo. Ravno zato ker vzhajajo vsaj 24 ur, originalna napoletanska pizza ne obteži želodca, pač pa je zelo lahka in sploh ne čutiš mase, ki si jo pojedel.
[/quote]
In če dlje vzhaja, rabiš tudi zelo malo kvasa (in pravi picopeki testo pripravijo že prejšnji večer z minimalno kvasa). Cuker nima v testu kaj iskat (odgovor enemu malo više).
Sem pa izvedela, da ne pečt z ventilatorjem, hvala! Res prav iščem najboljšo varianto, tale nova pečica je bila glede tega res zgrešen nakup. Še nikoli se nisem ubadala z načinom pečenja, max temperatura in ogreta cela pečica, gremo.